Брнабић: Србија неће признати другу државу на својој територији

БЕОГРАД: Србија је спремна да у решавању проблема Косова учествује на зрео и одговоран начин, али неће признати постојање друге државе на сопственој територији, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.
ана
Фото: Tanjug

Брнабић је истакла да се сукоб српског и албанског народа не може решити тако што ће једној страни бити пружена подршка за сваки захтев, колико год он био неразуман, а од друге стране очекивати да погне главу и пристане на свако наметнуто решење.

Тако нешто, према речима Брнабић, не би прихватио ниједан зрео народ, поготово не српски који је у прошлости скупо плаћао за своју слободу и право на одлучивање.


Ускоро шаљемо предлог реформе Устава Венецијанској комисији

 Брнабићева је изјавила да ће предлог реформе Устава Србије бити послат Венецијанској комисији до краја марта или почетком априла.

Она је рекла новинарима да Министарство правде "завршава рад на томе".

"Надам се да ћемо до краја марта односно следеће недеље или почетком априла, предлог послати Венецијанској комисији", рекла је Брнабић.

Венецијанска комисија је саветодавно тело Савета Европе и даје мишљења у вези са уставима чланица и другим правним нормама.

Мишјења Венецијанске комисије формално правно нису обавезујућа, али се поштују у државама чланицама Савета Европе и ЕУ.


"Решње мора узети у обизир позиције оба народа", истакла је Брнабић на међународној научној конференцији “Косово и Метохија: Sui generis или преседан у међународним односима”.

Премијерка је оценила да је пројекат који себе назива “Републиком Косово” био и јесте осуђен на неуспех.

“Будући да је садашње стање неодрживо, неопходно је трагати за неким новим, можда и савим уникатним решењима како би се у овом делу Европе успоставила трајна стабилност и мир”, истакла је премијерка.


Спремни за отварање још пет поглавља

Србија је спремна за отварање још пет поглавља у преговорима са ЕУ, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Ми смо у овом тренутку спремни за отврање још додатних пет преговрачких поглавља. Разговрамо са нашим партнерима из ЕУ око подршке да се што већи број поглавља отвори, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Она није прецизирала која су преговрачка поглавља у питању.

Брнабић је додала да је у том смислу јако важно да наставимо имплементацију започетих реформи, а пре свега ради бољег квалитат живота грађана Србије.


Уверена је, каже, да је то могуће уколико међу најутицајнијим субјектима у међународној заједници буде постојао интерес да исход буде такав.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести