Брнабић о продаји Комерцијалне банке

БЕОГРАД: Да је Комерцијална банка била на продаји 2014. године не бисмо за 100 одсто удела добили ни 100 милиона евра, док је садашња власт успела да банку подигне на ноге и прода за 387 милиона евра за 83 одсто удела, што је изнад процењене вредности целе банке, изјавила је данас у скупштини премијерка Ана Бранбић.
Ana Brnabic, TANJUG/Vlada Srbije/Slobodan Miljevic
Фото: Танјуг/Влада Србије/Слободан Миљевић

Одговарајући на питање посланика Ђорђа Вукадиновића из НС - ПСС који је запитао да ли постоји могућност да се продаја Комерцијалне банке заустави пошто се ниједна озбиљна земља не одриче на тај начин свог финансијског суверетнитета, Бранбић је рекла да је претходна власт још 2009. године обећала продају те банке.

Брнабић истиче да је министар финансија Синиша Мали професионално водио цео процес око продаје Комерцијалне банке, да је процес био потпуно транспарентан и у складу са свим међународним правилима.

Премијерка је додала да је процес пратио детаљно ММФ и све остале међународне финансијске институције, које смо "нажалост морали да исплатимо у износу који смо и платилии, захваљујући тзв. пут опцији коју смо наследили".

"Ако мене питате, још тада је била обећана продаја Комерцијалне банке, због чега су ушле у њу међународне финансијске институције. Та одлука је била донета од стране људи који нас данас критикују зашто смо то урадили. Направили су аранжман са тим институцијама, који је био изузетно неповољан за Републику Србију. Зато што су ушле у контролу и меднаџмент банке без да су преузеле било какв ризик за пословање те банке, као и са гарантованом исплатом. Све је то било договорено 2009. године", навале је она.

Вукадиновић је питао премијерку зашто се продаје Комерцијална банка пошто добро послује и остварује профит.

Каже да је садашња власт много урадила да Комерцијална банка добро послује, док је за време претходне власти био предвиђен "златни падобран" за тадашњег директора Комерцијалне банке Ивицу Смолића који је добио отпремнину од 700.000 евра, када је био отпуштен јер није доволно добро радио свој посао.

"То су били политички договор и тако се Комерцијална банка водила и једна од великих разлога зашто сам лично данас за продају Комерцијалне банке, јер све што смо видели до владе коју је водио Алекснадар Вучић односно до 2014. године, јесте да су све банке у државном власништву биле вођене тако да се преко њих финансирају појединци, извлаче паре и финансирају странке и да се те банке уништавају. И то је био случај са Комерцијалном банком", навела је Брнабић.

Каже да је ова влада изабрала финансијског саветника за продају банке и да је процена вредност за 100 одсто капитала банке се кретала од 406 до 451 милона евра, а за 83,23 одсто удела од 338 до 375 милона евра."Дакле, понуђена цена коју смо постигли је изнад горњег ранга процењене вредности банке. Изабрана понуда је изнад тржишне капитализације банке на дан 30. јун 2019. године", казала је Бранбић.

Премијерка је истакла да држава Србија чува своје интересе и да и даље има две своје банке: Поштанску штедионицу и Српску банку и додала да је претходна власт одвела у стечај и уништила пет државних банака."Из буџета односно из фонда смо дали да би исплатили штедњу у тим банкама, 778, 5 милона евра, зато што су те банке лоше вођене", указала је Брнабић.

Нагласила је, такође, да је претходна власт продала НИС са свим резервама и налазиштима односно целокупну нафтну индустрију Србије за сличну цену, од 400 милона евра, као и да је то тада било представљено као фантастична посао."Не мислим да је држава најбољи власник, али у прехтодних шест година је била много бољи власник него пре тога", додала је Брнабић.

Нагласила је да је добра цена постигнута зато што је држава консолидовала ту банку и довела добар менаџмент и учинила на та банка добро послује."Жале се они који се надају да ће поново доћи на власт и који желе да им Комерцијална банка служи за своје личне интересе, финансиње политичких активности и извлачење пара".

Вукадиновић је прокоментарисао да је НИС лоше пословао за разлику од Комерцијалне банке и да је зато продат, као и да је купац заиста подигао НИС на ноге и направио успешну компанију.Брнабић је рекла да је тачно да је НИС лоше пословао, као и сва велика предузећа, попут Железаре у Смедереву, РТБ Бор, ПКБ и друга.

Такође, истакла је да НИС продавана за време ове власти да би се добило много више новца, него што је то био случај.

Имаћемо 2020. највеће плате на Западном Балкану

Премијерка Брнабић изјавила је да су у региону Западног Балкана самоп у Црној Гори плате веће него у србији и то за неколико евра.

Одговарајући на питање посланика ЈС Ðорђа Косанића да ли ће Србија ове године бити лидер на Западном Балкану по просечној плати, која је у децембру већа од 500 евра, она је рекла да ће бити тако, али да то није амбиција Владе Србије.

Сада нам бежи само Црна Гора и то у овом тренутку само неколико евра у просечној плати, иако су били много изнад нас пре три године. Током 2020. постаћемо земља са највећом просечном платом на Западном Балкану, али то није наша амбиција, јер гледамо на регион и шире, да престигнемо Бугарску, Румунију, па онда и све остале, да трчимо много брже него што они трче.

Ово је тренутак када ће се наша економија убрзавати, не само зато што стижу резултати тешких реформи које смо спровели, већ и због свега што смо радили од 2016. и 2017. године, закључила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести