Брнабић са Вархеијем: Наставак реформи приоритет нове владе

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић данас је у разговору са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархеијем истакла да је чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије, а да ће наставак реформи бити приоритет будуће Владе Србије.
Brnabić sa Varheijem  Foto: Tanjug/video
Фото: Брнабић са Вархеијем Фото: Танјуг/видео

Брнабић је нагласила да је циљ свих реформи које Србији спроводи на путу ка ЕУ, бољи живот грађана.Она је рекла и да је европска будућност Западног Балкана важна за стабилност целог региона, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабић и комесар Вархеји разговарали су о Годишњем извештају Европске комисије о напретку Републике Србије. Председница владе је рекла да је значајно то што су економски критеријуми у извештају позитивно оцењени.Председница Владе Србије и комесар Вархеји посебно су разговарали о Економско-инвестиционом плану Европске комисије за Западни Балкан.

Планом су предвиђена бесповратна средства у износу од девет милијарди евра из ИПА фондова и још 20 милијарди евра средстава од међународних финансијских институција за регион Западног Балкана, за период од 2021. до 2027. године.Брнабић је оценила да је овај план додатан подстицај и помоћ за наставак реформских процеса и да ће допринети расту БДП и јачању економија.

Као приоритетни, издвојени су пројекти у области инфраструктуре, обновљивих извора енергије, зелене економије и дигиталне инфраструктуре.

Шта је Вархеји рекао представницима цивилног друштва?

БЕОГРАД: Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји пренео је данас представницима цивилног сектора у Београду да Западни Балкан остаје приротет за ЕУ и да ће економски пакет од бесповратних девет милијарди евра даље приближити овај регион ЕУ, а да ће за Србију значити пре свега боље путеве и пруге.

Вархеји је у сусрету са представницима Националног конвента рекао да је данас дошао у Београд да потврди да околности изазване ковидом 19 нису преусмериле пажњу ЕУ са овог дела Европе.

ЕК је зато, како је рекао, "на сто" ставила "огроман економско - инвестициони план за ЗБ", да би поспешила дугорочан економски оправак.

За Србију ће тај план значити бољу повезаност путевима и железницом, боље путеве и пруге, тако што ће повезати боље све престонице у региону међусобно и са ЕУ.То ће омогућити већи привредни раст и отварање нових радних места, додао је Вархеји.

Каже да ће бити обезбеђена додатна финансијска подршка за Аутопут мира, да ће бити завршена обилазница око Ниша, побољшана железничка веза између Србије и Хрватске, затим биће пруга потпуно реконстрисана између Београда и Подгорице, као и између Београда и Приштине.

Такође, биће финансијски подржано деминирање Саве и отклањање уских грла на Дунаву.Вархеји каже да су владе ЗБ радиле на визији за регионални економски простор и да се радује што ће се лидери ЗБ договорити да развију заједничко регионално тржиште, које ће бити подржано на самиту у Софији у новембру.

Такође, похвалио је помоћ Владе Србије привреди истичући да је то био свеобухватан пакет помоћи који је дао резултате.Вархеји додаје да Србија треба да појача структурне реформе и псоебно када је реч о реструктурирању државних предузећа.Када је реч о функционисању демократских институција и владавини права, очекује да ће власти у Србији тај извештај видети као подстрек за даље унапређење.

"Дали смо читав низ препорука како Србја може даље да напредује и верујем да ћете на најбољи начин искористити овај извештај и да ће вам послужити као смериница за даљи рад и да ће посебно бити користан новој влади када буде формирана", истакао је Вархеји.

Такође, поздравио је дијалог са цивилним сектором поручио да нова скупштина тако треба и да настави.Поручио је и да се радује сарадњи са новом Владом Србије и да ће и даље пружати подршку."Овај део Европе је потпуно ограничен земљама чланицама ЕУ и то је сигурна перспектива. Овај регион је приоритет за ЕУ, ЕК и мене лично".

Пакет инвеситиција ЕУ довешће, уверен је, до одрживог привредног раста и подржати реформе, као и напредовање ка ЕУ и приближавање јединственом европском тржишту.

"Тај план ће ангажовати око девет милијарди евра бесповратних средстава у оквиру ИПА3 као подршка економској конвергенцији ЕУ. Тај инвестициони пакет се структурира око десет приоритетних иницијатива које су најважније, а то су транспорт, енергетика, животна средине, дигитална агенда, приватни сектор и омладина", навео је Вархеји.

Сви ови сектори ће на најбржи начин омогућити раст и стварање радних места и привлачење нових инвеситија, додао је европски комесар."Инвестициони капацитет региона треба да се поспеши кроз отварањем новог инструмента за гараниције које ће мобилисати инвестиције и до 20 миљарди евра, што укупно значи трећину тренутног БДП-а целокупног региона".

Како каже, инвестиције ће кроз ову подршку потенцијално по конзерветивним прорачунима ЕУ повећати БДП региона за 3,6 одсто."И, још важније, повећаћемо удео бесповратних средстава у односу на зајмове", додао је он.Такође, истиче да ће тај пакет у наредне четири године омоћити региону да изађе још снажнији из ове пандемије, да буде још боље повезан и конкурентан и фокусиран на динамичан приватни сектор.

План обухвата и огромне еколошке програме који ће бити од користи многим грађанима, рекао је он и додао да ће бити завршен трансбалкански коридор за пренос струје у региону, као и да се ради на увођењу широкопојасне интернет мреже.Помажемо и повећање конкурентности приватног сектору и помажемо младима, казао је европски комесар.

"Овај пакет ће омогућити региону у наредних четири или пет година да буде снажнији и јачи да изађе из пандемије и да буде иновативнији и просперитетнији регион. Уз економско инвестициони план желимо да приближимо регион Унији и појачамо нашу сарадњу".

"Зелена трансферзала" у региону током пандемије видели смо како треба да изгледа сарадња међу земљама на ЗБ и то треба да буде инспирација за будућу сарадњу и интеграцију, додао је он.

ЕК, истиче, пружа подршку региону ЗБ на три колосека: први је појачавање процеса проширења ЕУ кроз нову методологију, други, донета је одлука да се преговори отворе са Северном Македонијом и Албанијом, и трећи се односи на веома снажан фокус да се регион што брже економски приближи ЕУ.

Вархеји каже да ЕУ помаже и појединачно сваком партнеру , као и целом региону за добробит грађана и привреде.

Додаје да пандемија све то отежава и да су зато напори ове године били усмерени на пружање медицинске помоћи, а затим и на економски опоравак и приближавање ка ЕУ пошто постоји још велики јаз између региона и ЕУ.

"Што пре успемо да прескочимо тај јаз, то ћете ви брже моћи да се придружите", нагласио је Вархеји.

Вархеји се састао са представницима дела опозиције

БЕОГРАД: Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји састао се данас после подне у Београду са лидерима дела опозиције.

На састанак у једном београдском хотелу дошли су председник С СП Драган Ђилас, председник ДС Зоран Лутовац, председник ПСГ Павле Грбовиц и функционер Народне странке Здравко Понош.

Из ДС су раније данас рекли Танјугу да ће Вархеију представити ставове о стању демократије и владавине права у Србији и указати на потребу укљуцивања ЕУ у процес нормализације политицког живота у Србији.

Вархеји је претходно разговарао са премијерком Аном Брнабић и представницима Националног конвента о ЕУ, а касније поподне има сусрет са председником Србије Александром Вучићем.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести