Брнабић на самиту премијера Кине и 16 европских земаља

ДУБРОВНИК: У Дубровнику се данас одржава 8. Самит премијера Кине и 16 земаља централне и источне Европе (16+1), на којем Србију представља премијерка Ана Брнабић.
Ana Brnabić  Foto Tanjug/ vlada Republike Srbije/ S.  Miljevic
Фото: Ана Брнабић Фото Танјуг/ Влада Републике Србије/ С Миљевић

 На почетку Самита, учесницима ће се обратити домаћин, председник Владе Хрватске Андреј Пленковић. Главна тема Самита биће изградња нових мостова кроз отвореност, иновације и партнерство. Биће отворена и изложба кооперације на тему образовања земаља иницијативе 16+1. Данас ће бити одржан и 9. Економско-трговински форум, на чијем ће отварању, поред Пленковића, говорити и кинески премијер Ли Кећијанг.

На маргинама Самита планирани су састанци премијерке Србије и представника више значајних кинеских компанија, које послују у Србији. У делегацији с премијерком су и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која ће потписати више докумената с кинеским партнерима у области инфраструктуре, и министар рударства и енергетике Александар Антић.

Иницијатива 16+1 успостављена је 2012. године с циљем да се промовишу пословна и инвестициона сарадња Кине и 16 земаља централне и источе Европе - Србије, Бугарске, Албаније, БиХ, Хрватске, Чешке Републике, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Црне Горе, Северне Македоније, Румуније, Словачке и Словеније.

 Ова иницијатива се сматра интегралним делом мегапројекта "Један појас, један пут" - савременог Пута свиле и једног од најамбициознијих пројеката у историји. У Дубровнику, иначе, влада својеврсно опасадно стање - због самита главне саобраћањице у граду ће, као и јуче, бити затваране у више наврата, а за безбедност учесника стара се 900 полицајаца - од саобраћањих преко граничних, па све до специјалне полиције и ронилачких екипа.

Према писању хрватских медија, делегацију Кине чини преко 400 представника кинеских државних и приватних компанија и банака, који ће учествовати на самиту, као и на пословном форуму на којем ће, како се очекује, бити око хиљаду учесника. У Дубровник је стигло и око 100 кинеских новинара, али и новинарске екипе из целог региона и земаља које припадају иницијативи, међу њима и Танјуг.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести