Брнабић: Србија није земља којој се сервирају решења

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да не верује да ће Немачка у Берлину изаћи с решењем за Косово и Метохију јер, како је додала, сви знају да Србија није земља којој могу да се сервирају готова решења.
brnabic
Фото: Tanjug (video)

Не верујем у то, сви знају да Србија није више земља којој могу да серивирају решења. Дијалог је заустављен и неће се наставити док се таксе не повуку, рекла је Брнабић новинарима у САНУ упитана да прокоментарише писање бечког Стандарда да је канцеларка Ангела Мекел за сусрет у Берлину припремила предлог - специјални статус за север Косова.

Премијерка је одбацила и могућност евентуалне промене формата дијалога.

Имали смо информације да могу да покушају да промене формат дијалога да га спусте на ниво председника владе, да избегну укидање такси и кажу да нису настављени формални разговори али су настављени неки, навела је Брнабић и поручила - то неће проћи.

Према њеним речима, потпуно је јасно да сви треба да пруже подршку ставу да је потребно укинути таксе да би се разговори наставили.

Ако буду постојали покушаји да би се Србија приволи да седне за сто а таксе остану сваки покушај ће бити осуђен на неуспех, казала је она и додала да она и председник у Берлин иду да чују шта имају да им кажу.

Били смо јасни да се мора испунити минимум минимума да се таксе повуку, рекла је она и подсетила да је Београд и почетком априла поново показао спремност да буде конструктиван тиме што је потписан регионални робни споразим иако Пришитна не поштује ни кровни Цефта споразум.


Најаве опозиције о пребројавању људи запањујуће

Ана Брнабић је оценила као „апослутно запањујући недемократски чин“ најаве опозиције да ће проверавати и пребојавати оне који нису на послу због митинга који у петак у Беогаду организује Српска напредна странка (СНС) у оквиру кампање „Будућност Србије“.

То је претња насиљем према онима који не мисле као они, рекла је Брнабић новинарима у Аудиовизуелном архиву и центру за дигитализацију Српске академије наука и уметности.

Према њеним речима, тај део опозиције требало би да проучи шта су демократски стандарди у свету и да се придржава барем њиховог минимума.

Србија је слободна демократска земља и власт никада није евидентирала људе који иду на протесте Један од пет милиона, казала је председница Владе Србије.


Упитана да ли би и предлог Берлина о специјалном статусу био успех када председник каже да се од Србије тражи само признање, Брнабић је рекла да не може да говори о томе и да спекулише шта је предлог и шта би био успех.
Она је изразила жаљење што и даље не види да је Пришина српемна на дијалог и компромис и подсетила на платформу којом су косовске власти затвориле сваку причу о компромису.

Не знам да ли ће Брисел и Вашингтон нешто променити. Све даље смо и од компромиса и наставка дијалога, казала је и додала да не може да претпостави шта ће бити у Берлину и да ли ће бити предлога.

Председница Владе рекла је и да од састанка у Берлину не очекује много. 

Позвани смо и отићицемо да саслушамо шта имају да нам кажу, каже Брнабић и додаје да сматра да домаћини немају амбицију да Србији сервирају готова решења.

Шест милиона евра за реконструкцију зграде САНУ

Председница Владе Србије посетила је данас Српску академију наука и уметности и Аудиовизуелни архив и Центар за дигитализацију САНУ и том приликом најавила комплетну реконструкцију Палате Академије за коју је влада издвојила шест милиона евра.

Брнабић је, након обиласка Архива и Библиотеке САНУ и састанка с председником САНУ академиком Владимиром Костићем и члановима Извршног одбора, рекла да је Влада Србије за реконструкцију зграде САНУ, која има око 10.000 квадратних метара, издвојила шест милиона евра заједно с пројектовањем и да је реч о веома комплексном пројекту.

Ићи ћемо у комплетну реконструкцију зграде која је јако важна за нашу прошлост, а ако смо паметни, биће још важнија за нашу будућност, рекла је Брнабић и нагласила да је важно да Архив и Библиотека САНУ буду урађени по највишим светским стандардима, како рукописи, које чува Академија, даље не би пропадали. 


О будућим пројектима ЕБРД у СРБ

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је с председником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сумом Чакрабартијем о досадашњој сарадњи и плановима за будуће пројекте ЕБРД-а у Србији.

Фото: Tanjug (video)

Премијерка је упознала саговорника с напретком процеса реформи, нарочито у области економије и образовања и истакла да је сарадња са ЕБРД-ом значајна за даљи развој српске економије. 

Она је нагласила да приоритетни циљ у наредном периоду остаје још јачи  развој ИТ сектора, као и већа улагања у развој малих и средњих предузећа у чему би подршка ЕБРД-а била веома значајна.

Чакрабарти је изразио задовољство спроведеним реформама, нарочито у области економије, и оценио да је остварен напредак, као и да је стабилна економска клима добар подстицај за нове инвестиције у Србији, наводи се у саопштењу из Владе Србије. 

На састанку је било речи и о будућим пројектима ЕБРД-а у области инфраструктуре и енергетике.

Саговорници су такође истакли значај реализације пројекта изградње постројења за прераду отпада у Винчи. 


Премијерка је истакла да Српска академија наука и уметности има културно-историјску баштину од непроцењевог значаја и непроцењиве вредности за српски народ, културу и државу.

Договорили смо се да морамо нешто да урадимо да кренемо то да чувамо на систематски начин и да се са више поштовања посветимо чувању блага нашег народа, рекла је Брнабић.

У овом тренутку је у изради пројектни задатак како би се расписао тендер за пројекат реконструкције Палате САНУ и Брнабић очекује да ће се то десити ускоро.

Брнабић је, након обиласка Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију, констатовала да он поседује најсавременију опрему и да је Влада Србије уложила око два милиона евра у сређивање простора и куповину опреме.

То ништа не би значило без огромног рада, знања и преданости људи из Српске академије наука и уметности који стоје иза тог пројекта и захваљујући којима је овај пројекат успешан. То је важно да бисмо сачували нашу културну баштину од пропадања и да би, рецимо, преписе Вука Стефановића Караџића, Милутина Миланковића, Карађорђа, путем дигитализације поделили са студентима, ученицима, пензионерима, али и са другим земљама и народима широм света, истакла је Брнабић.

Председседник САНУ академик Владимир Костић је изразио је наду да ће кренути путем који ће донети побољшање у погледу услова рада у појединим сегментима Академије.

Док нисам дошао у Академију, нисам знао да папир оболева од бактеријских инфекција, за зелени и жути и да пред нашим очима нестају рукописи Јована Цвијића, не схватајући да тиме нестају читави светови на које смо поносни, а прилично небрижни када треба да их сачувамо, рекао је Костић.

Он је додао да су поносни на Аудиовизуелни архив и Центар за дигитализацију и да имају све предуслове да буду успешни у дигитализацију вредног културног наслеђа.

Поред премијерке Брнабић, у делегацији Владе Републике Србије били су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић и директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести