Брнабић: Ковид пасоши супротни ЕУ вредностима, али бићемо спремни

РАЧА: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је идеја о увођењу ковид пасоша у Европи супротна европским вредностима слободе кретања и права на избор, али да ће наша земља, ако се то дес,и бити и за то спремна, јер већ имамо информациони систем који то омогућава.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Брнабић је, одговарајући на питања новинара после обиласка погона за прикупљање и пласман меда "Наш мед" у Рачи, рекла да апсолутно сматра да је вакцинација изузетно важна, али и да људи морају имати право на избор.

"Мислим да се тако дискриминишу људи који не могу да се вакцинишу из здравствених или неких других разлога. Није ми јасно како ће ти људи путовати. Нисам очекивала такву одлуку ЕУ и надам се да она није финална. Али, ако буде, ми смо од првог дана спремни за тако нешто - за наше грађане нема проблем јер смо међу земљлама са највише вакцинисаних људи", рекла је премијерка.

Истиче да имамо информациони систем који је већ прављен тако да, уколико се уведу ковид пасоши, то грађани Србије могу да имају.

"Ми немамо проблем, али мислим да је то супротно свим европским и вредностима модерног друштва", поручила је Брнабић.

Говорећи о стању у Србији у вези са корона вирусом, председница владе каже да је тешка ситуација у ковид болницама, али да се и даље труде да не враћају неке друге болнице у ковид режим.

"Зато смо одлучили да направимо прекид овог викенда, да све ради до 14 часова, све инспекције су на терену. Затварамо велики број корона журки. Заиста не могу да схватим такву неодговорност према здрављу ближњег", нагласила је Брнабић.

Премијерка истиче да то заиста није у реду према нашим здравственим радницима који раде 24 сата у недељи и не могу да видају своју децу, нити могу да користе годишње одморе.


"Надам се да неће бити пооштравања мера"

Брнабић је изразила очекивање да ће пооштрене мере за овај викенд дати резултате и да неће морати даље да се даље пооштравају због ситуације са ковидом.

На питање новинара да ли ће мере бити додатно пооштрене, Брнабић је рекла да се никад није бежало од тога, али да не би волела сада да прича о томе и да верује да ће грађани бити дисциплинованији.

"Надам се да ће мере дати резултати и да ћемо сви разумети ситуацију. Тек када видимо да бројеви расту, сви постану изузетно дисциплиновани и онда успемо да смањимо бројеве без радикалнијих мера", рекла је Брнабић новинарима у Рачи, где је обишлса погон "Наш мед".

Напоменула је да имамо најмање радикалне мере у читавој Европи и да смо и до сада успевали да нађемо одговарајући баланс, али да је за то најважнија индивидуална одговорност.


„Са још 100.000 Спутњик вакцина данас прелазимо два милиона“

Брнабић је изјавила је да ће Србија, са контигентом од 100.000 Спутњик вакцина које ће данас стићи у нашу земљу, прећи бројку од два милиона набављених вакцина.

Брнабић је рекла новинарима у Рачи да сутра добијамо додатних 58.500 Фајзер вакцина, а 5. марта још 500.000 Синофарм факцина.

Истакла је да Србија у самом врху земаља по вакцинацији, али да је потребан још само додатни индивидуални напор да победимо корону.

"Да дамо шансу вакцинама да створе антитела и да сви људи који год желе да се вакцинишу. На крају, ако расте број оболелих биће компромитован читав наш процес вакцинације, јер не можете да вакцинишете те људе или не могу довољно брзо да приме ревакцину. Заиста је важно да будемо сви, последњи пут, дисциплиновани и да задамо завршни ударац корони", поручила је Брнабић.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести