Брнабић: Надам се ширем друштвеном консензусу

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић поручила је данас у парламенту да ће промене Устава у области правосуђа, које воде у правцу европских интеграција, али се првенствено раде због грађана, побољшати квалитет њиховог живота и нада се успостављању ширег друштвеног консензуса.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Брнабић је казала да је о предлогу промена Устава јавна расправа трајала 18 месеци и изразила наду да ће скупштина, која је инсистирала да се нађе минимални заједнички именитељ, како би се постигао што већи друштвени консензус како да се измени Устав у области правосуђа, постићи такав договор и да ће се тако ући у референдум.

Она је истакла да је Србија данас показала колико је другачија земља у односу на пре, рецимо 10 година, и колико је поставила високо стандарде у области промене Устава.

“Никада до сада није било јавних расправа, неко је радио на изменама устава у затвореном кругу, грађани су излазили на референдум без практичног знања шта се мења и он је био више него упитан”, рекла је премијерка.

Сада, каже Брнабић, ко год да дође на власт, не може ићи испод тог стандарда, дакле мора да постоји широка јавна расправа, сагласност Венецијанске комисије, да и други потврде да је све урађено по светским и европским нормама и да грађани знају о чему одлучују.

Она је захвалила посланицима зато што су усвојили бројне законе који утичу на стање у области владавине права.

Обраћајући се посланицима, Брнабић је рекла да је промена Устава веома важна тема за Владу Србије и један од три кључна приоритета владе коју води.

Подсетила је да су најтеже и најзахтевније економске реформе спроведене 2014. и 2015. године и оне данас дају резултате.

Истакла је да се све реформе које се спроводе не раде само ради европских интеграција, већ пре свега ради побољшања квалитета живота грађана Србије, а у том смислу, навела је да је важно ојачати владавину права.

У томе су измене Устава у области правосуђа једна од најважнијих карика, навела је Брнабић.

Премијерка је детаљно навела шта је све урађено у области борбе против корупције, поменувши и хапшење председника београдске општине Палилула Александра Јовичића, као и у области безбедности новинара, указујући да је формирана Радна група за безбедност и заштиту медија са којом се она једном месечно састаје како би проверила стање.

“Безбедност и заштита медија је мени важна, једном месечно се састајем са то групом да видим какав је напредак направљен и да видим шта влада може да учини”, рекла је премијерка.

Када је реч о људским правима, Брнабић подсећа да је усвојена Стратегија о превенцији и насиљу према женама, да је усвојен закон о родној равноправности, наводећи да надлежно министарство и даље наставља своју амбициозну агенду.

Седници присуствују и министарке правде Маја Поповић, европских интеграција Јадранка Јоксимовић, људских и мањинских права Гордана Чомић, као и представници правосуђа.

На почетку седнице, председник Скупштине Ивица Дачић обавестио је чланове парламента да су посланици СПАС-а Александра Шапића приступили посланичкој групи СНС.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести