Брнабић: Компромис једино решење, независност није на столу

ЛОНДОН: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је за Би-Би-Си да је компромис једино могуће решење у дијалогу Београда и Приштине, а да компромиса, по њеном личном мишљењу, не може бити без разговора о територији.
ana brnabic
Фото: Youtube Printscreen

Брнабић је рекла да једини могућ исход дијалога мора бити компромис, а то значи да обе стране нешто добију, али и нешто изгубе. 

Београд је спреман на компромис. Компромис се може тицати и територије. Да будем потпуно искрена, ја мислим да компромиса не може бити без разговора о територији, али то је само моје лично мишљење, рекла је Брнабић за британски јавни сервис.

Она је нагласила да је Косово увек било и јесте део територије Србије, те да су тамо сви наши најважнији манастири и цркве.
На питање да ли се слаже да се Србија „није баш најбоље односила према Косову 80-их година 20. века“, Брнабић је рекла да све зависи на који део историје се фокусирамо.

Могли бисмо да се сложимо да Косово није баш ни најдивније водено од стране привремених институција у Приштини у последњих 10 година. Хајде онда да се вратимо 10 година уназад. Ми желимо да гледамо у будућност, поручила је Брнабић.

Она је истакла и да није тачно да је признање такозване независноти Косова услов за прикљуцење ЕУ, јер пет земаља Уније не признаје Косово - Шпанија, Румунија, Словачка, Грчка и Кипар.

Тако да такозвана независност Косова апсолутно није на столу, подвукла је Брнабић.

Према њеним речима, оно што је „на столу“ је да треба да се дође до дугороцног и одрживог решења, јер ЕУ неће да увози замрзнуте конфликте, са чим се она, каже, потпуно слаже. 

Делим то мишљење са ЕУ и ја бих се исто водила тиме, када бих била на њиховом месту - да државе кандидати не треба да имају замрзнути конфликт на својој територији, додала је премијерка Србије.

Брнабић је истакла да је Београду компромис у интересу и да је потребно да се настави све оно што је започето 2014. године - отварање нових радних места, бољи квалитет живота грађана, транспарентна и ефикаснија јавна управа. 

Она је, међутим, указала да ће све те реформе бити узалуд, ако на својој територији имамо замрзнути конфликт. 

Оно што је сада на снази је замрзнути конфликт, а ако желимо да напредујемо даље с конфликтом, како сама реч каже, то није могуће. Не желите да имате конфликт на својој територији, јер тако никако нећемо моћи да напредујемо и нећемо бити конкурентни са осталим земљама у 21. веку, а то је оно што Србија жели, рекла је Брнабић.

 "Црвене линије" могу само да сметају

Београд је спреман за компромис са Приштином, али је он у овом тренутку још далеко, каже премијерка Ана Брнабић и поручује да не треба неко са стране да говори о "црвеним линијама" пре него саслуша могући договор две стране.

Дијалог између Београда и Приштине је већ толико тежак, комплексан и емотиван да нема смисла да се још додатно подвлаче "црвене линије".

"Те црвене линије могу само да сметају. Пустите да видимо да ли уопште можемо да дођемо као Београд и Приштина до неког могућег договора, а онда саслушајте тај договор па онда реците, ово не може", рекла је Брнабић новинарима.

Каже да је невероватно да је Београд спреман да разговара са представницима привремених институција у Приштини, а да неко одмах са стране каже - о овоме не можете да разговарате.

"Немојте ви нама да причате о чему можемо, а о чему не можемо да разговарамо. Ово питање је најтеже за нас. Ми знамо о чему можемо, о чему не можемо да разговарамо, немојте неко други да нам ставља црвене линије на то", поручила је премијерка.

Она је додала да у овом тренутку не постоји никакав конкретан план са којима би грађани Србије могли да се упознају и поновила да Србија јесте спремна за компромис и да жели да види да ли је и приштинска страна спремна на то.

"У овом тренутку немамо конкретан документ на столу, размишљамо о томе да ли можемо да дођемо до неког компромиса. Сада смо сувише далеко од тога, али када га буде било онда ћемо то представити и грађанима Србије", рекла је Брнабић. 

Морамо, како каже, да напустимо позиције комфора и да видимо који је то међупростор у коме је могући неки договор који ће довести до дугорочне нормализације односа између Београда и Приштине.

Брнабић каже да је асплутно нетачно да Брисел, Вашингтон и сви други знају нешто знају о том компромису, а да то не знају грађани Србије. 

"Сви знају оно што знају и грађани Србије, да смо спремни на компромис", рекла је Брнабић.

 Разочарана сам падом  на Дуинг бизни, али да извучермо лекцију

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да је разочарана падом Србије за пет места на Дуинг бизнис листи и поручила да је важно да се из тога извуче лекција. 

"Морам да кажем да сам разочарана, али ако извучемо правилну лекцију из тога онда је то добро. Дакле, хајде само да извучемо лекцију из тога" рекла је Брнабић која учествује на конференцији "Изазови Влада 2018" (Цхалленгес оф говернмент цонференце 2018) у Оксфорду.

Брнабићева је рекла да је задовољна што је Србија напредовала и наставила реформе те да је Србија напредовала у укупном скору, али да је чињеница да нашу земљу пет држава претекло.

"Лекцију коју ја треба да извучем, цела Влада Републике Србије, али и сви ми као Србија, је да је важно шта радите, али исто је тако важзно колико брзо то радите", поручила је премијерка.

Реформе су важне, истиче, али некад је и ефикасност тих реформи, брзина реформи још важнија.

"Сваки дан који ви не радите или пропустите да дате све од себе, нека друга земља је дала све од себе и престигла вас је. Хајде да наставимо да радимо, али хајде да радимо брже него што смо радили до сада".

Након разговора са студентима на Оксфорду, председница Владе је рекла да јој је драго што је имала прилику да међу представницима 20 држава из целог света говори о томе како модернизација може да донесе бољим услугама које влада пружа грађанима.

Каже да је представила планове, које Влада Републике Србије ради последњих 15 месеци.

"Предстоји још пуно посла и постоје велики изазови, али оно што је наш приоритет, је да направимо владу која је фокусирана на своје грађане, која је фокусирана на ефикасне услуге које пружамо грађанима. Данас сам представила шта је то што влада, било која влада на свету треба да уради да би добили много више електронских услуга", рекла је Брнабић.

Брнабић: Невероватне оптужбе на рачун Љајића

ЛОНДОН:  Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да су невероватне оптужбе на рачун потпредседника владе и министра Расима Љајића, а његову прву реакцију о могућем одласку из владе сматра емотивном, те верује да ће он остати на тој функцији.

''''Немам коментар на такве оптужбе, невероватно ми је да било ко може да каже такве оптужбе за неког члана Владе Србије'''', рекла је Брнабић коментаришући оптужбе Војислава Шешеља да је Љајић вођа нарко картела.

Премијерка је рекла је да се није чула са Љајићем јер је ван Србије, али да ће га позвати вечерас, чим се врати у Србију. 

''''Знам да се чуо и са председником Вучићем. Стојим му увек на располагању, као и сваком министру у кабинету. Верујем да ћемо се договорити око свега и да ће све бити у реду, а да је његова прва реакција била емотивна'''', навела је Брнабић која је учествовала на конференцији "Изазови Влада 2018" (Цхалленгес оф говернмент цонференце 2018) у Оксфорду.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести