Брнабић: Стратешки партнер за РТБ Бор до краја године

БОР: Председница Владе Србије Ана Брнабић нада се да ће половином године бити завршени разговори са потенцијалним стратешким партнерима за РТБ Бор, а да ће комплетан посао бити завршен до краја године.
brnabic sarcevic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Брнабић је данас посетила Бор, разговарала са представницима локалне самоуправе, обишла Рударско- топионичарски басен.

"Рударство је најважнији ресурс који има Бор", истакла је она и додала да РТБ Бор у потпуности примењује УППР (унапред припремљени план реорганизације), да је "стао на ноге" и испуњава све своје обавезе.

"Очекујемо да ће добит предузећа РТБ Бора ове године бити 15 одсто већа него 2017. године. У РТБ-у су потребна додатна улагања и за то тражимо стратешког партнера, јер са малим улагањима може значајно да се повећа производња", појаснила је премијерка.

Нада се да ће до половине 2018. године бити завршени разговори са неким од потенцијалних стратешких партнера и да ће комплетан посао бити завршен до краја године. 

"Са тим послом не треба брзати, јер је ово значајно предузеће не само за Бор и овај део Србије већ за целу Србију и свако брзање може да доведе до неких последица које не треба да имамо", рекла је Брнабић и додала да има заинтересованих стратешких партнера.

Премијерка је рекла да су канадске компаније заинтересоване за додатне инвестиције у Бору за додатне руднике. 

Влада Србије ће, како је нагласила, посебно водити рачуна о заштити животне средине и заштити села у околини Бора, али ће бити искоришћени пуни потенцијали рударства.

Други велики потенцијал Бора, подсетила је Брнабић, је туризам а посебно филмска индустрија.

"Подигли смо буџет за подстицање филмској индустрији. Надам се да ће Бор бити дестинација снимање нових филмова из Европе, Америке, али и домоћих филмова", нагласила је Брнабић.

Велики туристички потенцијал, подсетила је она, представља Лазарева пећина, Црни врх и Борско језеро.

"Морамо ове две индустрије да пазимо да једна другу не спутавају. То су велики потенцијали Бора", истакла је Брнабић и додала да је Влада Србије усвојила и проследила Скупштини Србије предлог да Бор добије статус града. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести