Брнабић: Регионална сарадња један од основних приоритета

БЕОГРАД: Регионална сарадња је један од основних приоритета владе Србије, а регионално повезивање и један је од начина да се заједно, као регион, брже и лакше приближимо ЕУ, изјавила је данас председница владе Србије Ана Брнабић.
brnabic saradnja, tanjug video
Фото: Ана Брнабић и Жељка Цвијановић, фото: Танјуг (Видео)

"У оквиру регионалне сарадње, посебна блискост је, наравно, са Републиком Српском и драго ми је што имамо прилике да се често виђамо", рекла је председница владе Србије, након Форума лидера Српске и Србије "Успостављање заједничког оквира за пословање у региону", у оквиру "Дана Српске у Србији".

Инфраструктурно и економско повезивање, истиче Брнабић, Србији је посебно важно, а како додаје, планирају се многи пројекти, али и да се издваја један који је симболичан - мост Љубовија- Братунац.

"Ускоро очекујем неки напредак у отварању граничног прелаза, како би и у потпуности искористили тај важан инфраструктурни пројекат, а један од задатака који имамо пред собом заправо је да урадимо што боље можемо све активности, које су у оквиру Берлинског процеса, који је један од механизама како ћемо лакше повезати регион, пре свега кроз инфраструктурно и економско повезивање", рекла је Брнабић.

Од присутних привредника на форуму, председница српске владе очекује конкретне предлоге шта би могло заједно са РС да се уради, али и такође да се говори више о економском повезивању и како заједно може да се ради на имплементацији акционог плана за регионално економско повезивање.

"Важна ствар, коју НАЛЕД ради неколико година и која је пример како можемо регионално да се повезујемо, јесте сертификација општина са повољним пословним окружењем у региону југоисточне Европе, где учествују Србија, РС, БиХ, Хрватска, Македонија и Црна Гора, а преговара се са Албанијом. У том програму учествује више од 80 локалних самоуправа из свих тих земаља и те самоуправе раде са привредом како би дефинисале стандарде пословања", рекла је Брнабић.

Подсећа да је заједничка седница влада Србије и РС 10. новембра у Београду и замолила присутне на скупу, да до тог датума припреме конкретне предлоге које би две владе могле да разматрају и усвоје на првој заједничкој седници.

Председница владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да има пуно посла, да се много тога може радити заједно, попут читавог низа инфраструктурних пројеката.

"Они су веома важни, јер без такве инфраструктуре, нема размишљања ни о бизнису, ни о туризму, нити о било чему", сматра Цвијановић.

Такође, истиче да се морају развијати и механизми борбе против сиве економије и то не само када је у питању приватни сектор, а "да будемо попустљиви када је у питању јавни сектор и њихово неизвршавање обавеза".

"Заједнички морамо дефинисати приоритете, овај пут смо, као и увек, рекли да треба да изађемо са заједничким решењима која се односе на усклађивање регулаторног оквира. Колико год да радите на томе, никада није довољно, а то усклађивање је неопходно. То је фокус интересовања и приоритетно место - свако могуће усклађивање између РС и Србије", рекла је Цвијановић.

Према њеним речима, мора се разумети да је важно да се таква врста усклађивања дешава и на регионалном плану, те да се морају преузимати добре ствари од других.

"Мислим да је обавеза администрација и Србије и Српске да препознају добре идеје које долазе из невладиног сектора, из пословне заједнице, да такве ствари имплементира и почне да их спроводи, самим тим што ће променити одређене прописе и препознати данашње потребе привреде", рекла је Цвијановић.

Дани Републике Српске у Србији трају од 15. септембра до сутра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести