Брнабић: Ово су дани када друштво пада или побеђује

Председница владе Ана Брнабић оценила да грађани који не поштују мере владе, а у 20 сати тапшу лекарима и медицинским радницима, показују врхунац лицемерја, срамоту и себичлук.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

БЕОГРАД: Председница владе Ана Брнабић изјавила је вечерас да је Србија у петој недељи епидемије коронавируса и да су ово дани када друштво пада или побеђује и апеловала на све грађане да поштују мере Владе Србије, јер сваки појединац треба да ради за цело друштво.

"Још једном апелујем да се поштују мере, молим вас, ако не због вас, онда због солидарности са лекарима, медицинским радницима, старијим и хроничним болесницима", рекла је Брнабић за телевизију Пинк.

Она је истакла да је сваки дан током којег грађани не поштују мере и препоруке владе, када се шетају и друже, заправо један дан дуже у карантину за грађане Србије старије од 65 година.

"Сваки дан кад прекршите мере, изађете, дружите се, јесте дан дуже за ваше родитеље, баке, старије суграђане да седе у изолацији. Када бисмо сви постовали све мере и урадили и нешто додатно и када је дозвољено кретање, јер интенција је да се излази само кад се мора - за две недеље бисмо имали другачије стање у којем бисмо евентуално могли да олакшамо мере", рекла је Брнабић.

Она је оценила да грађани који не поштују мере владе, а у 20 сати тапшу лекарима и медицинским радницима, показују врхунац лицемерја, срамоту и себичлук.

"То је шамар у лице лекарима кад изађу са клиника и болница после смене од 12 и више сати у гужву где се сви шетају, људи уживају, друже се и онда у осам сати чују аплауз", рекла је Брнабић.

Она каже и да је огромна несолидарност према грађанима старијим од 65 година, који морају да седе у потпуној изолацији.

Брнабић: За десетак дана почиње плазма терапија за оболеле

Премијерка Ана Брнабић најавила је вечерас да ће за десетак дана почети такозвана плазма терапија за оболеле од корона вируса.

Брнабић је за ТВ Пинк казала да ће се узимати антитела из крви људи који су се излечили и даваће се трансфузија оболелима.

“Следеће на шта идемо јесте плазма терапија. Узимамо крв од људи који су се излечили и имају антитела и дајемо трансфузију људима који су оболели. То ће бити за десетак дана, пошто пролази 21. дан од првог излеченог”, рекла је Брнабић.

Она је додала да ће Србија покренути производњу тестова за масовно тестирање антитела и да се зна која је отпорност популације.

“Правићемо банку плазме како бисмо спремније дочекали јесен или зиму или било који други напад епидемије”, навела је Брнабић.

Брнабић апелова на заједничку борбу против коронавируса

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, апеловала је вечерас, 31. дана суочавања земље са коронавирусом, на солидарност, људскост и заједничку борбу целог друштва.

Онима што говоре да је одлука о забрани кретања неуставна, поручила је да због основног људског права, права на живот, могу да буду суспендована друга људска права, попут права на кретање, када то угрожава право на живот.

Брнабић је у специјалној емисији Пинк телевизије апеловала на грађане да не шире лажне вести, јер тиме директно угрожавају живот грађана.

“После, када све ово прође, обрачунаваћемо се и ширите онда лажне вести да бисте урушили нечији лични кредибилитет”, поручила Брнабић.

Говорећи о лажним вестима, Брнабић је упозорила да, на пример, нетачна информација о томе да наводно нема заштитне опреме у болницама, доводи до тога да се многи медицински радници не појаве на послу, јер су забринути за своје здравље.

“Када смо показали да има заштитне опреме и да долази велики број респиратора, да има довољно лекова и свега што јесте јачина нашег здраственог система и борбе за људски живот, велики број волонтера се пријавио да помогне”, рекла је.

Као пример је навела и лажну вест да је власт прећутала прве заражене због прикупљања потписа за изборе.

Ово, казала је премијер, није само лажна вест, већ директна оптужба да смо ми због политике и избора директно угрозили здравље људи.

“То је трагично, трагика овог времана и тих људи који пласирају овакве вести”, навела је.

У прилог томе је поменула и поруку Драгана Ђиласа, који је написао да мисли да би старијима требало дати сат времена дневно ради одржавања здравља.

А онда је, каже, написао:”Не тврдимо да смо у паву али нама делује логично”.

“Као председница владе позивам на заједништво и људскост, јер сада немамо времена да се на све то осврћемо. Немојте да критикујете стручњаке, ово је наша заједничка борба. Ово су стручњаци, нису политичари”, рекла је Брнабић.

На уласку у пету недељу борбе са корона вирусом и најаве стручњака да би епидемија могла да стагнира за две седмице, Брнабић истиче да су две седмице у овој ситуацији јако дуге.

Никад јој, наводи, 24 сата није било дуже него сада.

Током тих 24 сата, каже толико тога се деси, толико проблема се појави, а колико њих се у међувремену реши, као и колико приоритета се промени.

“Ово није игра, није теорија завере, није лажна вест, неки од тих људи су наши пријатељи…”, рекла је Брнабић.

Коментаришући прилог Пинка из Инфективне клинике, Брнабић је рекла да је поносна и препоносна као председница владе једне, како је рекла, мале доста сиромашне земље у односу на оне велике и богатије, где је здравствени систем много јачи, а ситуација због короне много гора.

“Ово је Србија која се бори, држава која уме да се бори, која слуша струку и која се бори 24 сата и у овом смислу ми ту борбу добијамо, а да ли ћемо сваки дан успети да се изборима, зависи од појединаца. То можео само ако се будемо борили заједно”, поручила је Брнабић.

Брнабић: Уколико буде потребно, рестриктивније мере

Премијерка Ана Брнабић рекла је вечерас да ће, уколико буде било потребно и ако буде недисциплине, држава увести рестриктивније мере, како би се сачували животи људи.

Брнабић је казала да се Србија у борби против корона вируса држи јако добро, можда, како каже, у неким тренуцима и превише добро, уколико се погледају апокалиптичне сцене из Њујорка, Шпаније, где преминуле убацају у кесе, јер више нема ковчега.

“У Србији је живот, колико год је могуће, остао прилично у нормали. Продавнице и апотеке су добро снабдевене, школа се наставила јако добро, деца имају код куће наставу. Нема говора о отпуштању у јавном сектору, проблема нема са пензијама, чак ће пензионери добити додатак, заустављен је тренд отказа, јер су привредници видели да ће држава помоћи”, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, има више од 30 милиона маски, могу да се нађу у апотекама, има више него довољно респиратора.

“Председник је био опседнут респираторима, није могао да замисли да дођемо у ситуацију да бирамо да неког искључимо. Припремамо сада и плазма терапију”, рекла је Брнабић.

Премијерка је додала да јој је жао што поједини користе ситуацију за политику, наводећи да неки “болесни умови” оптужују председника Александра Вучића да ужива у рестриктивним мерама.

“Колико год нас буду кривили за то, ако буде потребно и ако буде недисциплине, биће рестриквиније мере. Нема ту политиканства како ћу да прођем на изборима, да ли ћу да останем председница владе”, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести