Брнабић: Рамин став познат,не ваља што би Курти све да мења

БЕОГРАД:  Премијерка Србије Ана Брнабић каже да је изјава албанског премијера Едија Раме да очекује наставак дијалога који ће водити признавању независности Косова од стране Србије његово мишљење још од раније, те да је познато да је то његов став.
premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Брнабић је новинарима у Београду казала да се нада наставку дијалога између Београда и Приштине и истакла да ће то бити могуће тек када се укину таксе на робу из централне Србије и буду се поштовали сви регионални споразуми.

Упитана да прокоментарише Куртијеве најаве о томе да ће он водити дијалог када постане премијер, те да ли очекује промену формата, Брнабић је казала да је формат дијалога БГ-ПР одредила ЕУ као медијатор и да то зависи од њих, а да ће се у сваком случају и Београд питати о томе.

"Нисам сигурна да је за мене охрабрење што долази Курти и ођедном хоће све да мења, без консултација са билло ким", рекла је Брнабић.

Наводећи да је јуче специјални изасланик Ричард Гренел поручио да је потребно фокусирати се на привреду и економију, јер ће се у случају добре економске ситуације лакше разговарати о политичким питањима, Брнабић је рекла да албански политичари данас најављују потезе који су потпуно супротни.

Она је навела да је јуче и Гренела обевстила о томе да Београд никада ни у најтежим политичким околностима привредну сарадњу није обустављао, наглашавајјући да то није учињено ни 2004. након мартовско погрома, ни 2008. године када је Приштина прогласила независност, као ни када су приштинске власти ухапсиле и малтретирале Марка Ðурића.

"МИ смо увек говорили да када политичари тешко разговарају привреда треба да води, а ми ћемо је пратити", казала је Брнабић.

Брнабић: Курти најављује даље кршење ЦЕФТА споразума

Изјава Аљбина Куртија да ће уколико постане премијер такозване косовске владе увести реципроцитет са Србијом, како економски, тако и политичк је још једна најава даљег кршења ЦЕФТА споразума, рекла је данас премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је новинарима у Београду казала да све што се тиче међусобне трговинске сарадње на Балкану је јасно дефинисано ЦЕФТА споразумом и анексима које садржи.

"Ми не кршимо ЦЕФТА споразум уколико ураде то што најављују, без обзира да ли укину 100 одсто таксе са БиХ. Ништа се специјално неће променити. Наставиће да крше ЦЕФТА споразум, као и Споразум о стабилизацији и придруживању који имају са ЕУ", рекла је Брнабић.

Премијерка је позвала све албанске политичаре у Приштини да још једном размисле о кршењу међународних спораузма, јер како акже, добиће само то да им из Мејдуанродне заједнице говоре да су једина препрека за слободну трговину на Балкану.

"Моја порука је, молим вас, погледајте ЦЕФТА споразум који је потписан 2006. године и придржавајте га се", рекла је она.

Наводећи да Курти на тај начин најављује и спречавање слободног кретања људи, Брнабић је казала да је Београд и председник Александар Вучић још пре неколико година позивом на мини шенген дао правац у којем цео Западни Балкан треба да се креће, а што би значило и људима и привреди.

Брнабић каже да еј то јуче потврђено потписивањем Декларације са Северрном Македонијом и Албанијом и изражава наду да ће се и остатак тог региона придружити тој декларацији.

"То је најбоље за људе без обзира да ли су Албанци, Срби, Македонци. Потпуно је небитно. То је једини начин да млади остану овде и ако Курти или било ко други из Приштине жели да отера младе јлуде одавде, онда су овим што раде на добром путу", оценила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести