Брнабић: Надам се отварању поглавља, имамо подршку Чешке

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да није фер што Србија прошле године није отворила ниједно поглавље у приступним преговорима са ЕУ, те да се нада да ће ова година по том питању бити другачија и додала да Чешка подржава евроинтеграције Србије.
brnabic
Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Она се данас у Београду састала сачешким колегом Андрејем Бабишом.

Упитана да ли је чешки колега охрабрио када је реч о евроинтеграцијама и када очекује отварање нових поглавља, Брнабић је рекла да је у свим билатералним или разговорима са ческим партнерима на скуповима и конференцијама охрабрена ставом Чешке у вези са европским интеграцијама Србије и целог Западног Балкана.

Она је захвалила Чешкој, јер даје огроман подстрек Србији и Западном Балкану да наставе свој ЕУ пут.

"Они и редовно и брзо дају сагласност за отварање свих поглавља, за која смо ми спремни и немамо ту никакву нејасноћу. Мислим да је и Чешка незадовољна брзином отварања поглавља или тиме колико брзо иду наше интеграције", рекла је Брнабић.

Она је рекла да увек полази од себе, односно да зна да и Србија мора и зна шта треба да учини, али да није фер што прошле године није отворено ниједно поглавље.

"Да ли је Србија заслужила да јој се прошле године не отвори ниједно поглавње? Апсолутно не. То није била добра одлука, и није била фер, нити одлука која осликава све што је Србија урадила", рекла је Брнабић.

Она је додала да то Србију неће обесхрабрити, јер се реформе спроводе због наших грађана и привреде, и земљу ће учинити јачом.

"Надам се да ће ова година у том смислу бити другачија", рекла је Брнабић.

Она је завлалила и европском комесару Оливеру Вархеју на помоћи, као и неким појединачним земљама чланицама, попут Француске која је предложила нову методологију, која ће ако буде примењена, помоћи да све земље Западног Балкана иду брже ка ЕУ.

Снажна економска сарадња Србије и Чешке

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да не постоје области сарадње Србије и Чешке које су трпеле прошле године, након што је избила пандемија корона вируса, те да је економска, трговниска сарадња 2020. године готово иста као и 2019.

"То говори о јачини наше економске сарадње", рекла је Брнабић новинарима на заједничкој прес конференцији са чешким премијером Андрејом Бабишом.

Брнабић је пренела да је и прошле године постојало интересовање чешких инвеститора да дођу у Србију.

"То значи да имају поверење у Србију, а говори и о снази чешке економије, чијем јачању је допринеио и премијерк Бабиш", рекла је Брнабић.

Када је реч о политичкој сарадњи, премијерка је рекла да су се званичници због пандемије ковида 19 нешто ређе виђали, али да је висок интензитет сарадње и састанака између Чешке и Србије.''

"И то ће бити настављено и посетом министра спољних послова Чешке Србији, као и посетом председника Србије Александра Вучића Чешкој, која се тренутно договара", рекла је Брнабић.

Фокус разговора здравствене теме

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је након састанка са чешким колегом Андрејем Бабишом да је фокус данашњих разговора две делегације здравство, односно борба против коронавируса и да је тренутно најзначајније питање масовна вакцинација.

Брнабић је, новинарима на заједничкој конференцији за медије са ческим премијером, казала да су од јутрос српска и чешка експертска делегација разговарале о систему за пријављивање еУправе за масовну вакцинацију, као и утврђивању приоритета у оквиру масовне вакцинације.

„Ми смо до сада 10 пута мењали протокол за лечење заражених вирусом корона“, казала је Брнабић и навела да је управо у току 10 ревизија начина лечења, те да сматра да баш због тога Србија бележи успех у борби против корона вируса.

Такође, Брнабић каже и да успех у борби против короне у Србији обезбеђује и велики обим хоспитализације и у том смислу каже да Србија много више хоспитализује у односу на то како се ради у земљама Европе и света.

„Сада је најважнија вакцина, масовна вакцинација, а наше је да у тешким временима поделимо све што можемо са пријатељима и партнерима“, навела је премијерка.

Према њеним речима, Србија и Чешка Република имају одличне, изванредне односе који се одржавају кроз редовне посете и састанке на највишем нивоу.

У том смислу подсетила је на њен састанак са премијером Бабишем у Прагу 2018. године, затим учцествовање на састанку Вишеградске групе 2019., као и на присуство председника Александра Вучић на Самиту Вишеградске групе.

Брнабић каже и да се крајем марта очекује у Београду чешки министар иностраних послова који ће доћи са делегацијом коју ће чинити привредници.

Подсећајући да је председник Вучић одликовао чешког председника Милоша Земана, Брнабић је казала да се уговара термин посете председника Вучића Чешкој.

Брнабић је истакла да је Чешка један од највећих промотера политике проширења ЕУ када је у питању Западни Балкан и додала да су већ објавили платформу за њихово председавање 2022. у којој је један од приоритета управо проширење.

Како је навела, добри односи се рефлектују у трговинској и економској сарадњи, а 2020. године трговинска сарадња износила је 1,2 милијарди евра.

„Бележимо суфицит, то говори о насој сарадњи, присуству чешких инвеститора. Имамо све више чешких инвестиција“, казала је Брнабић и у том смислу навела да је једна од највећих преузимање Теленора у износу од 2,8 милијарди евра.

Истиче да број инвестиција и велико интересовање чешких инвеститора за улагања у Србији говори у прилог и политичким и економским односима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести