Брнабић: Када политика постане тешка, следити пословне људе

САРАЈЕВО: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да уколико желимо да се Западни Балкан економски развија потребно је да политичари следе пословне људе, јер, како каже, када политика постане тешка и када има мање простора за политички дијалог, онда је паметна ствар да уместо политике говори економија. 
brnabic sarajevo
Фото: Tanjug (Vlada RS/Slobodan Miljević)

Важно је да у временима која су као сада политички комплексна у региону, привредне коморе раде на повезивању економија и покажу пут политикама. Зато је важно да Коморски инвестициони форум, односно привредна комора целог региона, настави своје активности, рекла је Брнабић на Годишњем састанку гувернера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Истакла је и да је политички дијалог између држава у региону кључна ствар да Западни Балакн испуни пун економски потенцијал.

Стални политички дијалог о свим питањима, нарочито оним најтежим, треба одржавати и то је оно у шта треба да инвестирамо много времена и ресурса”, рекла је премијерка Србије на панелу којем су присуствовали и остали лидери Западног Балкана - председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Северне Македоније Зоран Заев, премијер Албаније Еди Рама, председавајући Саветом министара БиХ Денис Звиздић.

Према њеним речима, свакодневним дијалогом и решавањем свих регионалних питања, послаћемо слику земљама са стране да нас посматрају као стабилан и предвидив регион.

Друга ствар која је битна за развој региона, навела је премијерка Брнабић, јесте инфраструктурна повезаност региона, да треба градтити нове аутопутеве и железнице које ће нас повезивати.

Она је додала да таквих пројеката у региону има много, и изразила задовољство што је један од тих пројеката изградња аутопута од Београда до Сарајева чија изградња, подсећа, почиње у јуну ове године.

Осим тога, наводи Брнабић, за јачање и развој региона потребно је заједничко енергетско тржиште, улагање у обновљиве изворе енергије, затим улагање у мала и средња предузећа.

Битно је и да постанемо регион који има бољу средину за мала и средња предузећа, подвукла је Брнабић и додала да Србија планира више од 70 одсто средстава од ЕБРД-а да уложи у приватни сектор.

Дигиталну повезаност премијерка је навела као још један начин јачања региона и подсетила да су земље у региону у апрлиу потписале Споразум о ромигу који је, каже, прва опипљива ствар коју ће осетити грађани и пословна заједница.

Брнабић је истакла да је за регион битно и слободно кретање радне снаге, те да регион мора бити флексибилнији у смислу да грађани из свих шест економија Западног Балкана могу радити било где на том простору.

Изразила је наду да ће ускоро бити потписан Споразум о узајамном признању академских квалификација, јер, каже, то ће осигурати да млади и образовани остану у региону.

Тај споразум би пружио више могућности младима да нађу добар посао у региону, јер када једном оду у Западну Европу тешко се поново враћају овде, приметила је премијерка Србије.

Годишњи састанак гувернера ЕБРД је најзначајнији и највећи економски догађај у региону, који окупља око 3.000 учесника и 82 делегације.

Током овог тродневног самита, који је почео јуче, а завршава се сутра, биће уприличено 40 пратећих догађаја на шест локација.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести