Брнабић: Берлин и Париз нису замена за Бриселски дијалог

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да састанци у Берлину и Паризу не представљају замену за Бриселски дијалог и оценила да је важно да постоји заинтересованост Немацке и Француске за дијалог Беогада и Приштине. 
brnabic, tanjug
Фото: TANJUG/ Kancelarija za saradnju smedijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic
"Мислим да је то добра ствар, да може само да допринесе да у једном тренутку седнемо и наставимо дијалог Београда и Приштине и онда можда у будућности дођемо и до неког компромиса, који ће значити дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине, што ће онда ослободити сав потенцијал региона", рекла је Брнабић за ТВ Прва.
Брнабић је оценила да је Србија после разговора у Берлину учврстила своју позицију поузданог, искреног и озбиљног парнтера.
Она је додала да је састанак у Паризу 1. и 2. јула договорен јер није било конкретних резултата у смислу да је постигнут помак у преговорима. 
"Ајде да покушамо сви скупа да дамо мало времена да видимо да ли ће тада бити неких помака, па да се видимо у Паризу", рекла је Брнабић. 
Она је додала да је током самита у Берлину разговарано и о Заједници српских општина и о таксама које је Приштина увела на робу из Србије, истичући да немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Маркон нису вршили притиске. 
"Није било велликих притисака, оно што је мени било невероватно је да Приштина није пристала да повуче таксе и да су рекли Меркеловој и Макрону да их баш брига за то што они причају. Мени је то невероватно", рекла је Брнабић.
Коментаришући изјаве албанских политичара да нема договора без САД, Брнабић је рекла да је Меркелова приметила изјаву Хашима Тачија да ће САД морати да се укључе у дијалог јер је Европа "неспособна". 
Она је додала да се Београд не слаже са том тврдњом, већ да сматра да је ЕУ способна, да има интересовања, могућности и снаге да утиче на наставак дијалога и на то да се дође до неког решења, које би донело стабилизацију.
"Мени је занимљиво да када је канцеларка то питала на састанку, да је њихова прича била другачија од оне ван састанка и за медије", рекла је Брнабић и објаснила да албански политичари нису на самиту "тако оштро" критиковали ЕУ као неспособну и да не може ништа да уради без САД, већ су рекли да би улога САД требало да буде у пружању подршке ЕУ. 
"Поново долазимо до тога да имамо посла са политичарима који једно причају на једном месту, а нешто друго на другом", рекла је Брнабић. 
Она је оценила да је то неискрена политика, која се неће на крају исплатити.
"Ми немамо такву политику, ми на свим местима причамо исто, са свим људима исто и то је поитика која даје резултат", рекла је Брнабић.
Како је навела, док се Србија показала као искрен партнер у разговорима, с албанске стране могло се чути како "мењају причу", додајући да је Еди Рама, који је у почетку био за увођење такси на робу из централне Србије за 100 одсто и сматрао да је то легитимно право Приштине, за столом са Меркеловом и Макроном рекао супротно.
Она је рекла и да је велики резултат што Србија у тако комплексним околностима има конзистентан имиџ сигурног и поузданог парнтера и додала да ће то допринети бољој позицији Србије у даљем наставку разговора.
"У Берлин смо отишли без очекивања и најбоље што је могло да се деси је да имамо добар и искрен дијалог, и то смо и имали - разговор без рукавица и посебно је што су тај разговор организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, водећи људи Европе", рекла је Брнабић.
Према њеним речима, после јучерашњег дана и на даншњим састанцима који су председник и остали чланови наше делегација имали све делује јасније.
Појаснила је изјаву коју је раније дала о томе да ју је разочарао албански премијер Еди Рама, наводећи да се то није односило на његов наступ у Берлину, већ на његове раније објаве на друштвеним мрежама. 
"Објаве на Фејсбуку у вези са фудбалерима који праве албанску птицу или који, играју за Швајцарску, а на копачкама имају написано Косово...
Ако сте човек нећете поделити то иако то можда мислите. Он има одличан однос с Вучићем и са мном, да не би увредили лично људе и земљу коју представљају", рекла је Брнабић уз констатацију да Рама није могао да се уздржи од "јефтинијих политичких поена".
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести