Брнабић: Нови сајт владе у служби грађана

БЕОГРАД:  Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је влада покренула нови сајт како би олакшала комуникацију са грађанима, а не због застарелости или нефункционалности старог.
brnabic, tanjug dgoll
Фото: Tanjug/ D.Goll, arhiva

Назив сајта је "У служби грађана", а на насловној страни нису у фокусу премијер, министри или министарства, већ се влада обраћа грађанима, са истакнутим сервисима и могућностима за двосмерну комуникацију.

"Стари сајт је далеко више био једнострани извор информација, са ограниченим могућностима комуникације. У последње две године ради се на креирању и модернизацији новог концепта јавне управе која треба да буде у служби и грађанима и привреди, њихов сервис, а не обрнуто, као што је до сада било", навела је Брнабић за портал Нетокрација. 

Влада је, како је навела, почела развијање бројних електронских сервиса чији је задатак да олакшају и поједноставе свакодневне потребе свим грађанима.Нови сајт Владе управо се наслања на тај концепт, идеал двосмерне комуникације, додаје Брнабић. 

На сајту су, каже премијерка, представљене и информације које могу да буду важне пословној заједници и инвеститорима зато што је сајт владе прва слика и први утисак странаца о Србији. "Зато су представљене и туристичке атракције Србије, наше културно наслеђе, информације о најважнијим и познатим културним брендовима. Поставили смо добар концепт, који нам даје основу да га у будућности даље развијамо", рекла је Брнабић.

Фото: srbija.gov.rs

 Подељен је на шест категорија - Србија, Грађани, Посао, Медији, Влада, Контакт, у врху стране, као и на седам опција - Вести, Прилике, Сервиси, Документа, Издвајамо, Атракције и Контакт, са леве стране сајта.Портал је доступан свима, и слепим и слабовидим особама, а одговарајући софтвер урадили су домаћи стручњаци са Факултета техничких наука из Новог Сада и новосадска компанија АлфаНум.

Сајт је урађен у ћириличној, латиничној и верзији на енглеском језику.Такође, има део за привреду, потенцијале Србије, знаменитости, међу којима 100 најистакнутијих Срба из наше историје, као и листу свих културних институција.

На сајту се налазе сви аудио и видео записи и електронски документи са седница владе од 2004, као и архива свих сајтова још од 1998. године.

Нову верзију портала премијерка Ана Брнабић представиће данас у Лисабону на веб самиту, пред публиком од 15.000 учесника. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести