Брнабић и Стефановић открили спомен-обележје полицајцима

БЕОГРАД: Подизањем спомен обележја које смо данас открили Србија чува успомену на припаднике МУП-а који су дали животе бранећи Србију и чувајући безбедност свих грађана, рекла је премијерка Ана Брнабић
Brnabić i Stefanović otkrili spomen-obeležje policajcima Foto:Tanjug
Фото: Брнабић и Стефановић открили спомен-обележје полицајцима Фото:Танјуг

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић открили су данас спомен-обележје у знак сећања на полицијске службенике који су жртвовали животе вршећи службену дужност зарад мира и безбедности Србије на платоу испред зграде СИВ 3 истичући да припадници полиције својим пожртвованим радом дају значајан допринос безбедности, која је основа за изградњу јаке и стабилне Србије.

„Подизањем спомен обележја које смо данас открили Србија чува успомену на припаднике МУП-а који су дали животе бранећи Србију и чувајући безбедност свих грађана. Њихова храброст и пожртвованост су вредности које су одувек одликовале српску полицију. Својим животима ови припадници МУП-а су те вредности заувек уградили у темеље наше полиције. Њихова жртва није узалудна. Србија је данас стабилна и безбедна земља, у којој сваки дан живимо и радимо на стварању боље будућности“, рекла је премијерка.

Она је истакла да влада има за циљ да данас будемо бољи и јачи него што смо били јуче, али нешто слабији него што ћемо бити сутра.

„МУП има једну од најзначајнијих улога у остварењу тог циља - помажете нам да донесемо и применимо исправне и храбре одлуке. Безбедност је основа за изградњу јаке и стабилне Србије. Ако можемо да гарантујемо пуну сигурност свих наших грађана и гостију можемо да рацуцнамо на веће плате, пензије, бољи стандард, перспективу за будућност, да ће млади остајати у Србији, да ће бити више деце и Србија бити богатија“, поручила је Брнабић.

Фото: Tanjug

Истакла је да је поносна на Србију и МУП, јер се наша земља показала као важан фактор стабилности и безбедности региона.

"Слике наших полицајаца и однос према мигрантима, људима у невољи, обишле су свет као пример хуманости и емпатије, и то у данима када су се у отвореној Европи подизали зидови и европске људске вредности биле на тесту. Србија је захваљујћи вама, припадницима МУП-а, показала велико срце“, рекла је Брнабић захваљујући полицајцима што својим радом обезбеђују грађане.

Рекла је да држава цени њихов рад и да ће дати све од себе да обезбеди бољу опрему и услове, веће плате.Поручила им је да наставе да раде са истом посвећеношћу и завршила говор речима - "Хвала вам".Стефановић је истакао да је храбост нашег народа увек била темељ наше слободе. 

„Нисмо се предавали, а трпели смо најсуровија разарања, злочине и страдања. Наши јунаци супростављали су се непријатељима и надљудском снагом бранили отаџбину. Више од два века припадници МУП-а брину о безебедности грађана, и својим животима штите свој народ и земљу и пружају сигурност радећи можда и најтежи посао, који са собом носи увек животни ризик“, рекао је он.

Стефановић је истакао да је наша дужност и обавеза да дамо највсисе од себе за известан сутрашњи дан, мирно детињство наше деце. 

"Управо овај споменик свим људима из редова министарства, људима које можда никада нисте упознали, показује симболнично јединство људи у плавим униформама са народом. Заштитницки загрљај подсећа на бригу о будућности, али и сећање на јуначке подвиге“, нагласио је он.

Фото: Министар Небојша Стефановић на откривању спомен-обежеја полицајцима Фото: Тањуг

Стефановић је указао да је 508 припадника МУП-а ставило животе других изнад свог чиме су постали светионик пожртвованости и јунаштва. 

„Одајемо данас почаст и поштовање, показујемо да нису заборављени, да чувамо светлу успомену на њихове подвиге и жртрву. О њховим породицама морамо да бринемо као о својим. Србија је кроз историју спознала која је цена слободе и мира, и овим спомен обележјем показујемо колико поштујемо храброст полицајаца који су дали највише за народ - њихове животе“, истакао је он указујући да у готово свакој полицијској станици могу да се виде слике колега који су страдали обављајући дужност.

Са премијерком и министром, спомен-обележје су открили и директор полиције Владимир Ребић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Подизање спомен-обележја је начин да се ода почаст храбрим људима који су одабрали да обављају одговоран позив полицијског службеника и неустрашиво бране безбедност грађана и имовине.

Скупштина града донела је одлуку о постављању спомен-обележја 7. новембра прошле године, на  иницијативу потпредседника владе и министра Небојше Стефановића у име МУП-а.

Откривању су присуствовали министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар за рад Зоран Ђорђевић, градски менаџер Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Андреја Младеновић.

Спомен обележје представља биста полицајца са дететом у наручју, испред којег су премијерка, министар унутрашњих послова, градоначелник и председник Удружења пензионера МУП-а положили венце.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести