Брнабић: Протеклих година у Борски округ уложено 10 милиона евра

БОР: Од када је Александар Вучић постао председник Владе Србије па све до данас, држава је у Бор и Борски округ уложила више од 10 милиона евра, рекла је данас премијерка Ана Брнабић на скупу у Бору.
brnabic, predsednistvo srbije
Фото: Ana Brnabić, foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Она је навела да је напредак у том делу Србије све видљивији, те да се за праведнију, ефикаснију и европску Србију данас боре они који су 2012. оставили девастирану земљу на ивици банкрота.

Брнабић је рекла да је Бор једна од девастираних локалних самоуправа у Србији чије је дугове, настале за време бивше власти, влада успела да санира из текућих буџетских резерви.

"То смо успели зато сто је Вучић покренуо мере фискалне консолидације, јер смо штедели и домаћински располагали новцем", рекла је премијерка.

Истакла је да је направљен огроман успех са РТБ Бором и подсетила да је од 2006. до 2009. бивша власт покушала четири пута да пронађе стратешког партнера за ту топионицу, али да је сваки покушај био безуспешан.

Премијерка је навела да се зато постављало питање шта ће бити са том компанијом, као и са 5.000 радника и њихових породица.

"Вучић није одустајао и прошле године пронашли смо сјајног стратешког партнера у кинеској компанији ЗиЈин која је данас има 63 одсто власништва над РТБ Бором", рекла је Брнабић.

Додала је да је та компанија гарантовала 1,26 милијарди евра укупних инвестиција, а у прве три године уложиће 780 милиона долара и да јегарантовано радно место за свих 5.000 радника.

Према њеним речима, то што је Бор у јуну прошле године, после више од 70 година, поновио добио статус града, представља корак даље ка томе да овај град постане административни, привредни и културни центар овог дела Србије.

Говорећи о опозицији која, каже, само жели да се врати на власт, премијерка је рекла да је на протесту у Ужицу поручено да ће "из протеста осванути другачија Србија, праведнија, ефикаснија и европска држава".

"Како вас није срамота да причате о праведној и ефикаснијој Србији? Шта вас је спречавало да направите такву државу, већ сте оставили све супротно", поручила је премијерка.

Приметила је да о праведној Србији говоре они који су својевремено отпустили 840 судија зато што им, како каже, ниси били политички подобни, а те судије су због тога тужиле држави која је морала да им исплати одштету од 15 милиона евра.

Она је подсетила да у време бивше власти више од 50 одсто грађана није имало адресу и указала да је само у Бору било регистровано 1.500 улица, а да град има више од 2.000 улица.

Брнабић је рекла да су оставили државу са 26 одсто незапослених, док су с друге стране 2008.године четири пута повећали пензије због чега је, каже, држава наредне три године морала да се задужује како би исплаћивала пензије.

Премијерка је упитала ко ће из редова опоцизије праведнију и ефикшнију државу и да ли су то Драган Ђилас који је, каже, сопствену странку довео до банкрота или Вук Јеремић који је од 2007.до 2012. за авионске карте потрошио 3,5 милиона евра и због чијих "успеха" данас Приштина слави.

Према њеним речима, Јеремић је био тај у чије време је питање КиМ измештено уз УН у ЕУ и издејствовао да Међународни суд правде пресуди да самопроглашена независност Косоца није у супротности са међународним правом.

Запитала је да ли ће нас у ту "бољу Србију" повести Милан Стаматовић који, каже, прави војне кампове за децу или Жељко Веселиновић који прети силовањем женама.

"Или можда Бошко Обрадовић и Сергеј Трифуновић од којих један бије жене, а други им прети", казала је премијерка.

Подсетила је и на недаван догађај када је, како рекла, Трифуновићев пријатељ на Дан жена ударио активисткињу Иницијативе "Не давимо Београд" и добио осам месеци условне казне.

"Ја кажем да није добио ништа, а Трифуновић каже да је добио драконску казну само зато што је ударио жену и поломио јој наочаре", рекла је Брнабић и додала да је и певач Владо Георгиев недавно изјавио "навикао сам се као жене на батине".

"Шта је са људима из опозиције па стално слушамо њихове претње. Да ли је то светла будућност Србије, и ефикаснија и праведнија држава?", запитала је Брнабић и поручила:

"Ми ћемо радити другачије, ми ћемо се борити за нова радна места и да будемо у служби грађана, а вама хвала на стрпљењу и што нам дајете снагу да наставимо даље".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести