Брнабић: Разговори Вучића у Њујорку и добри и тешки

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да су састанци председника Александра Вучића у Њујорку са светским званичницима били добри и тешки и да Вучић користи сваку прилику да каже који је став Србије по питању Косова и Метохије.
premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Она је, гостујући на ТВ Пинк, подсетила да је Вучић у Њујорку разговарао са канцеларком Ангелом Меркел на њен захтев и да то доста говори колико га она поштује и колико има поверења у њега.

"Економски, имамо добре односе са Немачком, захваљујући поштовању и поверењу који је председник Вучић успео да изгради са канцеларком. Свакако је једна од најважнијих тема било и питање КиМ. По свему што видим из медија и када се чујем са председником Вучићем, а чујемо се свакодневно, то су били добри састанци", рекла је Брнабић.

Она је навела да председник аргументовано приказује каква је тренутно ситуација на КиМ и у каквој позицији су Срби у јужној српској покрајини.

"Србија је данас довољно храбра и снажна да позове на компромис. Налазимо се у другачијој позицији него што смо били пре 10 до 15 година. То је тежа ситуација због свега што се десило 2008. године, када је проглашена независност, 2010. - због мишљења Међународног суда правде, пребацивања преговора из УН у ЕУ, немоћи наше допломатије", навела је она.

Брнабић је навела и да је један од важних састанака био и онај са представницима Светског економског форума и најавила да ће Светски економски форум у Србији отворити регионални центар за четврту индустријску револуцију.

"То ће бити први регионални центар који Светски економски форум има било где на свету. Добро смо се позиционирали, много смо радили у последње три године, посебно у области образовања, и то је нешто што признаје цела Европа", навела је она и додала да су "то похвалили сви утицајни европски лидери, али да критизери у Србији то не виде".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести