Брнабић: Ситуација све компликованија, позицију не мењамо

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је геополитичка ситуација сваким даном све компликованија, да су притисци ка Србији огромни и да Београд не мења позицију.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Брнабић је за РТС истакла да је позиција наше земље у складу са међународним правним поретком и националним интересима и да "ми позицију не мењамо".

Одговарајући на питање да ли Русија цени довољно позицију Србије, премијерка је рекла је да одговор на то питање треба потражити од амбасадора Руске Федерације и људи који могу да говоре шта и како разуме Москва и како гледа.

"Трпимо притиске јер смо једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији, имамо додатне притиске у земљи од људи који нам спочитавају што не уводимо санкције. То што се ствара изнутра је потпуно непотребно", навела је Брнабићева.

Председница Владе рекла је да је позиција Србије у складу са међународним правом и међународним правним поретком и у складу са нашим националним интересима.

"Да ли је лака, није, да ли се боримо сваки дан да то одржимо, да, апсолутно. Надам се да (у Москви) разумеју нашу позицију и да нас макар чују партнери из Руске Федерације, али и ЕУ, САД и остали. Ми позицију не мењамо. То је једина позиција у складу са међународним правом ", истакла је Брнабићева.

"Не можете се клети у неповредивост територијалног интегритета Украјине, а истовремено рећи тај основни приницип међународног права не важи за Србију. Не може. Ако сте поломили тај принцип на грбачи нашег народа и земље, не знам како га браните на другим местима", истакла је председница Владе.

Навела је да је зато позиција Србије специфична. "Макар морају да нас чују, ми смо ти који смо платили највећу цену за то кршење међународног права и принципа", напоменула је председница Владе.

Брнабићева је рекла да се сутра очекује врло важан телефонски разговор председника Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, у вези са новим гасним аранжманом.

"Као што је председник Вучић рекао, три најважније теме за тај разговор су количине гаса, цена и сигурност снабдевања. Не могу да кажем да ли је нешто од тога извесно. Нешто је извесније у овом тренутку и доноси одређену врсту сигурности, али је почетак решавања загонетке са више непознатих, разговор са мађарским партнерима и то да смо обезбедили складиштење гаса и то може бити део решења", навела је премијерка.

Одговарајући на питање о томе да се спекулише да би нови аранжман могао да се потписује на сваких месец дана, Брнабићева је рекла да би Србији одговарала много већа извесност, али да су Руси ти који одређују услове.

"Сигурна сам да ће председник Вучић дати све од себе да обезбеди најбољи могући уговор за Србију као и последњег пута кад се видео са Путином у новембру. Видите колико је то било значајно. То је било у оквиру шест месеци када је била зима и почео је рат у Украјини", истакла је председница Владе.

Указала је и да је индустрија у Србији имала раст, због чега се сада троши дупло више гаса него некада.

"Желимо да обезбедимо такве количине да индустрија може да настави да се развија. Када погледате први квартал ове године, наш БДП је растао 4,3 одсто, додатно смо повећали запосленост три одсто. Све то значи да нам треба још више енергената да сервисирамо привреду. А под један је да обезбедимо довољно да нема рестрикција електричне енергије и да људи имају грејање", рекла је председница Владе.

Истакла је да, колико год да је сложена ситуација, сваки дан дајемо све од себе да зиму дочекамо спремни и да након сутрашњих разговора имамо читаво лето да се спремимо за то, да обезбедимо додатан новац за то.

На питање да ли је амерички течни нафтни гас реална алтернатива руском гасу, Брнабићева је рекла да јесте и подсетила да је Србија још 2015. почела да ради на пројекту гасне интерконекције у Грчкој.

Тај пројекат је, према њеним речима, ЕУ препознала као приоритет и финансирала га са 50 одсто.

"Нажалост, због невероватних процедура, бирократије, тај пројекат је кренуо да се гради 1. фебруара 2022, седам година касније. Није да нисмо размишљали о дивесификацији, али процедуре су такве. Тај пројекат је реалан", рекла је Брнабићева.

Како је рекла, иако је Србија желела да заврши пројекат до краја године, градња која је ионако почела касно поново је стопирана због процедура ЕУ.

 

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести