Брнабић: Препорука о трећој дози вакцине 1. августа

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће Кризни штаб 1. августа дати препоруку грађанима о трећој дози вакцине против вируса корона.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Брнабић је на ТВ Прва казала да ће Национално тело за вакцинацију до 23. јула дати своје мишљење о трећој дози Кризном штабу, након чега ће Кризни штаб дати препоруку грађанима.

Према њеним речима, Национално тело за вакцинацију тренутно ради студије и то на основу студија произвођача, искустава других земаља, али и искуства стеченог у нашој земљи.

Када је реч о вакцинацији, премијерка каже да је у овом тренутку вакцинисано 48,6 одсто пунолетних грађана и оцењује да имунизација у нашој земљи иде тешко и полако.

Навела је да су се Лозница и Краљево прикључиле локалним самоуправама где је више од 50 одсто вакцинисаних, као и да има још девет локалних самоуправа које су близу да пређу тај праг.

"Али, треба нам више и морамо више да радимо, пре свега са омладином", истиче премијерка и, наводећи да су јуче студенти из Сарајева организовано дошли у Србију да се вакцинишу, каже да наши студенти могућност за вакцинацију не користе довољно.

"Плашим се следећег таласа", наводи Брнабић и указује да је велика разлика између средина где је већи број вакцинисаних, јер тамо здравствени системи нису под притиском и вируса корона људи се не лече у болницама.

Дијалог никад тежи, са Куртијем немогуће разговарати

Премијерка Ана Брнабић оценила је данас да дијалог Београда и Приштине никада није био тежи него сада и истакла да је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем немогуће разговарати.

Брнабић је појаснила да је дијалог Београда и Приштине изузетно тежак јер са приштинске стране преговарају људи који се непрагматични и не занимају их ни регионални пројекти, већ само да шаљу поруке да Србија треба да клекне и да је питање дана када ће Србија признати независност Косова.

"Не желе да причају ни о чему другом. То је изузетно тешка ситуација, али ми морамо да останемо у дијалогу", казала је Брнабић за ТВ Прва.

Током протекле недеље одржан је и последњи састанак у оквиру Берлинског процеса који је иницирала 2014. године немачка канцеларка Ангела Меркел, а Брнабић каже да уместо да тај састанак буде кулминација онога што је до сада договорено и учињено, званичници Приштине су све блокирали тако да је овај самит једини без било каквог договора.

Подсећа да се током Берлинског процеса доста тога договорило и то пројеката који се не тичу политике већ шта паралелно може да се уради да би живот грађанима био квалитетнији.

"Ми смо ову годину могли да славимо као годину сарадње региона", каже Брнабић, подсећајући да је управо у оквиру Берлинског процеса договорен регионални роминг, као и многи инфраструктурни пројекти.

"Има ствари које треба прославити, али имате званичнике Приштине који су поново на самиту блокирали све споразуме на којима смо радили више од годину дана", казала је она.

У том смислу наводи да је међународна заједница имала прилике да се у неколико наврата увери да је са Аљбином Куртијем, али и Вјосом Османи, немогуће разговарати.

Како каже, на самиту у Тирани, Еди Рама се уверио колико је немогуће разговарати са Куртијем, а Себастијан Курц је за то имао прилику на самиту у Бечу, док су током наставка дијалога у Бриселу то могли да увиде Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак.

"Нисам претерано оптимиста јер је Косово њихово чедо и тешко је да ће они окренути главу, али разумеју колико је тешко и колико је Београд конструктиван", казала је премијерка.

Наводи да је очигледно колико је мало простора за комуникацију и дијалог и оцењује да то није добро.

"Мене то плаши, али што је више то јасније међународим факторима, то су Срби безбеднији", казала је премијерка и навела да је председник Александар Вучић обавестио оне који треба да знају - НАТО, КФОР, међународну заједницу, Американце о три црвене линије које Србија неће дозволити да се пређу.

На питање да ли сматра да је званична Приштина решила да косовско питање реши брзо и то без договора, односно онако како њима одговара, с обзиром на нападе на Драгицу Гашић која се вратила у Ђаковицу да живи, али и српског дечака којег су напали због крста, Брнабић каже да не зна шта су решили, али да је очигледно да су политички представници у Приштини идеолоски фанатици који не желе да разговарају.

Нада се, како каже, зарад регионалне сарадње, да је питање тренутка када ће Албанци на Косову и Метохији рећи да се стане са таквом политиком, јер ништа нису добили зато што је управо Приштина та која све блокира.

До краја године повећање пензија 5 одсто, плате изнад 600 евра

Брнабић очекује да ће до краја године уследити повећање пензија најмање пет одсто, а да ће просечна плата бити изнад 600 евра.

Брнабић је то казала на ТВ Прва, а одговарајући на питање колико ће бити повећање пензија и плата до краја њеног мандата.

"Ако имамо изборе следеће године, очекујем да ће пензије ове године расти најмање пет одсто. Трудићемо се да буде и више, а трудићемо се и да идемо са једнократном помоћи пензионерима", казала је Брнабић.

Према њеним речима, повећање плата изнад 600 евра омогућиће раст БДП за који очекује да ове године буде седам одсто.

Брнабић указује на то да је Србија по платама већ сада претекла све земље Западног Балкана и очекује да до 1. јануара престигне и Бугарску.

Коментаришући листу најбезбеднијих земаља на свету 2021. године, на којој се Србија са 59. попела на 34. место, Брнабић каже да је на то утицала здравствена ситуација у вези са вирусом корона, способност спровођења имунизације, али и економски раст.

Истичући да је то велика ствар за Србију, Брнабић каже да смо поред Естоније далеко најбоље рангирана земља у Југоисточној Европи и да смо боље рангирани од половине чланица ЕУ.

"То је велика ствар, то је и економска безбедност, безбедност грађана и ово је још један објективан индикатор који показује колико Србија напредује у сваком сектору", казала је премијерка.

Говорећи о економском и привредном расту наше земље, Брнабић наводи да је ове недеље обележена велика инвестиција за будућност, односно да је изведена прва генерација ђака основних школа којима је информатика била обавезан предмет.

"То је огромна инвестиција за будућност, они су испред својих вршњака из развијених европских землаља као што је Швајцарска, Немачка где информатика није обавезан предмет", казала је премијерка.

Напоменула је и да је направљен и амбијент да ти ђаци наставе своје усавршавање кроз средње школе подсећајући да су оформљена и специјализована информатичка одељења, али и уметничка која треба да развијају креативност.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести