Брнабић: О КиМ мора да се расправља, САД боље разумеју став Србије

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је поводом навода да Лондон намерава да спречи да се у августу у Савету безбедности УН, којем од данас председава, одржи редовна седница о ситуацији на КиМ, да је то неозбиљно и политички неискрено.
ana brnabic, EPA/STEPHANIE LECOCQ
Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ

– Не могу да разумем да неко, с једне стране, жели да буде домаћин састанка Берлинског процеса, а с друге, не жели да уврсти у дневни ред тему Косова. Не може бити и једно и друго – закључила је Ана Брнабић.

Подсетила је и на то да је Лондон инсистирао на томе да остане активан када је у питању регионална стабилност на Балкану.

– Сматрам да је то неозбиљно, посебно од земље која је, и поред тога што излази из ЕУ, инсистирала на томе да остане везана за решавање проблема и регионалну стабилност и буде домаћин састанка у оквиру Берлинског процеса, а с друге стране сматра да ситуација на КиМ није довољно релевантно питање да буде укључено на дневни ред седнице Савета безбедности УН – рекла је премијерка Брнабић, одговарајући на питања новинара.

Она је упозорила на то да је питање КиМ важно не само за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине већ и за свеукупну регионалну стабилност и сарадњу.

Ана Брнабић је рекла и да писмо конгресмена Теда Поа из Тексаса у којем тражи да се објаве документа у вези са суђењем и погубљењем Драгослава Драже Михаиловића није званичан захтев Вашингтона.

– Писмо ми је уручио конгресмен Тед По. То није званичан захтев Вашингтона, него писмо једног конгресмена, копредседавајућег Српском кокусу, који је много урадио за добре односе САД и Србије – појаснила је она. – То писмо нам је релевантно. Одмах сам га предала нашој амбасади у САД, да, као и сва званична пошта, иде ка свим ресорним министрима и, у складу с инситутуционалним механизмима, одговорићемо на то писмо.

Подсетила је и на то да је Поу у име председника Александра Вучића, током недавне посете САД, уручила орден.

Премијерка сматра да ће Србија имати бенефит од реформе ЕУ, коју најављују европски лидери, међу којима је француски председник Емануел Макрон. Међутим, истиче да Србија треба да се фокусира на реформе које сама због себе треба да спроведе. Сматра да би „Србија и данас имала бољу позицију да је ЕУ мало јача”.

Ана Брнабић је рекла и да писмо конгресмена Теда Поа из Тексаса у којем тражи да се објаве документа у вези са суђењем и погубљењем Драгослава Драже Михаиловића није званичан захтев Вашингтона

Премијерка истиче да се „не би обазирала на питање да ли ће та реформа отежати пут Србије у Унију јер Србија зна шта треба да чини”.

– Ми имамо наш посао, они свој. Ја се фокусирам на наш посао – поручила је Ана Брнабић, додајући да „имамо озбиљне реформе испред нас, на путу ка ЕУ”. – Наш посао је да на искрен и истинит начин имплементирамо реформе, а не да само усвајамо законе да бисмо информисали ЕУ да смо их донели, већ да их стварно применимо, да би све реформе осетили грађани и привреда.


Јесен топи „лед” с плата и пензија

Председница Владе је саопштила да је претходних дана разговарала с председником Србије Александром Вучићем и министром финансија Синишом Малим и да очекује да ће у наредних неколико дана изаћи с „временским одредницима” у вези с повећањем примања. Најавила је да ће Влада ове јесени предложити парламенту укидање Закона о привременом умањењу пензија. Појашњава да добри економски резултати за првих шест месеци дају простор за нешто раније повећање пензија, али и плата у јавном сектору.

– Али, сигурно ћемо ићи с предлогом Скупштини о укидању Закона у октобру или новембру и такође на још једно повећање плата у јавном сектору – подвукла је председница Владе.


Ана Брнабић је, говорећи о економским показатељима, истакла да ће раст БДП-а у другом кварталу ове године износити 4,4 одсто, што је, каже, одлична вест јер планиран раст од 3,6 одсто у том периоду.

– Ако имамо раст у првом кварталу 4,6–4,7 одсто, а у другом 4,4, онда је економски раст у првој половини године 4,5 одсто, што је далеко више од оног што је било предвиђено. Уз добру ситуацију у буyету и фискалну дисциплину, то нам даје простор за нешто раније повећање пензија, укидање Закона о привременом умањењу пензија и већи простор за размишљање о повећању плата у јавном сектору – рекла је председница Владе. – У последња два месеца интензивно се ради на коначном уређењу система плата, које је одлагано, дабисмо од јануара наредне године имали платне разреде у јавном сектору.

Премијерка је додала да су ресорна министарства почела разговоре о томе са синдикатима.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести