Брнабић: Сремска Митровица је град за пример

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: План Србија 2020-2025. предвиђа да буде уложено 60 милиона евра у вртиће, а до краја ове године биће изграђени вртићи у 15 локалних самоуправа за више 2.200 деце, најавила је данас премијерка Ана Брнабић, током посете Лаћарку, у Општини Сремска Митровица.
Premijerka Ana Brnabić, tokom posete Laćarku Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић, током посете Лаћарку Фото: Танјуг/видео

Тамо је у току изградња новог вртића и реконструкција старог објекта, а рок за завршетак изградње новог вртића је новембар ове године.Очекивано је, како је речено, да радови буду готови и пре рока. Када вртић буде изграђен, неће више бити листа чекања.

"Ви у Сремској Митровици имате снажну локалну самоуправу, која је показала како брзо може да се ради и да се развија општина. Митровица има стабилну локалну самоуправу, добар буџет, средстава за капиталне инвестиције и незапосленост испод пет одсто. Пре десет година стопа незапослености у Сремској Митровици износила је 38 одсто", рекла је Брнабић.

Она каже да је приоритет Владе Србије образовање у предшколско образовање, те је у том смислу најавила низ мера које се односе на предшколске установе.

"Ми смо као Влада Комисији дали сагласност за запошљавање 2000 људи само у предшколским установама. Циљ нам је и да се максималан број запослених повећа. Министру просвете сам дала јасан задатак да сви људи, запослени у просвети, у било којој области образовања, који годинама имају уговоре на одређено, да се запошљавају на одређено", рекла је Брнабић.

Подсећа да је претходних година циљ Владе био да буду повећане плате у предшколским установама."Ми смо прошле године први пут из буџета Србије пребацили новац неким локалним самоуправама како би могли запосленима да повећају плате. Сремска Митровица је, рецимо, то сама могла да испрати, без финансијске подршке Владе", рекла је премијерка.

Она је пре вртића у Лаћарку, заједно са министром пољопривреде, иначе бившим градоначелником Сремске Митровице, Браниславом Недимовићем посетила фабрику Металфер, највећу фабрику за производњу арматуре на Балкану.

Премијерка је посетила нови погон ове фабрике на 20.000 квадрата, чија изградња је у току, вредан 60 милиона евра. Погон ће бити завршен до 20. марта, а у њему ћебити запослено 50 људи. Фабрика, иначе, у постојећа два погона запошљава око 150 радника.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести