Вучић и Брнабић поводом 100 дана Владе о економији, вакцинацији, борби против криминала...

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас, после седнице владе којој је присуствовао и председник Србије, да наша земља бележи, у ближој и даљој историји, незабележене резултате - најбоља је у Европи у економији, а друга по резултатима вакцинације.
TANJUG/ RADE PRELIC /bs
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC /bs

Брнабић је рекла да ће извештај о 100 дана рада, које влада обележава, поднети грађанима у суботу.

"На почетку мандата владе сам рекла да ћемо се, због изузетно тешких времена у којима живимо и много проблема са којима се суочава цео свет, трудити да радимо још ближе са председником Србије и да ћемо га једном у три месеца звати да на седницама владе разговарамо о актуелним темама важним за грађане и важним изазовима", рекла је Брнабић.

Пренела је да се на седници разговарало о дијалогу Београда и Приштине.

"Замолили смо председника да нам извести о свему што се дешавало по питању даљег наставка дијалога са Приштином и шта очекује, како влада може да помогне и подржи све што он ради, јер носи тај терет", рекла је Брнабић.

Такође, додала је да их је Вучић известио о посети Француској и разговорима које је водио са Емануелом Макроном.

"Разговарали смо о свим спољнополитичким изазовима који нас очекују, као и о важној теми, која је један од приоритета, а то је борба против криминала и свим акцијама током ноћи", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да је пажња посвећена позицији Србије, која је у сваком смислу, каже, невероватна.

"Србија бележи, у нашој ближој и даљој историји, незабележене резултате. Најбољи смо у Европи по економији, а данас смо други, а по неким индикаторима и први по вакцинацији и разговарали смо како да задржимо ту позицију и даље да напредујемо", рекла је Брнабић.

Она је навела да се ове године очекује раст БДП-а од плус 6 одсто, али за то, каже, мора да се ради "ноћ и дан".

Брнабић је захвалила председнику Вучићу на безрезервној подршци влади и свим њеним члановима.

"И што стално указује на ствари које можемо да радимо боље, брже, ефикасније, и то је у овом тренутку и највећа снага Србије - овакав рад владе и председника у интересу грађана", рекла је Брнабић.

Влада Србије усвојила је на данашњој седници одлуку о издвајању три милијарде динара за лечење оболелих од ретких болести у 2021. години, што је рекордан износ, саопштила је премијерка Ана Брнабић.

Та одлука је, истиче, донета упркос свим ванредним трошковима у 2020. години које је наметнула борба против корона вируса.

"Драго ми је и поносна сам што смо за 2021. одвојили рекордне три милијарде динара за лечење особа оболелих од ретких болести", рекла је Брнабић након седнице владе којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Како је рекла, повећање тог износа из године у годину, говори, између осталог, колико се Србија променила.

Она је навела да је 2008. износ тих средстава био - 0 динара.

Према њеним речима 2012. године издвојено је 130 милиона, а од тада су средстав континуирано повећавана, а 2014. године основан је Буџетски фонд.

"Повећали смо средства и за ову годину, у тешкој години и то је 24 пута више него 2012. године", рекла је Брнабић.

Вучић: Наручили смо и скупе лекове за 1.000-2.000 људи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је наша земља, поред тога што набавља велике количине вакцина, наручила и мању количину врло скупих лекова за корону, којим ће бити спасено 1.000 до 2.000 људских живота.

Вучић је рекао да смо одређене количине већ наручили и да ће ти лекова стизати током марта, априла и маја.

Истакао је да су ти лекови веома скупи и да су цене готово "ненормалне", као и да их, и поред те цене нема на тржишту.

Вучић је говорећи о набавци тих лекова рекао да ће део да дође и у виду немачких пилула.

"Ма колико да су ти лекови скупи, опет их нема на тржишту", рекао је Вучић.

Вучић: Одлична акција МУП-а и БИА, велики ударац за мафију

Председник Србије Александар Вучић похвалио је данас акцију Министарства унутрашњих послова (МУП) и Безбедносне-информативне агенције (БИА) у којој је ухапшена организована криминална група која се сумњичи за више тешких кривичних дела.

Након седнице Владе Србије, Вучић је рекао да је то наставак онога што је раније најављено - одлучна борба државе против мафије и организованог криминала.

"Одлична сарадња МУП и БИА довела је до добрих резултата, довела је до тога да људима у целој Србији можемо да обезбедимо већу сигурност", рекао је Вучић.

Истиче да је то био тежак, важан и озбиљан наставак одговорне борбе против мафије и свих оних који су, како је рекао Вучић, мислили да су јачи од државе, јер су чак били повезани и са онима у државном систему.

"Ово је велики ударац за мафију и организовани криминал", поручио је Вучић.

Похвалио је све који су учествовали у тој акцији и истакао да то за њих није био нимало једноставан задатак, јер су "на коцку" ставили и своју безбедност и безбедност својих породица за сигурност грађана Србије.

Нисам говорио о именима, али потребно више јединства у Влади

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Влади потребно више јединства и ентузијазма.

"О именима нисам говорио, али сам јасно ставио до знања да је потребно више енергије и ентузијазма, борбености, да се не баве изборима већ јединства", рекао је Вучић на конференцији за новинаре поводом 100 дана рада владе упитан на кога је мислио када је рекао да појединим министрима није задовољан.

Он је оценио да је одвратно када сазна да поједини министри о својим колегама јављају све најгоре и износе неистине да би себи обезбедили бољи третман у медијима.

"Како мисле да неко то неће сазнати. Потребно је више јединства, заједничких циљева, жеља и снова. То је оно о чему сам данас говорио", објаснио је Вучић.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести