Брнабић: Лицемери дали дозволе Рио Тинту, а сад протестују

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су они који данас протестују против Рио Тинта лицемери који су тој компанији дали девет дозвола 2004. године, укључујући и дозволу за бушење бушотина великог пречника.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

“Немају агенду и план па се хватају за ово”, рекла је Брнабић у Скупштини Србије.

Брнабић је поновила да спровођење пројекта Рио Тинта зависи од студије о процени утицаја на животну средину, као и од тога шта ће грађани рећи.

“Без тога пројекта нема”, поручила је премијерка.

Брнабић је одбацила критике да закони о референдуму и измене и допуне Закона о експропријацији имају везе са страним инвеститорима.

“Закон о референдуму има везе са нашом обавезом да тај закон ускладимо са Уставом. Закон је требало да буде промењен до 2009. Нажалост није, и у том смислу нисмо поштовали Устав. У овом тренутку морамо да мењамо закон да бисмо поштовали Устав”, указала је премијерка.

Закон о експропројацији, такође, каже Брнанбић, никакве везе нема са инвеститорима, већ са капиталним инвестиционим пројектима, али пре свега са оним које спроводи Влада.

Говорећи о бољем привредном амбијенту, Брнабић је подсетила да у Србији од 2015.године не постоји разлика између домаћих и страних инвеститора.

“У првој деценији 2000. страни инвеститори су били повлашћени. Када је промењен Закон о инвестицијама 2015. или 2016. године. По том новом закону ми смо изједначили домаће и стране инвеститоре”, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести