Брнабић: Ранија власт продала све, ми штитимо ресурсе

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић истакла је да је питање заштите животне средине тема у вези које је влада од 2014. много урадила
brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Брнабић је, за ТВ Пинк, упитана да прокоментарише захтеве вођа покрета „Одбранимо Стару планину“ и рок да до 1.маја одговори на захтеве "еколошког устанка", навела да је имала дуг састанак са националним конвентом управо на тему заштите животне средине.

Нагласила је да је то једна од три кључна приоритета њене владе.

Нема боље теме која показује небригу претходних власти, чије представнике видимо у наводним еколошким устанцима. Од 2014. ми смо само у постројења за одсумпоравање у термоелектране уложили око 600 милиона евра, објаснила је она.

Брнабић је подсетила да је Александар Вучић, када је дошао у владу 2014. почео да гради први филтер за одсумпоравање у термоелектрану Костолац, а после тога у електрани Никола Тесла блок А, а актуелна влада је 1. децембра покренула изградњу у Блоку Б.

Када је реч о Рио Тинту, објаснила је да је та компанија у Србију дошла 2004.године, и да су тада добили дозволу за геолошко истраживање на територији Лознице.

Пуних 17 година је Рио Тинто на Дрини, он није ту од јуче, нити тек од када смо ми на власти. Од 2004.до 2012. издато је девет решења о проширењу истраживања, а 1. фебруара 2012. издато је решење где се одобрава да крену у извођење радова по узимању узорака, бушотином великог пречника. То је одобрио тадашњи министар Оливер Дулић, подсетила је Брнаабић.

Указала је да тадашње власти нису разговарале са Рио Тинтом о инвестиционом уговору, који би регулисао шта ће Србија добити ако нешто нађу, а нису ни плаћали никакву накнаду за истраживање.

Накнада је уведена тек 2012, а на озбиљан начин 2016, додала је она.

Данас када видите Млађана Ђорђевића или читате шта пише о екологији, Драгана Ђиласа, Маринику Тепић, Зорана Лутовца кажете чекајте ви сте дали све те дозволе. Нисте тражили ни један динар за Србију, за локалну заједницу где су вршена истраживња. Све то је урађено тек када је одговорна власт дошла, а сада нас оптужујете за Рио Тинто. То је лицемерје невероватних размера“, поручила је Брнабић.

Прокоментарисала је и захтев да се прекину уговори о коришћењу водоизворишта.

Сва права на експлоатацију наших вода су продате у периоду између 2002. и 2011. Прва су продата 2002. словеначкој Колинска која је стекла власништво над паланачким Кисељаком, а 2005. Кока Кола за 21,5 милиона евра купила је српску фабрику Власинка, која је производила минералну воду Роса. Све то је урађено без јавне расправе, а сада нама спочитавају, казала је премијерка.

Брнабић је истакла да је сада у ситуацији да неко од ње тражи да национализује нешто, чиме би послала поруку да је наша држава нестабилна и несигурна.

То од мене тражи неко са улице ко је све то продао, констатовала је она.

Рекла је да се не стиди ниједне ствари коју је урадила, јер је све што је њена влада радила било у интересу грађана, заштити грађана и наших ресурса.

Указала је да ова власт није продала ни београдски аеродром, већ га дала за велике паре у закуп, са обавезом да компанија која га је узела у закуп изгради нову писту, модернизује аеродром, и после 25 година га врати нашој држави.

А они су сва наша водоизворишта продали за 60 милиона евра, закључила је Брнабић.

Посета значајна, с нестрпљењем очекујемо наставак дијалога

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас да је посета председника Александра Вучића Бриселу значајна са много аспеката, економски и политички, међу којима је и наставак дијалога с Приштином који српска страна, како је рекла, са нестрпљењем очекује.

Она је гостујући на ТВ Пинк истакла значај договореног пројекта изградње брзе пруге од Београда до Ниша и даље до границе са Северном Македонијом.

Када будемо имали ту пругу, коју је председник Вучић испреговарао у Бриселу, неће бити чудно да неко живи у Нишу и ради у Београду, а било је незамисливо, рекла је Брнабић.

Навела је да посете Бриселу никада нису нарочито лаке и додала да је ово први пут да је чула председника Вучића да му је та посета била пријатна и лепа.

Ми смо се за ову посету изузетно дуго припремали. Читава влада је радила на томе, радили смо много и у области владавине права и на брифинг материјалима да заиста на једном месту прикупимо све оно што смо урадили, рекла је Брнабић.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, који се очекује 11 маја, рекла је да Србија у овом тренутку нема никаквих других очекивања осим да се имплементира оно што је потписано Бриселским споразумом, а то је формирање Заједнице српских општина.

Тек када се имплементира оно што је већ договорено, можемо да разговарамо о неким другим стварима, рекла је Брнабић и додала да Србије са нестрпљењем очекује наставак дијалога са Приштином.

Очекујем да на крају саге о случају Марковић неко одговара

Премијерка је изјавила да очекује да на крају "саге" о случају Драгана Марковића Палме неко озбиљно одговара, или они који су оптужили без доказа и којима то служи у дневно политичке сврхе или неко ко је тако нешто гнусно радио.

Брнабић је поновила да су оптужбе за подвођење жена и девојчица у Јагодини веома озбиљна тема која не би смела да се политизује.

Ово је толико озбиљна тема, да сам видела и да су чак и неки, који су екстремно политички против власти, СНС и свега што радимо, рекли да је Мариника Тепић требало да оде прво у тужилаштво, а не да ово политизује, објављује на прес конференцијама, у форми трача, жуте штампе, јер тиме ће најтеже да се дође до истине, а свима је у интересу да се дође до истине, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Премијерка је оценила и да после јучерашњег исказа Тепић у јагодинској полицији, не само да се није дошло корак ближе истини, већ смо корак даље било каквим доказима.

Она сада почиње да мења свој исказ. Прво је оптужила све жене које врше било какву јавну функцију у Јагодини да су добиле посао ''преко кревета'', па је јуце рекла да нема таква сазнања, а то је експлицитно написала и на Твитеру и рекла на телевизији, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, шта год да се дешавало и да ли се тако нешто дешавало негде у Србији или не, то што ради Мариника Тепић ће било којој жртви злостављања, подвођења отежати да се осећа сигурно.

Политизација овакивх тема је најопасније што тим људима може да се деси, подвукла је Брнабић.

Јуче смо чули, за мене фрапанатну ствар, на једној од телевизија од политичара Предрага Воштинића из Локалног фронта, да га то не чуди, јер живмо у порно држави и друштву. Ја не живим у порно држави, држава Србија то није и немојте да тако говорите о свом друштву. То је срамота, рекла је Брнабић.

Она је упитала и зашто, ако зна за неки такав случај, то није пријавио.

Та тема је њима толико важна, да се они њоме баве на тај начин - ја сам чуо, имам сазнања... Замислите да ја дођем и кажем - имам сазнања, зар ме не бисте питали како је могуће да их имате, а да никоме нисте рекли. То је политизација за њих, а то не сме. Ако имате сазнања, реците, када идете да дате исказ, дајте доказе. У супротном, највећи сте саучесник у томе да државу представљате као државу без владавине права, у којој је све дозвољено, а није, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести