Брнабић: Рама изнео неистине у циљу спиновања

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да је албански премијер Еди Рама изнео неистине када је рекао да је Србија кршила ЦЕФТА споразум и да се наводно Пристина на то жалила, истичући да је то политичко спиновање са намером да се Србија окриви за све неразумне одлуке Приштине.
Premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Брнабић је навела да се наивно уздала у албанског колегу Едија Раму да ће позвати Приштину на разум и да се односе у складу са временом у којем живимо, са 21.веком, јер је оно што Приштина ради политика 19.века, те позвала приштинске власти да коначно објасне прави разлог због којег су увели таксе на српске производе, јер су до сада изнели више изговора.

Брнабић је, на конференцији за новинаре, рекла да сматра да неко ко је председник владе мора одговорно да делује, а Рама је, према њеним речима, уместо да допринесе подизању квалитета живота грађана у својој земљи и региону, изнео неистине са циљем спиновања."Једини циљ ове изјаве премијера Раме је да се сада политички спинује и окриви Србија за све неразумне одлуке Приштине", подвукла је премијерка.


Србија због такси месечно губи око 42 милиона евра

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да Србија месечно губи око 42 милиона евра због додатних такси које је Приштина увела на производе из централне Србије.

То, како је истакла, није ни приближно ономе што губе Срби на КиМ, који не знају да ли ће имати мазут за грејање школа, лекове, храну, нити знају колико ће коштати.

О томе је, навела је премијерка, Београд информисао и ЦЕФТА секретаријат и ЕУ.

Губимо око 42 милиона евра месечно, али највећу цену у овоме плаћају Срби који су дискриминисани и мање сигурни него раније, нагласила је она.

Председница владе је казала да је у писму које је упутила земљама ЕУ изнела податак и да је Косово, према подацима УН, и даље територија с најмањем бројем повратника од свих постконфликтних подручја у свету.


"Моја прва мисао када сам видела ово је била да су у Приштини требало да се договоре око тога шта ће да им буде објашњење за увођење таксе од 10 па 100 одсто, пре њиховог увођења, како би свима дали једно те исто објашњење, а не сада да мењању објашњења сваких недељу дана. Прво је било да су таксе уведене као одговор што Србија није дозволила ваљда чланство такозване Републике Косово у Интерпол. Сви су то чули и Србија и остале земље у региону, ЕУ и међународна заједница. Пошто то није имало нарочитог смисла, онда су сада променили па су сада увели таксе, јер Србија крши ЦЕФТА споразум", казала је она.

Брнабић је поручила Приштини да размисле о томе због чега су увели таксе, како би ми, као озбиљна држава, могли да одговоримо на то."Је ли то било због Интерпола или кршења ЦЕФТА споразума од стране Србије", нагласила је премијерка.

Брнабић је казала да је неверовато што је Рама отишао корак даље и изјавио да се Приштина на кршење споразума жалила, али да није било реакција с друге стране."Како се Приштина и када жалила. Покажите ту жалбу. ЦЕФТА споразум је јасан и недвосмислен. Постоји званичан формални процес за жалбу", указала је председница владе.

Брнабић је подсетила да је Срија 27.новембра послала званичан захтев ЦЕФТА секретаријату за покретање механизма за решавање спора.

"Ако је Србија кршила ЦЕФТА споразум, Приштина се на то жалила, није добила ниједну реакцију с друге стране, ако се то десило, покажите званичну жалбу. Ако нема оваквог доказа да се Приштина жалила на кршење ЦЕФТА споразума, онда је Рама свесно и намерно покушао да обмане јавност у региону, али пре свега партнере у ЕУ, зато што кршење ЦЕФТА споразума пре свега значи кршење С СП -а од стране Приштине“, рекла је премијерка.

Брнабић: Надам се довољом разуму на страни САД

Председница Владе Ана Брнабић није желела да коментарише медијске наводе да Американци шаљу оружје у Албанију, која је наводно намењења војсци Косова, истичући да је то озбиљна тема и да се нада да ће бити довољно разума на страни САД.

"Надам се да ће бити довољно разума на страни САД да знају шта је добро за њихове партнере у Приштини", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Она је истакла да се слаже са председником Александром Вучићем у оцени да формирање војске Косова значи да ће Сбрија бити у ћорсокаку и да због тога још једном апелује "да се призову разуму".

Премијерка је казала да је Србија улагала у подизање одбрамбених капацитета војске и полиције, јер су били девастирани, зато што смо војно неутрална земља, али и зато што, када неко зна да смо и у том смислу јаки и способни, онда је то аргумент више да морају да седну и разговарају о компромису.

"Надам се да никада нећемо морати то да употребимо, али нажалост мислим да је то у овом тренутку једна од опција на столу. Не можемо да гледамо како неко спроводи ново етничко чишћење, нове Олује и ако Еди Рама на њих позива", рекла је Брнабић.

Казала је да би све европске лидере упитала шта би радили да су на њеном месту.

Поновила је да је приоритет владе образовање и дигитализација и да је у шизофреној ситуацији да ли ће неко супротно свему нормалном, свим споразумима, па и њиховим актима, да прави војску и 15.децембра да иде да покори народ само зато што су Срби.

Брнабић: Писма Вучића пензионерима леп гест

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је писмо захвалности, које је председник Србије послао пензионерима, јако леп гест и да не може да верује да неко од тога може да направи било шта негативно.

"Да ми је неко причао да ће неко да направи такву причу од тога што председник Републике пише пензионерима, да им се захвали на нечему, да им се обрати, не бих веровала", рекла је Брнабић новинарима на прес конференцији.

Како је навела, сваки леп гест може да се протумачи на различите начине.

"Добијете једно писмо од председника државе на адресу. Хоћете да прочитате или нећете да прочитате, можете да га баците, не морате да га баците... Ја сам мислила да је то писмо јако леп гест", рекла је Брнабић.

Коментаришући то што је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић поднео пријаву против НН службеног лица у ПИО фонду, због сумње да је неовлашћено саопштило СНС податке пензионера, рекла да је повереник независна институција и да ће она, као предсдница владе, постовати његове одлуке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести