Брнабић: Мораћемо да пооштримо мере

ЈУНКОВАЦ: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да ће имати састанак са медицинским делом Кризног штаба и истакла да ће мере против корона вируса морати да буду пооштрене.
b
Фото: Tanjug

Сигурно ћемо морати да пооштримо мере, али видећемо шта је могуће да урадимо и шта је најпаметније да урадимо, рекла је Брнабић у лазаревачком селу Јунковац одговарајући на питања новинара хоће ли бити пооштровања мера.

Премијерка је навела да медицински део Кризног штаба инсистира на томе да се пооштре мере.

Навела је да разуме здравстене раднике, али да се мора рамишљати и о томе шта ће донети додатне рестрикције у смислу додатног кршења мера које не може да се исконтролише.

Покушавамо да нађемо баланс и мислим да у томе успевамо, јер и даље имамо генерално доста добре показатеље и економске и здравствене, рекла је премијерка.


Сутра стиже још Фајзер вакцина, током недеље и Спутњик Ве

У Србији је до сада прву дозу вакцине против корона вируса примило више од 1,2 милиона грађана, док је ревакцинисано око 740.000, изјавила је премијерка Ана Брнабић и најавила да сутра стижу додатне количине Фајзер вакцине, а током недеље и нове залихе вакцине Спутњик Ве.

Брнабићева је навела да је до сада око 21 одсто пунолетног становништва наше земље вакцинисано макар првом дозом.

Иде нам добро, имамо доста вакцина. Сутра стижу нове Фајзер вакцине, током недеље и нове залихе Спутњик Ве вакцине, а у априлу очекујемо и нове залихе кинеских, Синофарм вакцина, рекла је Брнабић.

Додала је да крећемо и у производњу Спутњик Ве и Синофарм вакцина у Србији.

То су велике ствари. Немамо проблем са вакцинама и то је нешто што, у овом тренутку, не могу да кажу многе друге земље на свету, казала је премијерка.


Брнабић је јутрос у селу Јунковац обишла амбуланту у којој је почела вакцинација мештана.

Лазаревац је једна од пет локација за фабрику вакцина које разматрамо

Премијерка Србије изјавила је да не може да потврди да ће су у Лазаревцу градити фабрика вакцина, али да је то једна од пет локација које се тренутно разматрају.

Одговарајући на питања новинара у лазаревачком селу Јунковац, Брнабић је рекла да ће када се председник Србије Александар Вучић врати из Бахреина, имати састанак на коме ће се размотрити све локације и донети одлука.

Најважније у овом тренутку је да имамо потпуно чисте имовинско-правне односе да би што пре кренули у изградњу фабрике. Лазаревац је једна од локација, а за коју ћемо се коначно определити, видећемо, рекла је Брнабић.

Надам се да одлука о ковид пасошима неће бити званична

Ана Брнабић је, коментаришући најаву Европске уније о увођењу ковид пасоша с вакцинама које су одобрене у ЕУ, рекла да је то против свих основних европских вредности и да то не сме да се третира као геополитичко питање.

Одговарајући на питања новинара у селу Јунковац код Лазаревца, Брнабићева је рекла да мисли да су и људи у Бриселу и свим тамошњим релевантним здравственим агенцијама свесни чињенице да су и кинеска и руска вакцина ефикасне и безбедне.

Не могу да верујем да само због географског порекла тих вакцина, они могу да дискриминишу све људе који су те вакцине примили, рекла је премијерка.

Навела је да не верује да ће таква одлука бити донета као званична одлука ЕУ.

Али и ако буде донета, навела је да ће грађани који су вакцинисани Синофарм и Спутњик Ве вакцином свакако моћи да путују зато што ће, додала је, држава учинити све што је потребно да обезбеди да тестови на антитела и пи-си-ар тестови буду завршени у рекордном року како би могли да путују.

Почела вакцинација мештана

У лазаревачком селу Јунковац је почела вакцинација мештана којима је на располагању кинеска, Синофарм вакцина.

Тим поводом амбуланту у којој се спроводи вакцинација обишли су председница Владе Србије Ана Брнабић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Брнабић је поручила да је вакцинација највећи степен личне одговорности који се може видети у данашње време и истакла да не постоји ниједан други начин на који можемо да победимо корона вируса, осим вакцинацијом.

Навела је да је у Србији до сада прву дозу вакцине против корона вируса примило више од 1,2 милиона грађана, док је ревакцинисано око 740.000.

Захвалила је Граду Београду и свим градским општинама на томе како иде процес вакцинације.

Београд је у свему изнад просека у Србији, управо захваљујући томе што нису само чекали да се људи пријаве за вакцинацију путем портала еУправа или кол центара, што су изабрани лекари отишли на терен, разговарали са људима, сами их пријављивали...То је оно што смо од овог викенда кренули да радимо у свим већим градовима широм Србије - Суботици, Новом Саду, Чачку, Краљеву, Нишу..., рекла је Брнабић.

Оценила је да је то јуче ишло одлично и додала да ће се тако радити по читавој Србији зато што, додала је, морамо додатно да убрзамо процес вакцинације.

Указала је да је неопходно да људи сами осете одговорност да се пријаве за имунизацију.

Весић је захвалио премијерки на подршци коју пружа Граду Београду да се што више грађана престонице вакцинише.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести