Брнабић: Очекујем више инвестиција после посете Кини

ШАНГАЈ: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је по завршетку посете Шангају да очекује још више кинеских инвестиција у Србији, а посебно у области иновација, технологије, истраживања и развоја свега онога што ће Србији донети убрзан развој и конкурентну предност у будућности.
brnabic
Фото: Tanjug (Vlada Srbije/ Predrag Vučković)

С друге стране, још већи, још динамичнији раст извоза наших производа. Када сам се видела с нашим привредницима на сајму, посебно задовољство ми је било да видим једну заиста нову енергију код њих, једну нову храброст, нову амбицију, више идеја, више самоуверености, да се доказују, да отварају нова тржишта и, дакле, очекујем заиста много већи извоз на кинеско тржиште у будућности, рекла је Брнабићева за РТС.

Она је оценила да је посета међународни трговински сајма Експо у Шангају била одлична, с врло добрим састанцима и конкретним резултатима.

Послали смо две важне поруке. Једна порука је порука сарадње, партнерства, челичног пријатељства између Србије и Кине, партнерства и пријатељства у које ћемо ми у будућности улагати додатну енергију, додатно време, додатне ресурсе, зато што је то у интересу наше земље наших грађана, рекла је српска премијерка.

Упитана да појасни најаву сарадње с компанијом "Хуавеј", она је рекла да се у Крагујевцу гради први модерни дата центар који ће бити државни центар за чување података, података грађана, што је изузетно важно за безбедност и даљи развој електронске управе.

С друге стране, додала је, велики део тог дата центра биће за комерцијалну употребу, дакле, за компаније које ће доћи и у Србији чувати своје податке.

То је изузетно важно не само из пословних разлога и политичких разлога због позиционирања Србије, наше државе као једне безбедне локације, стабилне земље, предвидљивог партнера, рекла је премијерка.

Ми смо позвали ''Хуавеј'' да искористи део тог дата центра, да буде њихов дата центар за југоисточну Европу... Дакле, очекујемо и надамо се, наставићемо преговоре да они, да њихов центар у смислу чувања података за тај део Европе, централне, можда централне и југоисточне Европе буде у Србији, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, то је изузетно важна прилика за Србију, добра прилика и за "Хуавеј", и то ће онда привући све остале инвеститоре.

Ја се надам да ћемо ми, ми планирамо отварање нашег дата центра у јуну 2020. године, да ћемо већ можда и до краја 2020. године имати прилику да најавимо и другу фазу изградње дата центра зато што ће та прва фаза бити у потпуности пуна, рекла је Брнабићева.

Она је додала да се у Шангају разговарала и о сарадњи с кинеским инвеститорима о њиховом већем присуству, можда неким евентуално логистичким центрима за овај део Европе.

Подсетила је да паралелно с тим председник Вучић ради на регионалном повезивању, повезаности, на регионалном отварању на "мини Шенгену", иницијативи коју он гура већ неколико година.

То што ради председник Вучић у земљи, у смислу регионалне стабилности, регионалног повезивања и енергија коју улаже док ми овде радимо на томе да доводимо инвеститоре, отварамо тржишта за извоз су две стране исте медаље, које на крају крајева говоре да је Србија данас потпуно другачија, једна много стабилнија, просперитетнија држава, што је добро за наше грађане, за нашу привреду, истакла је Брнабићева.

Она је навела да је у Шангају разговарала неколико пута и с француским председником Емануелом Макроном, најдуже на маргинама сајма, односно отварања међународног сајма у Шангају, али није навела детаља тих разговора.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести