Брнабић: Србија коначно има саговорнике у администрацији САД

ВАШИНГТОН: Србија у америчкој администрацији коначно има саговорнике који су спремни да саслушају њене ставове, рекла је вечерас премијерка Ана Брнабић и изразила задовољство резултатима своје тродневне посете САД, уз велики број састанака, чија је једна од тема, истиче, био однос Београда и Приштине. 
brnabic tanjug
Фото: TANJUG/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

"Наравно на свим састанцима је однос Београда и Приштине била једна од тема. Како не би, када је то највеће отворено питање и највећи извор неразумевање између САД и Србије", рекла је Брнабић за Тањуг одговарајући на питање да ли је са америчким представницима разговарала о решавању питања КиМ и да ли САД подржавају компромисно решење или инсистирају да Сбија призна једнострано проглашену незавосност Косова. 

Један од циљева њене посете је, каже, био је да свим сферама америчког друштва, а пре свега политичким, проба да објасни шта је то што је Србија све урадила у последњим годинама и како се то одражава на регионалну стабилност, као и то да Србија данас јесте и стабилан и предвидив и храбар партнер у односу на који би САД "можда могле мало да промене став".

"Оно што је мени било драго да видим, то је да је ова адмистрација спремна да саслуша и Београд. Имаћемо и у септембру неке од званичника који ће доћи из САД у посету региону и Србији. Драго ми је да коначно имамо саговорнике који су спремни да слушају", каже Брнабић.

Преносећи утиске, навела је и да је састанак са министром финансија Стивеном Мнучином био одличан, са конкретним темама. 

"Наставићемо да радимо заједно. Најдраже ми је то што мој тим има сада јако добру, директну комуникацију са његовим најближим сарадницима, тако да је тај састанак био само шлаг на торти, а они настављају рад", каже Брнабић. 

Јутрос је, како наводи, имала радни доручак са пословним саветом за међународне односе САД, и додаје да је имала одличне састанке са организацијама цивилног друштва у САД, и онима које су активне у Србији и онима које нису активне у Србији. 

"Надам се да сам успела да искористим прилику да представим Србију свим сферама америчком друштву", каже Брнабић. 

Брнабић је рекла да је њена посета САД била одлична, али јако напорна и да јој се чини да је у САД много дуже него само три дана колико је трајала посета. 

"Једна лична опсервација, једва чекам да вечерас кренем кући. Одлична посета, дали смо све од себе, не само ја, него цео мој тим. Ја им захваљујем на томе", рекла је премијерка. 

Успешна посета САД, очекујем брзе резултате

Ана Брнабић оценила је да је њена вишедневна посета САД била успешна, како политички, тако и економски. 

Сумирајући утиске псоледњег дана посете САД, Брнабић је за РТС истакла да је посебно задовољна састанком са министром финансија САД Стивеном Мнучином. 

Брнабић сматра да сада постоји много боље разумевање када је реч о појединим отвореним темама, као што су "неки неспоразуми и неразумевања", те је додала да очекује брзе резултате. 

"Јако добар састанак с министром финансија, стварно сам јако задовољна. То је можда била, поред нашег пријема, најважнија ствар током јучерашњег дана. Постоји јако добра комуникација између наших тимова, што је увек важно, јер немамо времена да се лично чујемо и сарађујемо", рекла је Брнабић, која се у САД састала и са представницима Светске банке и ММФ-а.

Према њеним речима, састанак са министром финансија је био "јако присан", а разговарано је о конкретним стварима. 

"Договорили смо се како ћемо конкретно даље да наставимо да радимо", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је њена посета САД била успешна. 

"Увек је најважније да осећате да сте дали све од себе, а ја сам овде са својим тимом дала све од себе. Политички је била добра посета, али имали смо и добре економске састанке", рекла је Брнабић. 

Подсетила је да је имала састанке с представницима америчких компанија, радни доручак са Пословним саветом за међународно разумевање, као и са организацијама цивилног дурштва, међу којима су и оне које су активне у Србији. 

"Изгледа као много дуже од три дана, због бројних састанака. Изгледа као да сам дуже од седам дана овде", рекла је Брнабић.

Брнабић са Пословним саветом: Србија одлична за инвестирање 

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Вашингтону са члановима Пословног савета за међународно разумевање (Business Council for International Understanding - BCIU) који су истакли да је Србија добро место за инвестирање и одали признање Србији за унапређење пословне климе.

Брнабић је том приликом истакла да је циљ Владе да обезбеди предвидиво и стабилно пословно окружење и осигура дугорочно одржив привредни раст.Домаћин скупа, компанија НЦР, нагласила је да је Србија одлична земља за инвестирање, а Влада Србије сјајан партнер, због чега та компанија жели да прошири своје пословање у Србији, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима. 

Ова компанија у Србији већ запошљава више од 2.500 људи, а у наредних 10 година планира улагање од око 400 милиона евра. Представник компаније Филип Морис одао је признање Влади Србије и премијерки Брнабић, за унапређење пословне климе и посвећеност сузбијању сиве економије.

Фото: Tanjug

Брнабић је члановима Пословног савета, међу којима су представници великих мултинационалних компанија поред НЦР и Филип Мориса и Виса, Мастер Цард, и други, представила резултате реформи које је Србија спровела како би постигла фискалну консолидацију и макроекономску стабилност.

Брнабић је рекла да Србија ради на томе да додатно унапреди позицију на Дуинг бизнис листи Светске банке, као и да је у претходном периоду реформисано издавање грађевинских дозвола, које се сада издају потпуно електронски, чиме је искорењена корупција из целог процеса издавања дозвола.

„Србија тежи да буде земља у којој ће нове технологије, дигитализација, образовање и иновације бити окосница развоја“, нагласила је Брнабић.

У разговору са представницима водећих америчких компанија, Брнабић је рекла да се интензивно ради на реформи јавне администрације, како би се створила ефикасна управа. Један од корака у том циљу је и формирање Националне академије за јавну управу, у којој ће се едуковати државни службеници. 

„Убрзано радимо на модернизацији јавне управе и увођењу бројних електронских сервиса, како бисмо имали јавну управу у служби грађана и привреде“, истакла је премијерка. Поред тога, она је рекла да је приоритет Владе владавина права и јачање ефикасности и независности правосуђа.

Председница Владе је рекла да је на састанку са министром финансија САД Стивеном Мнучином, представницима ММФ-а и Светске банке, разговарала о проналажењу решења за двоструко опорезивање српских предузетничких фирми уз Силицијумске долине.

Домаћин скупа, компанија НЦР, нагласила је да је Србија одлична земља за инвестирање, а Влада Србије сјајан партнер, због чега та компанија жели да прошири своје пословање у Србији. 

У разговору са председницом Владе, чланови Пословног савета посебно су се интересовали за образовање и реформу образовног система у Србији. 

Брнабић је рекла да су Информатика и рачунарство уведени као обавезан предмет од петог разреда основне школе, да се уводе дигитални уџбеници, као и предузетништво и финансијска писменост, какао би се млади припремили за изазове на тржишту рада.

„Желимо да наша деца буду спремна за глобално тржиште и послове будућности, да их охрабрујемо да критички размишљају, да их учимо како да мисле, а не шта да мисле. Хоћемо да развијамо креативност, да оснажимо предузетнички начин размишљања, да се не плаше неуспеха, већ да покушавају и боре се“, навела је премијерка.

Председница Владе истакла је да Србија интензивно ради на модернизацији своје саобраћајне инфраструктуре, јер је транзитна раскрсница тог дела Европе. Навела је да се, поред осталог, завршавају путни коридори 10 и 11 и да се ради на брзој прузи од Београда до Будимпеште. За Србију су посебно важни „Аутопут мира“ до албанске луке Драч, аутопут који ће повезати Београд и Сарајево и аутопут до Бугарске.

Пословни савет за међународно разумевање је организација основана у САД која ради на проширењу међународне трговине и пословања, а својим компанијама чланицама, којих је око 200, помаже да се ангажују на међународном нивоу и олакшају односе између пословних лидера и представника влада широм света.

Основана као иницијатива Беле куће председника Двајта Ајзенхауера, та пословна асоцијација има дугогодишњу везу са владом САД-а, и током година изградила је снажне односе са многим страним владама и мултилатералним агенцијама.

Фото: Tanjug

Брнабић са Џонсоном:Нова фаза односа Србије и САД

ВАШИНГТОН: Председница Владе Србије Ана Брнабић и амерички сенатор Рон Џонсон истакли су данас у Вашингтону да се надају новој фази односа Србије и САД и сложили се да је подршка реформским процесима нарочито важна за привлачење нових америчких инвестиција. 

Сенатор Џонсон, председавајући Поткомитета за Европу Сената, који се у више наврата сусрео и са председником Србије Александром Вучићем, рекао је да су Србија и Западни Балкан важни за САД и да ће САД наставити да подржавају реформске процесе у региону, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима. 

Брнабић је истакла да после бројних сусрета у Вашингтону, осећа да ова администрација има другачији однос према Србији.У разговору је истакнуто да су историјске везе две земље веома снажне. Брнабић и Џонсон сложили су се да је јучерашња церемонија у Конгресу САД, где је говорио и сенатор Џонсон, а на којој је обележено 100 година од подизања српске заставе испред Беле куће, одлична основа за даље јачање сарадње у будућности. 

Председница Владе захвалила се Џонсону на досадашњем залагању за Србију и регион у оквиру Поткомитета за Европу Сената. „Подршка Сједињених Држава процесу европских интеграција Србије за нас је важна“, истакла је Брнабић и нагласила да је Србија доследно посвећена чланству у ЕУ и јачању регионалне стабилности и сарадње.

Брнабић је рекла да је очување стабилности на Косову и Метохији један од кључних приоритета, и да је управо зато од посебне важности останка КФОР-а у несмањеном саставу.Као бивши бизнисмен, сенатор Џонсон посебно се интересовао за актуелне економске теме. Брнабић је у разговору представила најважније резултате структурних реформи и нагласила да је Србија отворена за пословање и да је лидер у привлачењу директних страних инвестиција. 

Брнабић и Џонсон сложили су се да је подршка реформским процесима нарочито важна за привлачење нових америчких инвестиција. Такође, на састанку се разговарало и о унапређењу услова пословања у Србији и региону и даљем економском повезивању Западног Балкана.Председница Владе Србије и амерички сенатор закључили су да је унапређење односа две државе у заједничком интересу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести