Брнабић: Србија неће морати да призна Косово да би ушла у ЕУ 

КРАЊ: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је председник Европског парламента Антонио Тајани недвосмислено рекао да Србија неће морати да призна једностану проглашену независност Косова да би ушла у ЕУ.
Premijerska Srbije Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерска Србије Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

"То што смо чули у смислу правно обавезујућег споразума није ништа ново, то смо чули и раније, о томе је причао и председник Вучић, о томе је причала и министарка Јоксимовић...", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у заједничком обраћању медијима са премијером Словеније Миром Цераром. 

Она је  након заједничке седнице две владе, рекла да Србија и Словенија имају одличне односе, политичке и економске и да их краси велико пријатељство и захвалила Словенији на подршци европском путу Србије.

Како је рекла, Србији је важно пријатељство са Словенијом у процесу евроинтеграција наше земље, као и пријатељство два народа и додала да има веома добру комуникацију са словеначким колегом Миром Цераром.Она је навела да је најтежи тест за насе односе било финале Европског првенства у кошарци прошле године у Истанбулу.

"Ја сам му (Церару) рекла да, ако то преживимо као пријатељи, све остало ћемо преживети. Преживели смо то као пријатељи, али нећемо се дати следећи пут", нашалила се Брнабић и додала да јој је тај пораз Србије теско пао.


Ђорђевић: Регулисана питања рада држављана Србије у СЛ

ЉУБЉАНА:Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ðорђевић каже да су Споразумом о запошљавању држављана Србије у Словенији, који је данас потписао са словеначком ресорном министарком Ањом Копач Мрак, дефинисана сва битна питања за наше грађане који желе да раде у Словенији.

"Споразумом смо регулисали питања која су везана за њихов долазак и сва права која имају. Како изгледају уговори, колико могу да трају и да су они равноправни са свим грађанима Словеније", рекао је Ðорђевић Тањугу.


Она је посебно захвалила Словенији на подршци коју пружа Србији на евопском путу, како приликом одлучивања о отварању и затварању поглавња, тако и у пружању техничке подршке у њиховој припреми, рекавши да то јако ценимо.

Подвукла је да је Србија стратешки опредељена за ЕУ и подсетила да је до сада отворено 12 од 35 поглавља, те да се очекује да у јуну за отварање буде спремно још пет поглавља и да ћемо тада имати подршку Словеније да та поглавља и отворимо.

Указала је да су реформе које Србија спроводи на том путу пре свега важне због унапређења квалитета живота грађана.

"Зато што желимо да штиклирамо ствари на путу ка ЕУ и тако на предујемо ка Европи. Заиста желимо да имплементирамо реформе, да оне допринесу квалитету живота грађана, а број отворених поглавља је индикатор нашег напретка", подвукла је Брнабић.

Како је рекла, не постоји ниједан ресор у који нема добру шарадњу и конкетре пројекте на којима ради.

"То показује добре односе, политичке и економске и надамо се и радићемо да они постану све бољи у будућности", истакла је српска премијерка.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести