Брнабић: Косово јесте аутономна покрајина Републике Србије

ЖЕНЕВА: Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас у Женеви да је "ово година за признање Косова онаквог какво јесте - као аутономне покрајине Србије".
ana brnabic
Фото: Tanjug

Премијерка је то казала на конференцији за новинаре у Женеви поводом скупа "Дијалог о Западном Балкану", који организује Светски економски форум."Дошли смо овде да причамо о економији, будућем расту сваке земље у региону, али и региона у целини", рекла је Брнабић.

Премијерка је навела да је Србија највећа земља и највеће тржиште у региону, али да је и даље компаративно Србија мало тржиште, те истакла да "колико год политика, економија и друштво јаки и стабилни били, ако постоји било каква нестабилност у региону или перцепција нестабилности, то утиче негативно на нас".

Она је рекла да је Србија прошла кроз четири тешке године мера фискалне консолидације и нагласила да је Србија остварила суфицит трећу годину заредом у буџету, да је преполовљена незапосленост и да је лидер у региону по страним директним инвестицијама.

"Али ако регион није стабилан, онда ни ми нећемо моћи да сагледамо све бенефите консолидације", рекла је премијерка, те истакла да је Србији у интересу мир и стабилност у региону и сарадња са свим партнерима.

Како је рекла, поменути су политика и дијалог Београда и Приштине и препреке које проистичу из тог дијалога, али да, како је навела, она неће сада о томе, јер је Србија, "пре свега, заинтересовани за будућност, како да зауставимо одлив мозгова, како да профитирамо од четврте индустријске револуције, што је кључна ствар данас".

Брнабић је истакла да је дигитализација број један приоритет њене владе и да је то јединствена шанса не само за Србију, већ и цео регион.Победници чцетврте индустријске револуције могу постати и они који то претходно нису били, закључила је Брнабић.

Брнабић: Чекам позив Пленковића да посетим Хрватску, онда и Крк

Председница Владе Србије Ана Брнабић, одговарајући данас на питање новинара када ће посетити Крк, одакле јој потиче део породице са очеве стране, изјавила је да ће на то острво поново доћи када јој премијер Андреј Пленковић упути позив да посети Хрватску.

"На Крку нисам била већ две године. Чекам позив премијера (Андреја) Пленковића да ме позове у посету и чим га добијем, доћи ћу у Загреб и онда на Крк", казала је Брнабићева у Женеви, где је учествовала на скупу "Дијалог о Западном Балкану", који је организовао Светски економски форум.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести