Брнабић: Самопроглашеној држави Косово нема места у Унеску

ПАРИЗ: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је важна улога Унеска у заштити и очувању баштине.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеско у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњевековне културне баштине на КиМ - Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али је истакла да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

"Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности, не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине", рекла је премијерка Србије.

Брнабић је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска - дијалогу и консензусу, а не унилатерализму, утемелљеним у Повељи УН и Уставу Унеска.

"Из тог разлога, ми се континуирано залажено за деполитизацију Унеска", нагласила је Брнабић.

Премијерка Србије Ана Брнабић састала се данас, другог дана боравка у Паризу, са генералном директорком Унеска Одри Азуле.

Брнабић и Азиле састале су се на маргинама 41. заседања Генералне конференције Унеска.

Ана Брнабић истакла је да је кључна тема и политика наше земље деполитизација Унеска што, како каже, значи да такозвана самопроглашена држава Косово нема шта да тражи у тој организацији.

Брнабић је, после панела на пленарној дебати 41. заседања Генералне Скупштине Унеска у Паризу, одговарајући на питања новинара, истакла да је Унеско организација која се бави питањима која немају везе са политиком, већ са образовањем, културом, науком и другим сличним питањима.

"Када кажемо деполитизација, стојимо при томе да такозвана држава Косово нема шта да тражи у Унеску. Унеско није место где има простора да се прича о томе да ли Косово, које нема столицу у УН, којег није признало више од половине земаља, треба да буде члан те организације", казала је премијерка.

Истиче да тзв. Косово нема шта да тражи у Унеску и да чланство Косова није тема и не сме бити тема.

"Када кажем деполитизација, сви знају шта то значи. И генерална директорка Унеска Одри Азуел је рекла да неће политизацију за време свог мандата", додала је Брнабић.

На питање да ли сматра да су премијер Албаније Еди Рама и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искористили своје присуство на Мировном форуму у Паризу да додатно лобирају за евентуално чланство Косова у Унеску, Брнабић је казала да вероватно јесу и да пре свега мисли на Куртија.

"Сматрам да Рама није то урадио, мислим да они то раде јавно због унутрашње политике и популарности, што није коректно. У сваком слуцају, ако мене питате, мислим да од тог посла нема ништа", рекла је она.

Брнабић додаје да ће можда бити теже када се САД врате у чланство у Унеску и истиче да је на Србији да ради на томе проактивно и да инсистира на деполитизацији.

"Ако би се тако нешто десило, то би отворило Пандорину кутију и значило би да се Унеско бави неким другим питањима и људи који су данас у Унеску знају то", казала је Брнабић и додала да постоје друга питања којима треба да се баве, а не Косовом.

Очекујем позитивне вести и подршку за кластере

Ана Брнабић изјавила је у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији у децембру.

Брнабић је казала да је са председником Француске Еменуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, али пре свега у контексту европских интеграција, односно да ли можемо да рачунамо на подршку Француске за отварање кластера на међувладиној конференцији у децембру.

"Имамо спремна два кластера за отварање, тако да очекујем ту позитивне вести и подршку Француске, да ли за један или оба кластера, али свакако значајну подршку", рекла је премијерка на конференцији за новинаре.

Она је казала да јој је Макрон рекао да пренесе поздраве председнику Србије Александру Вучићу, као и читавој Србији да се са радошћу сећа посете Београду.

"Имала сам данас добре разговоре са председником Кипра, али и Словеније са којим сам такође разговарала о европским интеграцијама, односно о њиховој подршци која је јасна и недвосмислена за отварање кластера и даљи напредак Србије ка пуноправном чланству ЕУ, регионалним односима, регионалној сарадњи", рекла је Брнабић.

Премијерка је казала да је у Паризу разговара и са високим представником ЕУ Жозефом Борељом.

"Било је занимљивих и добрих разговора, чини ми се да смо урадили добре ствари за нашу земљу и очекујем да се тако настав и данас", рекла је Брнабић.

Београд домаћин конференције о науци 2022. године

Ана Брнабић најавила је да ће Србија у септембру 2022. године бити домаћин скупа о науци и одрживом развоју Унеска, који ће заједно организовати са том организацијом.

Брнабић је након панела на пленарној дебати 41. заседања Генералне Скупштине Унеска у Паризу, у обраћању новинарима, истакла да се ради о највећем скупу Унеска и то на једну од најважнијих тема за одрживи развој и даљи економски раст и напредак, али у складу са циљевима одрживог развоја Агенде 20 - 30 УН.

"Пред нама је велики посао, али Србији је указана огромна част тиме што је организатор са Унеском, али и тиме што ће бити домаћин највећег научног скупа", казала је премијерка.

Она је истакла да Србија тежи да се позиционира као лидер у развоју вештачке интелигенције кроз њену примену и један од кључних стубова у етици.

Брнабић је нагласила да ће Србија до краја 2022. Имати складиште целокупне научне продукције из Србије са слободним приступом.

Указала је и да се Србија посебно усредсредила на инвестиције у руралне средине с циљем да скоро 100 одсто њене територије буде покривено брзим интернет до 2025. године.

Премијерка је нагласила да је поносна и да јој је част што може да предводи земљу, која је, како је рекла, постала регионални лидер у вештачкој интелигенцији, поштујући смернице и принципе етике у овој области.

Она је истакла да су улога и деловање Унеска, као организације која постоји 75 година, сада потребнији него икада раније.

Нагласила је да је Србија и даље предана томе да континуирано улаже напоре да постигне видљиве и одрживе резултете у примени Агенде за одрживи развој 2030 и истакла да је Србија успоставила Националну академију за јавну администрацију, где јавни службеници могу да уче нове вештине.

Подсетила је и да је Србија почела са увођењем ИТ обуке и курсева дигиталног писања, као и да је отворила десетак Националних центара за обуку како би смањила разлике које постоје на тржишту рада.

Брнабић је истакла да потпуно подржава усвајање Препоруке о отвореној науци и истакла да је Србија успоставила портале о отвореним подацима И отвореној науци, како и да уводи цонцепт е-науке.

Истакла је и да је посебно задовољна због чињенице да ће бити усвојена глобална препорука о етици у вештачкој интелигенцији и указала да је Влада Србије усвојила Стратегију за развој вештачке интелигенције за период од 2020. До 2025. године како би омогућила коришћење вештацке интелигенције за промоцију економског раста и запоследности и омогућила бољи живот за све грађане.

Премијерка је рекла да је одговорност свих држава чланица да очувају начела консензуса и конструктивног и отвореног дијалога по свим питањима, који су под мандатом Унеска.

"Делећи и препознајући светску визију и вођство Унеска, Србија стоји као поуздан партнер, снажно посвећен мандату и вредностима Унеска", закључила је Брнабић.

У споту само цитати Ђиласа, нико га тиме не угрожава

Поводом натписа у београдском листу Данас да Пинк призива судбину Оливера Ивановића за Ђиласа, премијерка Ана Брнабић каже да јој је невероватно да се повлаче паралеле и да то говоре они који имају сате и сате програма о председнику и његовој породици у којима говоре да су они "болесници, лопови, криминалци, лудаци".

"Заиста говоре све о себи", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре у Паризу.

Каже да је била изненађена написима о томе да она и Пинк дељењем спота призивају катастрофалне сценарије или да било како угрожавају Ђиласа.

"Не знам како неко може да каже да је угрожавање или дехуманизација када узмете само цитате једне особе и практично их представите на једном месту. Тај филм је могао да буде 15 минута и изазван је првенствено тиме што је Драган Ђилас рекао да ће се када буде дошао на власт обрачунавати са бахатим људима, са онима који прете, са онима који су се обогатили на рачун државе, а човек управо прича о себи", рекла је Брнабић.

Она је казала да је Ђилас тај који прети, вређа и бахат је.

"Ако имате неког ко се обогатио на рачун своје функције, то је Драган Ђилас. И то је филм који стварно ништа друго осим тога не говори. Ја ћу се потрудити да покажем још неке примере који говоре исто то и око куће Великог брата и око неких других ствари у његовом десетогодишњем мандату", рекла је Брнабић.

Истакла је да јој је жао што се то уопште повезује са Оливером Ивановићем.

"Ако било ко има било која сазнања ко је одговоран за смрт Оливера Ивановића, таква сазнања мора да подели са надлежним органима. Да је блио који Србин или Србија имао било какве везе са бруталним убиством Оливера Ивановића сигурна сам да би Приштина то у својој истрази открила. Једва би чекали да покажу како је неки Србин убио, инспирисао или организовао убиство", рекла је премијерка.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести