Брнабић: Почиње нова ера подршке Србије Републици Српској

БАЊАЛУКА: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је у Бањалуци, на прослави Дана Репубике Српске, да је Српска данас, у ери перманентне нестабилности у свету, синоним за стабилност, мир и сигурност и да сви треба да поштују ту чињеницу.
ФоНет/Влада Србије/Слободан Миљевић/Ана Брнабић
Фото: ФоНет/Влада Србије/Слободан Миљевић/Ана Брнабић

"Наставите да се борите за благостање, просперитет, мир и увек рачунајте на безрезервну подршку ваше Србије", рекла је Брнабић на свечаној академији и, честитајући грађанима 28. рођендан РС, најавила нову еру подршке Београда српском народу у РС.

Премијерка је навела да је почаствована што други пут има привилегију да говори испред Србије, која и у време када је свет оптерећен политичким сукобима и трговинским ратовима, као матица води рачуна о српском народу где год живео.

Брнабић је рекла да ће Србија, у години када се обележава 25 година од Дејтона, као гарант Споразума наставити да унапређује односе са РС не угожавајући никога.

Србија ће, како економски јача, издвајати више средства за пројекте - школе, болнице, путеве...у Српској и за српски народ у региону и шире, а више пажње ће бити посвећено младима и образовању, рекла је она.

Образовање је област која ће детерминисати нашу будућност и због тога је Србија, навела је, као што је и председик Александар Вучић обећао, обезбедила финансијску и стручну подршку за увођење првих 500 дигиталних учионица широм Републике Српске.

„Ове године у Србији ће бити 1.000 школа са брзим бежичним интернетом и 20.000 дигиталних учионица и све то знање ћемо донети у РС како би и у Српској реформисали образовни систем и младима обезбедили најбоље могуће послове и перспективе, истакла је Брнабић.

"То смо урадили са дигиталним учионицама и електронском управом. Данас је потписан Споразум о сарадњи Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Србије и Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС у области дигиталне трансформације", рекла је она.

Сада имамо више новца јер наша економија јача, тај новац поделићемо са Српском, казала је Брнабић и додала да Србија то већ ради улажући у конкретне пројекте.

"Када наше фирме јачају, отвараћемо радна места и у РС", рекла је премијерка и подсетила да је то већ урађено са ЈУМКОМ из Врања и тренутно је на обуци првих 100 жена у Дрвару.

Србија је данас економски јача и стабилнија држава, посвећена томе да наши људи остају овде, да раде и стварају, да оснивају породице, навела је Брнабић.

Упозорила је и да се и данас у региону дешавају многе лоше ствари - у Црној Гори у односу према СПЦ и верницима, и суштинским питањима нашег заједничког српског историјског, верског и културног наслеђа и идентитета.

Брнабић је додала да без обзира на изазове, Србија и Срби ма где живели морају да наставе проактивну и одговорну политику када су у питању регионална сарадња и мудра и стрпљива политика по питању очувања идентитета и права Срба у региону.

Указала је да не смемо наседати на провокације, а ни сакупљати јефтине политичке поене на потенцијалним сукобима и запаљивим изјавама, већ да морамо увек и увек давати јасан сигнал да је и нама и овом делу Европе, потребна боља будућност - мир, стабилност, просперитет, радна места, веће плате и пензије, више деце.

Свечаности у Бањалуци, поред председнице Владе Србије, присуствују министри Небојша Стефановић и Александар Вулин, као и генерални секретар председништва Никола Селаковић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести