Брнабић: Нико неће бежати од одговорности, када све прође

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да нико у систему не бежи од одговорности у вези са борбом против корона вируса, као ни од личне одговорности, али сматра да је треба тражити када прође изузетно тешка ситуација и када Србија изађе као победник, а уверена је да ће се то догодити.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Брнабић је тако одговорила у Скупштини Србије на питање посланика Странке правде и помирења Муамера Зукорлића о томе шта ће Влада Србије предузети по питању одговорности за стање у којем се нашао Нови Пазар.

Она је казала да је ситуација у Рашкој области заиста била изузетно тешка посебно током јула и августа, наводећи да је држава учинила све да пружи додатну помоћ и подршку болници у Новом Пазару, али и становницима Новог пазара, Тутина и Сјенице.

“Мислим да смо у датим околностима урадили најбољи могући посао”, истакла је Брнабић.

Она је подсетила да је као председница Владе Србије заједно са министром здравља Златибором Лончаром посетила Нови Пазар, а да је пре тога и председник Србије Александар Вучић однео додатну заштитну опрему, респираторе и све што је потребно да се здравствени радници успешно боре против корона вируса.

Према њеним речима, нико у систему не бежи од одговорности, па ни у овим најтежим тренуцима од Другог светског рата.

“Ту смо и да поднесемо личну одговорност шта и како смо радили, али мислим да свачија одговорност треба да се тражи када све ово буде иза нас и када изађемо као победници, а знам да хоћемо”, поручила је премијерка.

Она је истакла да надлежни органи треба да раде свој посао, али је позвала и да сви заједно наставимо заједничку борбу.

Брнабић је казала да може да гарантује да је свако у влади и ресорном министарству дао све од себе да грађани буду збринути и додала да је Србија била међу малобројним земљама која је могла увек да збрине заражене и да обезбеди довољно лекова и респиратора, и да се не искључују они који имају мање шансе због оних који имају веће шансе да преживе.

Каже да је поносна због те борбе и да она и даље траје, да је сада теже него икада и да ће бити тешко док не дође вакцина, а Србија ће, како каже, бити међу оним земљама које ће међу првима добити вакцину.

“Нећемо штедети ни новац ни политичке везе да дођемо до вакцине и до оздрављења”, поручила је Брнабић.

Каже да нико у свету не зна са чиме се суочава када се говори о вирусу, али понавља, да ће се, када прође све, видети како је балансирано између здравља и економије и шта је све урађено.

“Свако позивање на личну одговорност сада не би било објективно и то не би изашло на добро”, оценила је она.

Приметила је и да “они који су прекинули аплауз лекарима лупањем”, јер су уведене рестриктивније мере сада критикују зато што нису рестриктивније и што се тобоже закаснило са мерама.

“Ако постоји једна позитивна ствар, то је да је свако показао право лице и колико су важни или не животи људи у односу на политичке поене. Треба да разговарамо када се све ово заврши, да погледамо шта смо урадили, како смо прошли и да видимо ко је радио добро, а ко лоше”, рекла је Брнабић.

Зукорлић је навео и да је охрабрен због најављене борбе против организованог криминала, међутим, питао је Брнабић, да ли је тачно да се за хапшења у Новом Пазару знало још крајем прошле године и да се чекало да прођу избори.

Премијерка је то одбацила као лажну вест.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести