Брнабић полицајцима из Старе Пазове: Поносни смо на вас

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић примила је припаднике МУП-а који су учествовали у проналаску отетог дечака из Старе Пазове и поручила да у Србији данас нема већих хероја од њих и да ће после њиховог подвига порасти поверење грађана у српску полицију.
b
Фото: Tanjug

Пријему су присуствовали и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор полиције Владимир Ребић.

Брнабић је, у своје и у име грађана Србије, захвалила начелнику Управе криминалистичке полиције Дејану Ковачевићу и начелнику Полицијске управе Сремска Митровица Ђури Мандићу на свему што су урадили како би пронашли отетог дечака и што су целу Србију учинили поносном.

Захвалила је и министру Стефановићу на улагањима у МУП, који, како је рекла, данас потпуно другачије.

Из срца вам хвала на вашој освећености, раду, труду да се сви у Србији осећамо безбедно и сигурно. За мене нема већих хероја од вас, била сам поносна као председница Владе, али и као грађанка, ви сте показали колико сте јаки и професионални, посвећени и да радите 24 часа за добробит грађана, рекла је Брнабић.

Приметила је да као друштво још увек не препознајемо праве хероје и да су нам идоли они који то не би требало да буду, уместо научника, спортиста, полицајаца...

Молим све нас да заједно пробамо то да променимо. Одговорност је највећа на Влади Србије, али је и на свима нама, нагласила је премијерка.

Подсетила је на то колико је од 2014. године, када је Александар Вучић био премијер, улгано у систем безбедности и да је влада била критикованаи због подизања плата припадницима служби безбедности, али да још увек није довољно урађено на том пољу.

Радићемо на повећању плата, изградњи станова, набавку опреме... Када је то вече пронађен Петар, све те инвестиције су нам се као друштву вратиле, рекла је Брнабић.

Оценила је да је проналаском отетог дечака из Старе Пазове послат јак сигнал да се криминал не исплати и да ће после овога многи добро размислити да ли ће починити било које кривично дело.

Начелник Управе криминалистичке полиције Дејан Ковачевић рекао је да су током потраге за дечаком, видео снимци много помогли полицији.

Скидали смо снимке с приватних објеката и задатак успешно привели крају за мање од 24 часа, рекао је он.

Фото: Tanjug

Ковачевић је апеловао да се не понови то да се, када полиција креће у реализацију задатка, на интернету појављује вест да је дете пронађено.

Замислите шта би се десило, да убију дете, рекао је Ковачевић и замолио медије да се такве ствари не раде.

Поручио је да ће полиција наставити са штити безбедност грађана.

Начелник Полицијске управе Сремска Митровица Ђура Мандић истакао је да је породица дечака имала огромно поверење у полицајце, да их није "оптерећивала", осим што је давала праве информације, што је врло важно.

Он је захвалио и тужиоцима који су пратили све активности полиције.

Министар Стефановић је казао да су Ковачевић и Мандић поставили целу операцију, и њоме руководили од почетка до краја.

Фото: Tanjug

Нагласио је да полиција свакој пријави за нестанак приступа као да је отмица, као и да је све време постојао страх да ће починоци, упласени да ће бити пронађени, поцинити кривицно дело убиства.

Министар је похвалио рад криминалистичке полиције која је успела да психолошки сломи отмичара.

То није било лако, јер је реч о човеку који провео већи део живота у затвору, додао је Стефановић.

Министар је навео да је то била веома сложена операција, урађена за кратко време.

Велики број људи 24 сата није спавао те ноћи. Хвала за подршку, поносан сам на те људе, који су способни да све решавају, рекао је Стефановић.

Полиција, према речима њеног директора Владимира Ребића, у току једног дана добије најмање две до три пријаве да деца нису дошла кући.

Сваком случају се, истиче, приступи врло озбиљно и сваки се озбиљно провери.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести