Брнабић: Србија је на пољу владавине права доста урадила

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је фокус данашњег састанка са амбасадорима земаља чланица Европске уније био напредак Србије у поглављима која се тичу владавине права, јер су она једна од најтежих и најкомплекснијих на европском путу, а да сматра да је Србија на том пољу доста урадила. 
Ana Brnabić sastanak sa šefom delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU u Srbiji Foto: Tanjug
Фото: Ана Брнабић састанак са шефом делегације ЕУ Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља ЕУ у Србији Фото: Танјуг

Премијерка је данас одржала састанак са шефом делегације ЕУ Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља ЕУ у Србији, који је, како каже, иницирала јер је желела да направи нови формат у којем ће се разговарати о напретку Србије у евроинтеграцијама. 

"Важно ми је било да разговарамо потпуно отворено о томе шта је Србија до сада урадила, а моје виђење је да је урађено пуно. То су комплексне реформе које иду својим током, а влада није желела да жури на уштрб квалитета", указала је Брнабић.Додала је и да се у процесу уставних реформи настојало да буде одржана јавна расправа, која је трајала више од девет месеци, а да је сада важно чути шта мисли Европска комисија, како би са реформама било настављено. 

Такође, навела је да је на састанку било речи и о значајним темама као што су питање судства, владавине права, медијска стратегија и рад са медијима.


Брнабић:Очекујем да ЕУ и САД утичу на Приштину 

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија показала конструктивност и да је увек спремна на разговоре, а да од ЕУ и других земаља, као што је САД, очекује да утичу на Приштину да покаже озбиљност, примени Бриселски споразум и буде партнер са којим се може разговарати.

"Основно је да када нешто испреговарате и потпишете, то и имплементирате. Бесмислено је без тога разговарати о другим стварима", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара након састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ. Такође, указала је да су инциденти и напади на Србе који живе на КиМ нешто што отежава дијалог и настојање Србије да се пронађе компромис. 

Рекла је и да тренутно не види никакав повод за оптимизам, јер нема притиска на Приштину да промени однос према Србима на КиМ и додала да је ту важна ЕУ као посредник разговора Београда и Приштине, али и гарант Бриселског споразума. Новинаре је интересовало и мишљење премијерке о датуму наставка Бриселског дијалога, а она је подсетила да је он подигнут на председнички ниво.„Дакле, тај дијалог води председник Србије, могу да кажем само да је Србија увек спремна за разговор, али да Приштина ништа није урадила да имплементира Бриселски споразум, чија је кичма ЗСО“, указала је Брнабић. 


„Важно је рећи да су и сад на дневном реду неки од вазних закона и предлога који се тицу владавине права. Скупштина расправља о два важна закона која се тичу права и слобода националних мањина, као и Националног савета националних мањина, али и о два члана која су остала како би била заокружена прича око Агенције за борбу против корупције“, објаснила је. 

Брнабић је поручила да јој је важно што је са амбасадорима могла да разговара о свему томе, да би она као председница владе чула њихова мишљења и коментаре. „Надам се да ће ово бити користан формат за обе стране, а да ће резултирати јаснијом комуникацијом која ће допринети бољој динамици отварања и затварања поглавља“, рекла је Брнабић. 

Састанку је присуствовала министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, а Брнабић је захвалила њеном тиму на координацији свих министарстава, како би Србија брже ушла у ЕУ. 

Фабрици: Владавина права од основног значаја за ЕУ интеграци

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је данашњи састанак амбасадора земаља чланица ЕУ са премијерком Србије Аном Брнабић и министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић био добар, те да је фокус разговора био на владавини права, односно на поглављима 23 и 24. 

"Веома смо охрабрени спремношћу Владе да разговара о овим питањима и тиме што је спремна да предузима врло значајне акције", казао је Фабрици и додао да је прерано рећи колико ће поглавља бити отворено у јулу. 

“Ми смо се фокусирали на владавину права као на нешто што је од основног значаја за Србију у евроинтеграцијама, за реформе и бенефите које ће реформе донети грађанима, њиховој безбедности и просперитету”, казао је Фабрици и додао да је та област веома сложена, те да се зато поглавља која се бави владавином права отварају међу првима.

Навео је да су разговарали о томе шта је Србија у смислу прогреса постигла од када је усвојен Извештају ЕК у априлу, па до сада, те шта је то што је потребно урадити када су реформе судства у питању, затим борба против корупције, побољшања ситуације у слободи изражавања, те понашање према националним мањинама. 

Наводећи да се очекује да Венецијанска комисија да своје мишљење Србији на предлог уставних промена, Фабрици је казао да ће те реформе обезбедити независност судског система. “Због тога су биле потребне уставне реформе”, казао је Фабрици. 

Упитан када би могао да се очекује наставак дијалог Београда и Приштине, Фабрици је казао да је ЕУ "фасилијато" и да покушава да помогне пуну нормализацију односа између Приштине и Београда. “Надамо се да ћемо ускоро имати датум за следећи састанак и то показује опредељеност ЕУ и да ЕУ схвата то као веома важан елеменат у преговорима Србије са ЕУ”, навео је Фабрици. 

Истакао је да Бриселски споразум и све оно што је њиме договорено мора да се примени. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести