Брнабић и радници постигли договор, штрајк обустављен 

КРАГУЈЕВАЦ: Премијерка Ана Брнабић је данас касно по подне постигла је договор са штрајкачима у крагујевачком Фијату о престанку штајка и започињању преговора.
Brnabić i radnici postigli dogovor  Foto: Tanjug
Фото: Брнабић и радници постигли договор Фото: Танјуг

Премијерка је иза затворених врата више од два сата разговарала са представницима штрајкача у "ФЦА Србија" где је производња била обустављана 27. јуна. 

На састанку одржаном у Скупштини Града Крагујевца договорено је и да сутра у подне у Влади Србије почну преговори са послодавцем.Ана Брнабић је, на конференцији за штампу, захвалила радницима и најавила да ће Влада у преговорима учинити све што је у њеној моћи.

"Драго ми је да кажем да је састанак био успешан, да је сутра радни дан и да сутра у 12 крећемо у преговоре са Фијатом у Влади Републике Србије", рекла је она.

Брнабић је истакла да ће она организовати и бити присутна на преговорима зато што јој је важно да одржи обећање које је дала радницима и синдикатима, да будем ту са њима док разговарамо са Фијатом. 

"Не могу да гарантујем шта ћемо добити, рекла сам да влада као мањински партнер не може да гарантује шта ће добити", истакла је премијерка.

Оно што може да гарантује, како је истакла, јесте да ће бити све време уз раднике и да ће заједно преговарати, и да ће уз њих бити Влада Србије.

Брнабић је напоменула да ће са својим тимом, пре свега са министром привреде Гораном Кнежевићем, инсистирати да се испуни што више захтева синдиката.

"Видећемо шта ћемо добити, али синдикати су већ победили у томе да је Влада ти за њих", рекла је премијерка.

Она је подсетила је да је пре овога била министар државне управе и локалне самоуправе и да није знала за многе проблеме са којима су се суочавали радници у "Фијату".

Према њеним речима, пуно проблема има везе производним процесом, и може да се реши са неким средњим менаџментом, али то је свакако нешто што је ескалирало и о чему влада као мањински власник треба да разговара са већинским власником.

"Мислим да Влада треба да у надзорном одбору има људе који ће много више и много чешће да обавештавају нас у Влади о томе шта се дешава у ''Фијату''", напоменула Брнабић.

Она је, поред радника и синдиката који су, како је рекла, показали упорност и храброст, захвалила и руководству "Фијата", са којима је током дана штрајка имала разговоре и молила их за стрпљење. 

"Молила сам их за стрпљење док не видимо шта ћемо да урадимо зато што је ''Фијат'' важан за целу Србију, важан је и за ове раднике, важан је и за Крагујевац, важан је и за кооперанте, важан је и за нас као Владу Србије, важан је и за економију Србије", истакла је премијерка Брнабић.

Она је додала да ће се, због тога, као председница Владе много више посветити "Фијату" "зато што то дугујем и свим овим људима, стварно дивним људима".

"Имали смо тежак састанак, али некако састанак који је мени пуно значио, у коме су и они показали стварно пуно разумевања и пуно стрпљења", додала је Брнабићева.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести