Брнабић с родитељима нестале деце: Усаглашена три амандмана

БЕОГРАД:  На поподневном састанку премијерке Ане Брнабић с родитељима несталих беба усаглашена су три амандмана на предложени закон, који ће одмах бити упућени Народној скупштини, а којима се решавају нека од спорних питања на која су удружења родитеља указивала.
brnabich-press6
Фото: Танјуг (Видео)

Предложеним амандманима предвиђа се формирање комисије за прикупљање чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији чиме се отвара јасан простор за покретање истрага, даље спровођење истрага и све неопходне истражне радње.

Посебно је важно што ће Комисију чинити представници државних органа, али и представници регистрованих удружења родитеља која се баве питањима нестале новорођене деце, а који ће у овој комисији имати већину.Родитељи несталих беба из београдске групе сматрају да је данас направљен велики искорак и да је то искрена основа за будући заједнички рад Владе и родитеља.

Они су рекли да су свесни да је реч о изузетно тешком и комплексном проблему, али да је јако важно што је на данашњем састанку, после дуго времена, направљен озбиљан помак у даљој сарадњи са државним органима, док је Брнабић изразила жаљење што до оваквог састанка није дошло раније и истакла да су и Влада и она лично опредељени за наставак дијалога и сарадње са удружењима и родитељима.

Управо зато, премијерка је рекла да ће се већ следеће седмице састати са свим представницима удружења родитеља, како би детаљније разговарали о законским решењима, проблемима са којима се суочавају и о будућој сарадњи.

Иначе, данашњи састанак иницирала је премијерка како би и лично чула њихове примедбе и бојазни у вези са Предлогом закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији, а који је у скупштинској процедури.

Састанку су присуствовали представници Београдске групе родитеља несталих беба, представници Иницијативе А11, Фондације за отворено друштво, као и народна посланица Татјана Мацура из Странке модерне Србије. Састанку су такође присуствовали и представници Републичког секретаријата за законодавство, Министарства правде, Министарства унутрашњих послова и других државних органа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести