Брнабић: Србија већ сада више није земља јефтине радне снаге

ПАНЧЕВО:  Србија већ сада више није земља јефтине радне снаге и то се више се не може истицати као њена компаративна предност у привлачењу страних инвестиција, сада радимо на довођењу што више иновативних компанија а у њиховим истраживачким центрима плате су преко 1.000 евра, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић у Панчеву.
Brnabić u Pančevu foto: Tanjug/video
Фото: Брнабић у Панчеву фото: Танјуг/видео

Она је у обраћању ученицима и наставницима Машинске школе у Панчеву истакла да Србија има историјску ниску стопу незапослености од 9,5 одсто, да је прошле године привукла 3,5 милијарди евра инвестициј,а а до сада у 2019. години 30 одсто више него у истом периоду 2018. године.

У Србији је већ више развојних центара а од нове године једна француска компанија ће с таквим центром доћи у Нови Сад, најавила је Брнабићева и додала да Србија даје посебне постицаје компанијама које улажу у развој.

"Планирамо изградњу 10 регионалних тренинг центара широм Србије, а у средњој стручној Машинској школи у Панчеву биће један од њих", рекла је премијерка и додала да ће Влада Србије подржати изградњу радионице од 1.800 квадратних метара у тој школи и набавку савремене опреме.

Она је истакла да је Машинска школа у Панчеву коју је данас посетила један од добрих примера, јер има сарадњу како с државним предузећима Утвом и Рафинеријом, тако и са страним компанијама ЗФ, Бросе, а за сарадњу у образовању кадрова интересује се и немачки МТУ.

"То је једна од првих школа која је увела дуално образовање а према нашим резултатима, 80 одсто ученика из дуалног образовања запосли се код послодаваца где су имали праксу”, рекла је Ана Брнабић и најавила даље јачање сарадње овако успешних школа с техничким факултетима.

На посети и подршци премијерке захвалио је директор школе Ненад Дојчиновић, који је истакао да је то нови импулс у даљем раду, а градочелник Панчева Саша Павлов приметио је да су посете премијерке локалним самоуправама позитиван сигнал за њихов даљи развој.

Премијерка Србије оценила је да сада стање у Јужнобанатском управном округу много боље него пре пет година јер су стигле бројне стране инвестиције које су утицале читаву регионалну економију, али је оценила и да још пуно тога треба урадити и да је зато и дошла у Панчево.

С домаћином посете градоначелником Панчева Сашом Павловом премијерка је обишла Тамишки кеј и упознала се са плановима реконструкције овог јавног градског простора која би могла да почне на пролеће.

Павлов је рекао да се ради о инфраструктурном пројекту каквог није било више деценија у Панчеву и да ће он допринети да се Панчево спусти на обале својих река.

"Када смо урадили пуно за отварање радних места, и боље плате у породици, морамо да размишљамо и о бољем квалитету живота и зато ми је драго што постоји овај план реконструкције кеја, и што поред тога оживљавамо и градску шуму јер ће овде бити много разноврсних садржаја и за децу и за старије суграђане”, рекла је премијерка Брнабић.

Како је оценила, онда ће Панчево бити много лепши град за живот, а близу је Београд, па ће можда и доста Београђана изабрати да живи у Панчеву а ради у Београду јер је Панчево другачија средина.

Брнабић: Обрадовић не може бити узбуњивач - нека институције раде

ПАНЧЕВО: Александар Обрадовић не може бити узбуњивач, а ја бих само позвала институције да раде по Уставу и закону и по нашем правном систему и да не наседају на било какве притиске који долазе са било којих страна, изјавила је данас у Панчеву премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је у разговору с новинарима оценила да владавина права мора да постоји за све и у свакоиј прилици “независно од тога да ли вам се грађанин допада или не”, и рекла да Обрадовић не може бити узбуњивач зато што се по закону о узбуњивачима зна процедура која је потребна да би се неко прогласио узбуњивачем.

Како је рекла, Обрадовић, радник ваљевског "Крушика", месецима и годинама прикупљао је информације о наменској, војној индустрији и дао их страном новинару.

“Ако је имао сумње да нешто није рађено како треба, онда је он требало надлежним органима у Републици Србији да на време укаже на сумње, како би правна држава могла да ради свој посао и истражи сумње”, рекла је Брнабићева и запитала се како би се у било којој другој држави назвала таква делатност.

Додала је и да не зна да је било из њене владе говорио ишта о Обрадовићу што би га унапред могло прогласити кривим.

Као пример унапред проглашавања кривим, Брнабић је навела опозициони Савез за Србији, за који је рекла да "не износи претње него обећања да ће када они дођу на власт ми ћемо бити похапшени, позатварани, ако не и нешто горе”.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести