Брнабић: Има опреме у Новом Пазару, али, на жалост, и дезинформација

НОВИ ПАЗАР: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да су дезинформације да у Новом Пазару нема опреме и лекова, већ напротив, да је Општа болница у том граду, по броју становника, најопремљенија у Србији, те апеловала да се вирус корона не користи за политизацију.
3006_np_14
Фото: Танјуг (видео)

"Драго ми је што људи који су дошли да изразе протест и неслагање, носе маске. То је права порука, као што је порука демократије у друштву да можемо сви да дођемо да кажемо шта је све урађено и шта ћемо додатно урадити, а да људи који се на било који начин не слажу са оним што је овде урађено кажу са чиме се не слажу", рекла је Брнабић.

Премијерка је захвалила свим здравственим радницима, пре свега из Новог Пазара, који су, каже, дали све од себе у борби против короне, као и здравственим радницима из Крагујевца, Краљева, "Батута"...

"Основни проблеми на почетку били су да су се заражени људи јављали касно, да смо имали изузетно брз пораст број случајева у неколико дана и да нисмо имали добро сепарацију ковид и нон-ковид дела (болнице), а било је и људи који су посећивали друге у ''црвеним зонама''", рекла је Брнабић.

Она је истакла да су дезинформације да нема довољно опреме и да респиратори, које је допремио председник Александар Вучић, наводно не раде, као и то да нема лекова, витамина, да је потребно да се људи сами ангажују и купе шта је потребно.

"Није тачно, опреме је увек било. Општа болница у Новом Пазару, по броју становника, је сигурно најопремљенија Општа и ковид болница у целој Србији", рекла је Брнабић.

Навела је да је са сарадницима данас донела и додатну опрему, да се разговарало о томе шта је још потребно, а свакако ће се, каже, видети да се запосли још људи, медицинске сестре, техничари, уз два до три нова санитетска возила за бољу везу Тутина и Новог Пазара.

Фото: Танјуг (видео)

"Свакако је некоме легитимно да користе ово за политичку борбу и обрачуне. Ја мислим да је корона довољно изазовна, тешка и комплексна, ње само за Србију, него за цео свет и да нам не треба лажних вести, дезинформација и политизација, већ приоритет треба да буде подршка здравственом систему, радницима и оболелима како би превазишли ситуацију", рекла је Брнабић.

Додала је да ће корона остати са нама, у целом свету, док се не нађе вакцина.

"Научимо лекцију, оставимо по страни личне симпатије или несимпатије и да радимо заједно", поручила је премијерка.

Респиратори раде, верујте у оно што видите,не у лажне вести

Премијерка Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар рекли су да респиратори у болници у Новом Пазару раде, да је лажна вест да не раде, а министар Лончар је позвао грађане да, ако не желе да верују њима - да верују у оно што виде, а не да наседају на лажне вести.

"Респиратори су повезани, раде и лече људе. Реците људима да су те информације које су се појавиле да респиратори не раде - лажна вест", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Лончар је потврдио да су респиратори у функцији и да су три пацијента прикључена, као и да се код још пет пацијената респиратор користи за мерење протока кисеоника.

"Све то може да се провери", рекао је Лончар.

Одговарајући на питање која се терапија користи за лечење корона вируса у Новом Пазару, Лончар је казао да је она иста свуда, и у Београду и Новом Саду, Новом Пазару и да је реч о терапији која се примењује и у Европи.

Брнабић је додала да су они који су ширили лажне вести и панику отежали рад Опште болнице у том граду.

"Постоји један круг људима којима је филозофија - што горе, то боље", рекла је Брнабић.

Она је да повике незадовољства узвратила да се не плаши зато што је 20 људи дошло да вређа.

"Нити смо се уплашили, нити ћемо се уплашити, зато што радимо свој посао", рекла је Брнабић и додала да га раде зато што воле своју земљу и њене грађане.

Брнабић на провокације: Овде нема места политици

Да ли иза негодовања окупљених испред Опште болнице у Новом Пазару стоји револт и страх грађана због нејасне ситуације са короном и гласина о размерама проблема или су ту ситуацију искористиле пазарске политичке странке питање је о којем су данас у узаврелој атмосфери покушали да разјасне новинар локалне Санџак телевизије и премијерка Ана Брнабић.

Новинар је, наиме, премијерки и министру Златибору Лончару рекао да они који су добацивали током њиховог обраћања јесу политички активисти, да су припадници све три политчке странке, уз тврдњу да нису политизовани, већ револтирани.

То је објаснио тиме што се, како је рекао, грађани данима суочавају са дезинформацијама из болнице, да се прича да се људи лече по ходницима, да се са тешком клиничком сликом шаљу на кућно лечење, да Кризни штаб каже да нема информације о болеснима, као и Исламска заједница и православна црква. 

Премијерка се захвалила, како је рекла, на истини коју је новинар изнео, јер је сам потврдио да је реч о политичким активистима, а да политици ту нема места и да су она и министри ту због Новопазараца.

"Хвала вама за истину. Рекли сте да познајете ове људе и да сви они који су овде дошли су политички активисти", рекла је Брнабић и додала:

"Нећу се уплашити, јер нисам овде због њих, а ни због политике, већ због здравствених радника из Крагујевца, Краљева и Новог Пазара", поручила је Брнабић.

"Могу да ми прете, да покушају да пробију кордон, да ме бију, истину неће променити - да смо овде да помогнемо Новопазарцима", додала је она.

Брнабић је поручила да политички активисти треба да се баве политиком и не треба да користе здравство и тешку епидемилолошку ситуацију за то.

Министар Лончар је потом рекао да у Новом Пазару да треба сви да се уједине и помогну у тешкој ситуацији, и запитао оне који су негодовали да ли зеле да лекари који су из целе Србије дошли да помогну да се врате кући.

Лончар је казао да јесте било алармантно стање и велики прилив пацијената у кратком периоду, а да сада нема ниједног пацијента на ходнику болнице.

"Морали су да буду - неко на столици, неко на помоћном лежају, јер је ту био довод кисеоника. А њима је било неопходно да приме кисеоник. Молим вас да разумете. Да ли је битније да пацијент буде на помоћном кревету и да му се спаси живот или је битније да лежи сам у соби са купатилом, а без кисеоника", питао је Лончар. 

Фото: Танјуг (видео)

Лончар у Пазару: Нећемо победити ако буде подела и политике

Нећемо победити корону ако буде подела и и пребацивања здравства на политички терен, поручио је данас министар здравља Златибор Лончар Новопазарцима који су добацивали и негодовали током његовог и обраћања премијерке Ане Брнабић испред Опште болнице у Новом Пазару.

"Ништа добро неће доћи из подела и пребацивања здравства на политички терен.Урадићу све да се то не деси и зато сам овде са премијерком Аном Брнабић", поручио је Лончар Новопазарцима.

Он је узвраћајући на добацивање групе Новопазараца поновио да је дошао у Пазар да помогне грађанима и упутио им питање:

"Да ли се људи из Крагујевца, који су дошли да помогну, осећају безбедно и да ли се осећају да су добродошли, да ли је ово порука ''идите?''.

Нисмо се, сакрили, поручио је, већ смо дошли да помогнемо и решимо проблеме, поручио је Лончар и подсетио на то шта је све држава урадила за здравствених ситем Новог Пазара.

Чињенице су непобитне, закључио је Лончар.

"За разлику од неких који више не знају ни шта да лажу - и о 60 умрлих здравствених радника, о 24 умрлих или 12 умрлих за 24 часа овде и да овде нема витамина и друго. Бесмислено је коментарисати такве лажи", додао је он.

Каже да ће се део пацијената који немају корону примати у болници "Бања", како то зову Новопазарци, а део у Крагујевцу и Београду, пошто је сада у Новом Пазару таква ситуација да има више позитивних на корону од оних који имају друге тегобе.

Лончар је истакао да а не постоји здравствени систем у свету који може да издржи то да се грађани понашају као да не постоји корона вирус и додао да неће бити дозвољене посете оболелима од короне у Новом Пазару, као што није нигде другде, нити у Србији нити у свету.

Овде ће систем да постоји и функционише, поручио је он.

Тутин: Суљевићи се нису на време јавили лекару

Премијерка Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар данас су, током посете Новом Пазару, потврдили да је ситуација у Тутину озбиљна, јер су од корона вируса оболели углавном старији, али су одбацили медијске наводе да "умиру целе породице" и да има више од 900 оболелих.

"Има једна породица, не умиру целе породице. Контекст је сензационализам и ширење лажних вести", рекла је Брнабић и додала да је чуди да је то интензивиње и горе од недеље, од избора, те да је ситуација у Тутину "иста као и у другим жариштима, ништа другачије до политичке конотације".

Брнабић је навела да ће отићи са министром здравља у Тутин ако буде потребно.

Лонцар је рекао да је ситуација у Тутину комплексна, да је тај град "у фокусу" и да се прати "из сата у сат", као и да су пацијенти том граду "под контролом", односно да се њихова клиничка слика прати.

"Договорили смо се да део тих пацијената буде данас или сутра пребачен у Нови Пазар. У Пазару ће бити ослобођени болнички капацитети у току дана", рекао је Лончар и навео да ће у Тутин отићи још здравствених радника, јер их тамо тренутно нема довољно.

Говорећи о породици Суљевић, којој су преминула три члана, док је још двоје заражено, Лончар је рекао да се нису на време јавили лекару.

Начелник хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља у Тутину др Митхат Еминовић потврдио је раније данас да је у једном дану умрло три члана породице - отац, мајка и сестра једног здравственог радника из Тутина.

Он је рекао да је ситуација у том граду веома озбиљна и да је оптерећење на ковид амбуланту огромно, као и да, због незадовољавајуће комуникације између институција, не зна тачан број умрлих и оболелих, али да је "приметно да је разлика између званично саопштаваних података и стварне ситуације велика".

Брнабић и Лончар су данас у Новом Пазару желели "лично да се увере каква је епудемиолошка слика у том граду".

У Нови Пазар данас је стигла и медицинска опрема, апарати - монитори, ултразвук, дефибрилатори, ЕКГ апарати, концентратори кисеоника..., средства за дезинфекцију, скафандери, визири.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести