Брнабић: Србија не спори да је у Сребреници почињен злочин

БЕОГРАД: Србија не спори да је у Сребреници почињен злочин, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и додала да изражава дубоко сучешће и саосећање са породицама и пријатељима жртава.
ana brnabic/Tanjug/Kabinet predsednice VS/Slobodan Miljević
Фото: Танјуг/Кабинет председнице ВС/Слободан Миљевић

На питање новинара зашто је проблем да Србија каже да је у Сребреници почињен геноцид, она је рекла да као председница Владе Србије може да се руководи само оним што је рекло највише законодавно тело, Скупштина Србије, кроз Декларацију о осуди злочина у Сребреници.

Премијерка је подсетила да је у Подрињу убијено 3.267 грађана српске националности за које "нико није одговарао и никоме није жао". "Да видимо ко је тај ко негира злочине, ко је тај ко није привео правди људе који су их починили. Што зар 3.267 људи није много, зар нису важни", упитала је премијерка.

Она је рекла да Србија не велича ратне злочине, нити прибегава ревизионизму и да је једина земља у региону која је сарађивала и испоручила све људе који су били оптужени у Хагу, казнила све за злочине.

Подсетила је да је Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф рекао да у Сребреници није било геноцида .

"Питајте њега он је већи стручњак за геноцид од Ане Брнабић. Он је рекао да у Сребреници није било геноцида и да би то била релативизација речи геноцид", навела је премијерка.

Признаје да јој није лака ниједна годишњица злочина у Сребреници, али да Србија за то није крива, није одговорна, није помагала и није учествовала.

"Српски народ не може да се терети за то", закључила је она.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести