Брнабић: Повећање плата од новембра од осам до 15 одсто

Влада Србије усвојила је на седници предлог "позитивног ребаланса" буџета који предвиђа повећање плата од 1. новембра од осам до 15 одсто, рекла је данас премијерка Ана Брнабић.
brnabic
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Она је на конференцији за медије у влади рекла да ће далеко највеће повећање плата бити у здравству и то за медицинске сестре и техничаре од 15 одсто и лекаре од 10 одсто."Морамо да се боримо да задржимо наше медицинске раднике и техничаре, али и докторе и то континуираним повећањем њихових плата, које ће бити и пре краја године", казала је премијерка.

Истакла је да се држава бори против њиховог одласка и тако што улаже милијарду евра у здравсвену инфрастурктуру у клиничке центре, болнице и друго.Брнабић је рекла да ће предлог ребаланса буџета бити већ током поподнева или вечери прослеђен скупшитни на одлучивање.

"Када кажете ребаланс код нас то има негативну конотацију, зато што је реабаланс у прошлости увек био начин да држава дефицит буџета који је направила за потрошуњу преко мере и плана. Ово је први позитивни ребаланс у Србији, то значи да га имамо не зато што смо повећали расходе, па сада то покривамо, већ зато што смо повећали приходе, који су већи од очекиваних.

Како је рекла, ребалансом буџета влада жели да те увећане приходе расподелимо и врати нешто грађанима кроз повећање плата и подршку пензионерима, у складу са приоритетима, за бољи животни стандард и кроз додатна улагања у инфрастурктуру."На крају августа смо имали суфицит од 46,4 милијарде динара, што је за 60 милијарди боље од очекиваног", нагласила је она.

Истиче да се у највећој мери како ради ова власт огледа у томе што се одговорније и дисциплиновоаније понаше.

Додала је да све то што се данас ради не би било могуће без тешких мера фискланле консолидације које су 2014. покренуте када је премијер био Александар Вучић.

Брнабић: Пензионерима једнократно 5.000, повећање пензија од јануара

Сви пензионери добиће од 1. децембра једнократну исплату од 5.000 динара, најавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Она је истакла да је у плану повећање пензија од 1. јануара 2020 године, од бар 5 одсто.

За сада се још увек ради на буџету за 2020. годину, па још није познат коначан проценат, али ће повећање засигурно бити макар 5 одсто, прецизирала је премијерка на прес конференцији.

"Трудићемо се да то буде и несто више, у складу са могућностима, а да не угрозимо фискалну и финансијску сигурност земље. Сигурно ће бити 5 одсто, а да ли ћемо моћи и преко тога, ускоро ћемо имати и ту информацију", рекла је Брнабић.

Брнабић: За сектор науке и културе повећање плата 10 одсто

Премијерка Ана Брнабић најавила је данас повећање плата од 10 одсто у секторима науке и и културе.

Како је додала, то је највеће повећање зарада после области здравства.

Повећање од девет одсто имаће запослени у просвети, судије и тужиоци, као и запослени у судовима и тужилаштвима, у установама социјалне заштите и пропадници служби безбедности и безбедносних снага.

Запослени у државној управи добиће повећање плата од 8 одсто, рекла је Брнабић на прес конференцији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести