Брнабић о обележавању у Пољској: Делује изузетно тужно

БЕОГРАД: Председница владе Ана Брнабић оценила је да то што председник Србије још није позван на обележавање 80. годишњице од почетка Другог светског рата "у овом тренутку делује изузетно тужно", јер се дневно-политичка дешавања стављају испред историјских чињеница.
brnabic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Видећемо како ће се то завршити... У овом тренутку, то делује изузетно тужно. Ви данас стављате дневно-политичке ствари испред непобитне историје и историјских чињеница, рекла је Брнабић за Пинк.

Она је оценила да таква ревизија историје, у којој се не виде земље и нације које су милионе људи изгубиле у борби против антифашизма и кроз историју биле антифашисти, не може да донесе ништа паметно у будућности.

Премијерка је рекла, међутим, да другачији став има Луксебург, јер је као председник владе позвана да буде гост на обележавању ослобађања Луксембурга у Другом светском рату.

Оценила и да су односи у свету комплексни, а да Србија у тој ситуацији мора да буде паметна и промишљена.

Председник Александар Вучић је увео еру потпуно другачије политике у Србији, паметне, одговорне, не наседамо на провокације, већ смо фокусирани на интересе наше земље, рекла је Брнабић.

Дипломатска офанзива у септембру

Председница владе каже да ће током септембра имати низ састанака са светским званичницима, међу којима је издвојила званичну посету Немачкој и разговоре с канцеларком Ангелом Меркел.

Имамо веома густу агенду за септембар, то је заједничка дипломатска офанзива с председником Србије Александром Вучићем, рекла је Брнабић за тв Пинк.

Она је истакла да ће 2. септембра отпутовати у Швајцарску где ће се састати са председником те земље, а након тога и у Луксембург, где ће се састати са премијером Гзавије Бетелом и великим војводом Анријем. 

Потом ће 12. септембра присуствовати састанку Вишеградске групе у Прагу, а затим, како истиче, путује у Немачку.

Радујем се и почаствована сам позивом у званичну посету Немачкој, јер ћу имати прилику да разговарам са Меркел. Она никада неће постати недовољно релеватна фигура у Немачкој, она има много знања и искуства и ја имам огромно поштовање према њој, рекла је Брнабић.

Истакла је да греши свако ко мисли да тај састанак није важан јер Меркел "није на врхунцу моћи".

Од ње може много да се научи и ако сте паметни, ви ћете прихватити ту шансу и научићете нешто и видети како то можете да искористите у најбољем интересу Србије, рекла је Брнабић и додала да је то значајна и не лака посета.

Наводећи да ће и председник Србије имати билатералне састанке, те да ће говорити на Генералној скупштини УН у септембру, Брнабић је рекла да ће сви ти догађаји бити добра прилика да се заступају интереси Србије и представи све што је земља постигла у претходном периоду.

Очекује нас тешка јесен и тешка зима и ми се данас спремамо за то, радимо како бисмо могли из сваке посете, састанка и разговора да се вратимо са нечим конкретним за наше грађане, рекла је Брнабић.

Премијерка је подсетила и да је недавно била у посети Северној Македонији где је отворен заједички гранични прелаз, да је након тога у посети био председник владе Словеније, а да је потом путовала у Шпанију, где је разговарала са шефом шпанске дипломатије и будућим шефом европске дипломатије Жозепом Борелом.

То је посебно важно због наших билатералних односа са Шпанијом јер смо се договорили да, ако до краја спетембра Шпанија формира владу, председник владе Шпаније први пут посети Србију. Надам се и због нас и због Европе да ће Борел бити потврђен као високи представник ЕУ, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла и да се ситуација на светској и европској сцени компликује, о чему сведоче и недавна дешавања у Великој Британији, те додаје да уздрмана економија у земљама ЕУ може веома да утиче и на Србију.

Ако се 31. октобра догоди Брегзит без договора, то ће додатно уздрмати економију Велике Британије и ЕУ. Неке земље ЕУ које су нама економски блиске су у рецесији или улазе у рецесију - Италија је и други квартал завршила без раста БДП, Немачка са 0,4 одсто раста, наша економија се ослања на њих, видећемо шта можемо да урадимо да се то што мање види у нашој економији, истакла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести