Брнабић: Решавамо вишедеценијске проблеме у водоснабдевању

БЕОГРАД: У Влади Србије данас је потписан Споразум са Европском инвестиционом банком о донацији десет милиона евра за финансирање пројеката обнове и унапредењења система за водоснабдевање, а премијерка Ана Брнабић поручује да се решавају вишедеценијски поблеми у водоснабдевању који су "гурани под тепих".
ana brnabic/Tanjug/Kabinet predsednice VS/Slobodan Miljević
Фото: Танјуг/Кабинет председнице ВС/Слободан Миљевић

За пројекат обнове и унапредењења система за водоснабдевање Брнабић каже да је насушна потреба грађана Србије и наглашава да је водоснабдевање огроман проблем у готово свим локалним самуправама у Србији, због великих губитака на мрежи.

Тако је навела да су у Смедеревској Паланци губици 65 одсто, а да има локалних самоуправа где су они изнад 70 одсто.

"То је као да од 100 произведених векни хлеба, 30 заврше у продавници", рекла је Брнабић након потписивања споразума и навела да је вода један од највреднијих ресусра који због губитака на мрежи расипамо.

Уз донацију од 10 милиона евра и кредит од ЕИБ од 40 милиона ера за исту наменену, који је парламент ратификовао у мају, укупна средства достићи ће 50 милиона евра.

Премијерка је истакла да је пројекат важан због квалитета живота грађана, те навела да морамо да мењамо азбестне цеви које су уграђиване почев од 60-тих година прошлог века и да ширимо системе водоснабдевања.

Навела је пример села у општини Баточина која нису прикључена на систем водоснабдевања и да деца у тамошњој основној школи користе воду из бунара.

Нагласила је и да ће унапредење система за водоснабдевање водити ка бољем моделу пословања јавно-комуналних предузећа.

Навела је да су Италија и Пољска највећи појединчани донатори, а да је данашњи споразум још један пример зашто је важно да постанемо чланица ЕУ због повезивања и помоћи.

Брнабић је рекла да су у току и преговори са Светском банком о кредиту од 200 милиона евра за пројекте унапредењења система за водоснабдевање и система за пречишћавање оптадних вода.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић захвалио је ЕУ на донацији за финасирање прјеката који су од изузетног значаја за Србију, те нагласио да висина донације говори о поверењу које чланице ЕУ имају у Србију.

Каже да су несташице воде велики проблем у Србији и чцесто тиште локалне самоураве нарочито лети, а најчешћи узрок тога су огромни губици на мрежи.

Од укупно 50 милиона евра, Благојевић каже да ће се финансирати приоритетни пројекти широм Србије, а да ће се од укупно 60 локалних самоправа пројекти финансирати у до 25 општина које прве припреме потребну докумантацију.

"Очекујемо да у свих 60 локалних самоуправа ови пројекти буду изведени. Бавимо се утврђивањем потреба, проблема има мање или више, али ако постоји локална самоуправа у којој нема проблема ја за то не знам", рекао је Благојевић.

Навео је да се губици у мрежи разликују, у неким локалним самоуправама су од 30 одсто на више, у неким прелазе 70 одсто.

Шеф Делагције ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је квалитет воде и снабдевања нешто кључно за грађане и битан елеменат Србије на њеном путу ка ЕУ и достизању низа еколошки оријентисаних стандарда.

Навео је да донацијом Европска унија шаље сигнал Србији да уз подршку постигне резултат који је постављен.

Директорка Канцеларије ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре каже да су недавне временске непогоде у Србији и Београду подестиле на то колико је важно имати одржив и отпоран систем и адекватно развијену водоводну и канализациону мрежу.

Процена ЕИБ-а је, каже, да ће се спровођењем пројекта побољшати квалитет живота више од 600.000 грађана Србије.

Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо рекао је да је финасијска подршка коју ЕУ даје Србији значајна, те поручио да локалне власти имају суштинску улогу у унапређењу квалитета живота грађана.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести