Брнабић: Од јуче тренд убрзавања раста броја заражених

БЕОГРАД: Од јуче је у Србији почео тренд убрзавања раста броја заражених вирусом корона, и наредни дани су веома важни, поручила је премијерка Ана Брнабић.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

“Данас сам у 15 сати сазвала Кризни штаб, сви наши стручњаци, епидемиолози се слажу да је од јуче почео тренд убразавања и да су наредни дани важни. Због тога ми је драго да смо увели додатне, оштрије мере да бисмо сачували пензионере старије од 65 и 70 година”, рекла је Брнабић на прес конференцији.

“Дани пред нама ће бити веома важни”, нагласила је премијерка.

Подсетила је да је данас 13. дан од како је вирус регистрован у Србији, сутра је тачно две недеље, те да се борба против корона вируса наставља, а да се надлежни припремају још адекватније и боље за предстојећи период.

Брнабић је прецизирала да је 48 од укупно 89 заражених хоспитализовано, док је шест пацијената на респираторима.

Додала је да је један пацијент у КЦ Ниш већ неколико дана на респираторима због сезонског грипа, али је накнадно тестом утврђено да има корону.

Повратник који прекрши изолацију обавезно у карантин

Влада је данас потврдила меру, која од сутра почиње да се примењује - ко од повратника из иностранства прекрши меру самоизолације и креће се супротно препорукама надлежних - биће смештен у карантин, у један од три посебна објекта намењена у ту сврху, у Вршцу, Пожаревцу и Пироту.

Уколико неко од њих озбиљно угрози туђе здравље, или чак узрокује нечију смрт, предвиђене су и затворске казне, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Она је, на прес конференцији, истакла да је за повратнике који прекрше меру самоизолације, влада, односно Министарство правде, преко Управе за извршење кривичних санкица, обезбедила три посебна објекта у Вршцу, Пожаревцу и Пироту, који ће служити за смештај тих лица до даљег.

“Ако у контроли видимо да су прекршили самоизолацију, биће упућени у карантин”, подвукла је Брнабић.

Додатно, ако такво лице, које је прекршило забрану кретања, зарази друга лица и тешко им наруши здравље, по Кривичном закону може му се изрећи казна од једне до осам година затвора, рекла је Брнабић.

“Ако услед кршења забране, зарази друго лице и узрокују смрт, казна је од две до 12 година”, навела је премијерка.

Она је навела и да се сутра ујутру отвара карантин у Моровићу, са 500 лежајева, па ће они који улазе у Србију, а немају обезбеђено боравиште или не могу да га докажу, директно бити упућени у тај камп због заштие државе и грађана.

Тражи се начин да пензије могу да стигну и на кућну адресу

Брнабић је изјавила да по налогу председника Републике Влада Србије заједно са поштом и војском раде на решењу да се свим пензионерима који своје пензије желе да добију у кешу - да им се то омогући.

„Знам да наше пензионере у овом тренутку брине питање како ће моћи да подигну пензије. Председник је дао налог да нађемо начин да на транспарентан, ефикасан и сигуран начин омогућимо да сви који желе пензије у кешу, добију на кућну адресу пензије", рекла је премијерка на прес конференцији и навела да очекује да ће са предлогом изаћи у наредних 48 сати.

Премијерка је оценила да је данас дисциплина грађана, посебно пензионера, у поштовању одлука владе у борби против корона вируса на завидном нивоу.

Подсетила је да је данас у 10 часова ступила на снагу забрана кретања, потпуна за старије до 65 година у урбаним срединиама, а од 70 година у руралним срединама.


У наредних 48 сати на располагању дезинфекциона средства

Брнабић је најавила да ће сутра имати добре вести у вези доступности средстава за дезинфекцију и да ће грађанима бити на располагању безбедне количине.

Брнабић је, на конференцији за штампу, рекла да је пронађено решење за највећи проблем и да ће грађани у наредних 48 сати имати на располагању прилично безбедну количину дезинфекционих средстава.

„Неће постојати проблем“, подвукла је она.

Брнабић је указала да за викенд очекујемо прве значајне донације заштитне опреме и других апарата из Кине, које је обезебдио председник Александар Вучић.

На крају је апеловала на максималну озбиљност, самодисциплину, солидарност и разумевање и истакла да је ово борба сваког појединца за цело наше друштво и земљу.


„Данас од 10 часова је њима подршка свих нас, целог друштва, од кључног знацаја“, рекла је Брнабић на конференцији за штампу захваливши се старијим суграђанима што су поштовали и што поштују одлуку.

„Хвала и осталим суграђанима, јер је данас много мања гужва на улицама. Коначно смо схватили да смо сви заједно на истом задатку, да без борбе као друштво нећемо победити“, поручила је она.

Каже да разуме да у овом тренутку није лако нашим пензинерима, да су мере изууетно непријатне, али су показали велико поштовање према својој држави и одговорност према себи И породицама.

Пренела је да је обишла данас волонтерски центар на Врачару да погелда један пример како функционише, јер је то од кључног значаја.

Захвалила се свим волонтерима који раде од шест ујутро и наставе до 19, да би у 20 часова били по кућама.

Пренела је да је тренутно на располагању 6. 000 волонтера.


Одложено плаћање рачуна само за пензионере и старије од 65 година

Брнабић је рекла да одлагање плаћања рачуна вази само за пензионере и старије од 65 година који због забране не могу да иду да плате.

Ако неко од њих може да плати електронски, то може да учини.

За све остале грађане нема одлагања плаћања рачуна, истакла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Она је објаснила да рацуни морају да се плате како би се сачували држава и привреда и обезбедили приходи да би се улагало у здравство и остало.


„Ово неће сигурно неће кратко трајати у морамо да имамо више тимова да се смењујемо“, казала је Брнабић.

Указала је да поред 6. 000 волонтера имамо 1.700 волонтера припадника Црвеног крста, који успостављају телефонске линије, целу логистику поршке око примања позива, куповине и одношења.

Каже да је највише помоћ током данашњег дана тражена око куповине наминица, доставе и куповину лекова, као и за уобичајене ствари као што је бацање смећа, шетање кућних љубимаца, али и само обичан разговор.

„Постоји добра синергија сарадње углавном младих волонтера и старијих суграђана“, констатовала је она.

Најавила је да ће наредних дана обићи још неке волонтереске центре да се увери да функционише све како треба.

Србија има 6.000 кревета за оболеле, у плану 10.000

Србија се доста добро припремила и има 6. 000 спремних кревета за оболеле од корона вируса којима то буде потребно, а налог је председника Александра Вучића да имамо 10. 000 лежајева, истакла је Брнабић.

Казала је, на конференцији за штампу, да је циљ да се у наредних 4 до 5 дана организује још додатних кревета, као и места за респираторе који стижу.

Пренела је и да су се јавили хотељери који су ставили своје хотеле на располагање здравственом систему у Београду, Нишу и Новом Саду.

Бивши директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије др Мијомир Пелемиш рекао је да би волео да немамо ниједног пацијента на респираторима.

„Гледајући околне земље, регион, свет ми смо успели да успоримо ову епидемију колико смо могли. Вирус не зна за границе, не може се зауставити. Није аутомобил да станеш на кочницу и нема даље“, нагласио је он.

Пелемиш је казао да је шест оболелих на респиратору, а сваки који је на респиратору је животно угрожен, што не мора да значи да ће да умре.

„Како ће се кретати епидемија, разна су пророчанства, а ја не волим да се бавим тиме. Број оболелих се повећава, а то смо и очекивали. За нас је велика опасност да се појави велики број оболелих. Србија данас има спремних 6.000 кревета за оболеле од корона вируса. Спремни смо и имамо обучене здавствене раднике са свим протоколима“, подвукао је он.

“Овај вирус напада највише моју генерацију, али напада И друге, али ти други ће проћи боље него ја ако се заразим, имају веће шансе да оздраве. Они имају малу шансу да добију болест, али могу да је шире. Причали смо да болесник није заразан у инкубацији, а сада су нам објаснили да је два дана пре поцетка болести та особа заразна“, подвукао је Пелемиш.

Рекао је да они који се понашају неодговорно угрожавају себе, а тако и Србију, коју имамо само једну једину.

Казао је да у Србији имамо сву терапију коју цели свет користи у овом тренутку, сем једног лека који није регистрован, који је у фази испитивања.

“Сви наши болесници ће бити збринути на најбољи могући начин. Важно је да поновимо нашим људима који по Уставу имају право да уђу у земљу, али молимо их да мало одложе долазак док не стабилизујемо ситуацију, док не видмо како ће се вирус даље понашати, а то не зна нико, рекао је он.

Указао је да нико не зна све о овом вирусу, и да може да одговорно тврди да ће се то знати тек идуће године, али да знамо доста да можемо да се боримо против њега.

“Оно што треба да сазнамо, помоћи ће у наредном периоду ако га буде, јер не појаве се поново сви вируси. Ми се спремамо од почетка, идемо више корака напред. Све што је држава помогла и предузела је да купимо време да можемо да се изборимо са проблемом, да немамо 1.000 оболелих у једном дану, што би био проблем за нас, казао је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести