Брнабић: Србија се мења брзо и у исправном смеру

ЊУЈОРК: „Србија се мења, иде у исправном смеру врло брзо и поносна сам на то, поручила је председница Владе Србије Ана Брнабић у интервјуу за ЦНН.
ana brnabic
Фото: Youtube Printscreen

Она је у интервјуу у једној од водећих емисија те телевизије коју води Фарид Закарија поручила да Србија убрзано ради на реформама, да се залаже за транспарентност и потпуну отвореност у односу са грађанима.

"Србија се мења и морамо да се носимо са погрешним перцепцијама о Србији које потичу из прошлости. Србија иде у исправном смеру и мислим врло брзо и поносна сам на то", рекла је премијерка у интервјуу који је дала током боравка у Њујорку на генералној Скупштини УН.

На питање како објашњава то што у, како је рекао Закарија, конзервативној православној земљи као што је Србија, има пуно жена у парламенту и на истакнутим местима, у проценту који је међу највећим у свету, она је рекла да је то лепо видети.

"У неким стварима као што је оснаживање жена, предводи политика, иако би требало да то буде бизнис. Имамо жену председницу парламента, гувернерку НБС, ту сам ја као премијер, у влади имамо веома моћне жене министарке", рекла је Брнабићева.

"Заиста имамо снажне жене на власти и то је лепо видети", додала је она.

Констатујући да њена лична прича још више другачија од других, јер Брнабићева није само жена, већ и геј жена, Закарија ју је упитао да ли је било противљења њеном постављењу за премијера.

"Од првог дана била сам суочена са отпором неких верских заједница, неких опозиционих странака, па чак и странака која подржавају владајућу коалицију, али за мене и моју владу нису гласале због мог сексуалног опредељења", рекла је Брнабић.

Ипак, нагласила је да је упркос томе, имала огромну подршку председника Александра Вучића.

"С друге стране имала сам огромну подршку председника земље, који је истовремено и лидер највеће политичке странке који мене подржава у влади и парламенту. Без те велике подршке не верујемо да бих могла да постанем премијер", закључила је Брнабић.

Упитана да ли доживаљава нападе на друштвеним мрежама, она је одговорила потврдно и додала да јој то отежава живот и обављање посла јер, како је истакла, неопходна вам је посебна усмереност и снага да на то не обраћаате пажњу и усмерите се на оно што је важно, а то је мој посао, и оно што ћу моћи да учиним за грађане Србије.

"Такође желим да будем врло траспарентан премијер, активна на друштвеним мрежама, желим да будем доступна људима. Због тога је моја политика да не блокирам људе на друштвеним мрежама", рекла је Ана Брнабић.

Она је ипак додала да жели да види реакције људи, јер тада зна како се осећају други који нису имали подршку какву је она имала.

"Понекад сам заиста уморна и депресивна, али с друге, позитивне стране, уживам у сваком малом успеху који имамо као влада и држава и то ми даје снагу да наставим", нагласила је премијерка.

На лично питање колико је било тешко одрастати у Србији као геј особа, Брнабић је казала да је имала много среће захваљујући пуној подршци целе породице и свих пријатеља.

"За мене је одрастање у Србији слично било као и одрастање било где. Нисам најбоља особа да о томе говори, али ако знаш ко си и наставиш да живиш са тим, и други људи науче да се носе с тим и науче да то прихвате", рекла је Брнабић.

Али, додала је, очигледно је да је подршка породице и пријатеља од највећег значаја.

"Ако ја, као отворено геј жена премијер могу да помогнем да се бар једна особа у Србији, или другде, у региону или свету, због себе осећа боље, онда мислим да сам већ много учинила", истакла је Ана Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести