Брнабић и Заев: Млади важни за боље разумевање у региону

НОВИ САД: Млади људи су од велике важности за бољу сарадњу и разумевање земаља у региону, оценили су председница Владе Србије Ана Брнабић и премијер Северне Македоније Зоран Заев у изјави новинарима након што је затворен четврти Регионални форум младих лидера у Новом Саду.
brnabic zaev
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Премијерка Србије Ана Брнабић захвалила је организаторима што већ четврту годину окупљају лидере из региона с младима и пружају прилику политичарима да чују критику младих, али и њихове предлоге за бољу будућност.

Ово видим као најозбиљнију инвестицију у будућност овог региона зато што како ти млади људи данас причају између себе, тако ће сутра наше земље причати између себе. У овом тренутку не постоји важнија инвестиција у будућност овог региона од инвестиције у комунукацију и боље разумевање међу младима у региону, казала је премијерка.

Како је навела, постоје тешке теме за разговор, а од изузетне користи је причати баш о њима како би се отворили и неки други простори за сарадњу.


Имате генерацију политичара за промене

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је младим људима Западног Балкана да имају генерацију политичара на важним позицијама који су спремни да мењају ствари, али да ако они то сами не виде, пропустиће сансу да се заједно промене ствари.

Обраћајући се на завршном панелу четврте Регионалне конференције младих лидера у Новом Саду, она је казала да сматра да се у региону и међу младим људима олако и паушално оцењује и дају коментари који добро звуче, али да је потребно размишљати критички и видети да ли је то истина.

Не, то није истина. Имате генерацију политичара који су спремни да мењају ствари, али ако ви то сами не видите, пропустићете шансу да заједно променимо ствари јер, политичари не могу сами, казала је Брнабићева.

Истакла је да је потребно више критичког размишљања како би се сагледало и схватило колико су се регион и земље регионе промениле у последњих пет-шест година.

У том смислу, подсетила је на позив тадашњег премијера, сада председника Србије Александра Вучића, албанском колеги Едију Рами да дође у Београд, што је, како је навела, било први пут да је премијер Албаније посетио Србију.

И један и други су учини велики искорак и направили тектонске промене, које нама данас делују природно. Треба да разумемо какве су се промене десиле у последњих пет година и да наставимо на тај начин да мењамо наше земље, казала је премијерка.

Она је додала да је и премијер Северне Македоније Зоран Заев прихватањем промене имена земље, такође направио промене и тиме отворио нека нова врата.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Коментаришући критику да политичари доносе одлуке на основу јавног мњења, Брнабићева је казала да сматра да то није истина у региону.

Имамо млађе политичаре који су спремни да доносе храбре одлуке, које не би биле подржне од широких маса и мењају своје земље. Данас је нормално да Рама дође у Србију, ми одемо у Албанију, то није било могуће пре пет година, казала је српска премијерка.

Подсетила је да пре шест година није било повољне климе за Бриселски споразум, али да је Александар Вучић једино будућност видео у дијалогу који ће водити компромису и одлучио се на тај корак.

Истакла је и да сматра да се у земљама Западног Балкана превише пажње посвећује томе шта се дешава унутар ЕУ, односно много више него ономе шта се дешава у сопственим земљама и шта је то што је потребно да се промени да би млади људи остајали, а неки се и вратили.

Ако ме питате шта ће се у мом свакодневном послу променити ако ЕУ каже да не жели нове чланове у наредних 10, 20 година, апсолутно ништа, јер реформе које спроводимо, спроводимо због нас, то је потребно нашим људима, нашој привреди, истакла је премијерка.

Рекла је да сматра да неке реформе не морају да се спроводе по угледу на ЕУ, јер могу бити боље, као што боља може бити, на пример, јавна администрација од оне у Бриселу.

Како је навела, регионална стабилност је једини одговор да регион постане јачи, да буде примамљивији да млади остану.
Не верујем у то да можемо без младих сами да одлучимо шта је то потребно да мењамо да би они остали, казала је Ана Брнабић.

Наводећи да верује да ће све земље Западног Балкана једног дана бити чланице ЕУ, она је казала да тренутно ЕУ има своје проблеме, а до тренутку док се цео регион не интегрише, потребно је бавити се самим собом и спроводите реформе.

Мој посао је европска Србија, Србија у ЕУ, то је питање за Европу, казала је Брнабићева.


Заиста верујем у потенцијал овог региона, а потенцијал овог региона можемо да остваримо само сви заједно, казала је Брнабићева.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев казао је да ће овај Форум допринети визији целог региона, европизацији региона, сарадњи и могућностима које се отварају пред свима, поготову међу младим људима.

Верујем да ће млади на овај начин да добију прилику да учествују у процесима, у трансформацији, у свему ономе што је позитивно, а дешава се у региону, казао је Заев.

Додао је да су млади људи важни за позитивне промене и за отварање новог поглавља на целом Западном Балкану.
Како је навео, утисак који је стекао јесте да млади у региону имају јасну европску визију, желе ефикаснију борбу против корупције, боље здравство, образовање, бољу информатичку повезаност...


Млади ако оду, биће богатији, али не и срећнији

Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је младима на Регионалном форуму младих лидера у Новом Саду да би требало да остану у својој земљи и учествују у креирању реформи.

Како можемо да знамо шта је потребно младим људима, ако они о томе не буду говорили јасно и гласно. Питање је да ли ће се млади ухватити у коштац с проблемима и говорити без задршке или ће отићи у западноевропске земље, где ће бити богатији, али неће бити срећнији. Нико вам неће поклонити напредак, морате сами да се борите за њега. Историја каже да су млади ти који су предводили развојне процесе у земљи, рекао је Заев.

Истакао је да ће борба против корупције ће бити ефикаснија само ако се ради на томе, мора да се изврши притисак на институције, да се мења образовни систем, јер морају да се стварају људи неопходни на тржишту рада.

Он додаје да верује да у околностима у којима се налазе земље региона, сви морају да буду одговорни, јер је већина младих пред дилемом отићи или остати у својој земљи.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Ако оду, имаће више новца, али неће напредовати и транфосрмирасти се и бити срећни. Код куће ће имати прилику да направе промене. Ако млади желе да буду лидери, морају знати да треба да предводе своју земљу, као што је случај у Пољској. Млади би требало да буду покретачка сила и у таквим околностима морамо продуктивност да повећамо, а не да чекамо да неко други уради наш домаћи задатак. Не можемо да допустимо да преспавамо овај процес, да цео дан спавамо, а да увече кажемо да желимо швајцарске или немачке плате, рекао је Заев.

Македонски премијер је оценио да "мали Шенген“, или, како је рекао, "мала Југославија“ убрзава економски развој и да је циљ да јавности буде послата порука да, поред подршке ЕУ, земље региона заједно могу учинити још више.

Пре пет година било је тешко окупити све лидере у региону. Балкан се мења и овај период испред нас наредних десет година зависиће колико ћемо брзо и ефикасно променити наш регион. Надам се да ће се ова прича, после Новог Сада и Охрида, где смо разговарали о ''малом Шенгену'', преселити и у друге градове. Задовољство је да дођем у Нови Сад за три сата, пре пет-шест година требало ми је седам сати, рекао је Заев.

Он је објаснио шта је потребно мењати.

Када становници Србије дођу у Северну Македонију, треба да се пријаве код органа власти, да добију радне дозволе, мени је то лош показатељ. Губимо милијарду долара чекајући на границама, 80 одсто времена наши камиони на границама проводе, а само 20 одсто користи аутопут. Када ветеринарска инспекција за храну потврди да је храна исправна, наше агенције такође треба да потврде и опет то доводи до чекања. Много тога треба да се догоди како бисмо другу и трећу траку отворили и да се само са личним картама пролази, рекао је Заев.


Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, у име организатора четвртог Регионалног форума младих лидера, захвалила је свим учесницима на њиховој енергији и одлучности да буду у Новом Саду и осмишљавају будућност целог региона.

Истакла је значај тога што су на Форуму учествовали премијери Србије и Северне Македоније, као и председници Пендаровски, Вучић и Пахор.

Разговор премијера и председника с младима показује да је направљен корак у спремности да се с младима и сарађује, да се њихова мишљења узму у обзир у одређивању јавних политика, али и у борби за другачији регион, казала је Соња Лихт.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести