Брнабић: Нисам ништа рекла што би угрозило односе с Москвом

БЕОГРАД: Председница Владе Србије, Ана Брнабић, негирала је да је током боравка у Лондону рекла било шта што би могло да угрози односе Србије и Руске Федерације и да је то, због чега је критиковао део опозиције, заправо извучено из контекста.
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Брнабић је за Политику прецизирала да је то урадио, како је казала, један човек који воли да тенденциозно извлачи ствари из контекста и да онда твитује о њима.

Брнабић је то рекла коментаришући критике које јој је упутио опозициони Савез за Србију (СзС) због њене наводне изјаве у Лондону "да ће Русија изгубити превелику политичку тежину коју сада има када се буде разрешио косовски проблем и да ће се односи с Русијом свести на енергетску сарадњу".

Премијерка прецизира да је у Лондону говорила о томе да је наш однос са Русијом близак, да се базира на традицији, вери, језику, блискости између два народа, али да се базира и на данашњим економским односима, који су јаки и добри, те додала да, нажалост, данас људи поједностављују ствари.

Док год је питање односа Београда и Приштине отворено, људи ће увек покушавати да поделе земљу између оних који су пријатељи Приштине и оних који су пријатељи Београда. То је поједностављивање, каже Брнабићева.

Како истиче, када се у једном тренутку реши то питање, а како каже, у једном тренутку мора да се потпише споразум о дугорочној нормализацији односа између Београда и Приштине, то поједностављивање више неће постојати.

То није добро ни за Београд, није добро ни за Руску Федерацију. Нису они наши пријатељи само због тога што бране наше интересе у вези са Косовом. То сам рекла и у Лондону. Мени је драго када људи извлаче ствари из контекста да би направили проблем, јер то значи да влада добро ради свој посао, да нема стварних проблема, па морате да лажно представљате ствари које сам ја рекла, јасна је Брнабић.

На питање да ли се може очекивати нешто значајније од најављеног самита у Паризу, који би требао да представља наставак разговора започетих у Берлину, уз посредство немацке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, премијерка каже да, нажалост, у овом тренутку не види наговештај да ће се нешто значајније десити 1. јула.

Али сам и даље оптимиста и надам се да ћемо имати тај састанак. Мада у овом тренутку то не делује тако, каже Ана Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести