Брнабић: Требају нам деца, то је апсолутни приоритет

БЕОГРАД: „Морамо да имамо више деце, јер ако не поправимо демографску слику и ситуацију у земљи, ако немамо више деце, џабе нам сви резултати које смо постигли”, поручила је вечерас чланица Председништва СНС и повереница странке за Београд Ана Брнабић.
Танјуг/З. Жестић/Ана Брнабић
Фото: Танјуг/З. Жестић/Ана Брнабић

"Демографија је апсолутно најважнија. Ко ће користити све путеве, пруге које градимо, ко ће ићи у те нове школе, лечити људе у болницама...? Требају нам деца и то је апсолутни приоритет", поручила је Брнабић.

Подсетила да је СНС, као окосница владе и скупштинске већине, усвојила Закон о финансијској подршци породицама са децом и први пут увела подстицаије како би се парови одважили да имају децу.

Додала је да је у програму Србија 2025 предвиђено 700 милиона евра улагања у популациону политику, те да ће тај закон бити промењен, како би се додатно променили износи подстицаја, да би држава дала више.

Брнабић је поновила да ће од 1. јануара 2022. за прво дете држава давати 300.000 динара уместо 100.000, повећаће се издвајања за друго, треће дете, посебно ће пажња усмерити на помоћ студентима, како би им се показало да имати децу тако млад, на студијама, не само да је у реду, него је похвално и пожељно.

"Желимо да помогнемо младима да у том добу добију децу. Не само Србија, већ Европа и САД, цео запад, изгубе читаву генерацију, јер добију децу касније. Желимо да покушамо да вратимо ту једну генерацију и да поправимо слику", рекла је Брнабић и додала да ће бити додатних издвајања за жене предузетнице.

"Да се за четири пет година похвалимо резултатима у области демографије, као у економији", поручила је Брнабић.

Друга област од значаја, свакако је инфраструктура, рекла је Брнабић и додала да су прва асоцијација СНС код обичних грађана, путеви, пруге, премрежавање Србије.

"То нам је један од најважнијих приоритета, јер путеви повезују људе и омогући ће да млади остају тамо где су рођени, да се боримо против интерних миграција, за равномерни регионални развој", рекла је Брнабић.

Она је додала да су сва улагања у железнице у складу са заштитом животне средине, јер је железница еколошки најприхватљиви вид транспорта.

Када је реч о образовању и науци, Брнабић је рекла да је СНС покренула улагања у тим областима, а колико год се други "бусали у прса", говорили да су образовање и наука важни, они су урадили - "ништа".

"Школе нису биле повезана на интернет, није било нормалних тоалета по школама... Ми до 2023. зваршавамо комплетну дигитализацију основних и средњих школа. Све ће бити повезане на брзи бежични интернет, имати дигиталне уџбенике, учионице, најмодерније рачунарске кабинете, специјализована ИТ одељења и уметничка одељења...", набројала је Брнабић.

Она је рекла и да Србија није земља јефтине радне снаге.

"Ми смо променили. Будите поносни", поручила је Брнабић и додала да је Србија земља способних, паметних људи, пуних идеја.

"И, када вам кажу да су они елита, а ми сендвичари... Ми смо увели Фонд за науку, који финансира научнике и научне пројекте, ми смо запослили 1.000 младих доктораната, а тада нико није хтео да чује за нијх. Изгурали смо то политичком вољом", рекла је Брнабић.

Посебно је указала на вештачку интелигенцију и био-економију, као две најважније области у којима Србија напредује.

"Морамо да наставимо да идемо два, три или пет корака испред осталих. Ово је јасан правац до 2030. и нико се више не смеје, јер су видели да можемо у дигитализацију", рекла је Брнабић и посебно указала на значај Института за развој вештачке интелигеције у Новом Саду.

Навела је и да се предвиђа да ће вештачка интелигенција до 2030 допринети светском БДП-у 15,7 трилиона долара.

"Замислите да Србија узме део тога, а уверена сам да хоће. Замислите каква је то онда будућност", рекла је Брнабић.

Додала је и да је важна биотехнологија, односно биоекономија, која ће детерминисати економску конкурентност, али и националну безбедност, наводећи да би Србија до краја године требало да отвори Центар за секвенцирање генома, за развој биомедицине, биоинформатике, за које већ имамо осбособљен, стручни кадар.

Брнабић је, позивајући се на изјаву великог српског историчара, политичара и филозофа Слободана Јовановића да у утакмици народа, српски може да наступи само као културна снага и рекла да сматра да можемо данас да наступамо као снага у економији, иновацијама, пољопривреди...

"Култура је наша огромна компаративна предност. Морамо много више новца да улажемо, да обновимо наше културе институције, да градимо нове. Ово је сегмент друштва који је био потпуно девастиран. Отворили смо Народни музеј након 15 година, Музеј савремене уметности након 10 година. Реновирали смо Народно позориште Бора Станковић у Врању, завршама Народно позориште у Суботице. Морамо да градимо нови Музеј Николе Тесле у вредности од 40 милиона евра, Музеј историје Сбрије, Музеј историје Београда“, објаснила је она.

Навела је да се сада решава и археолошко налазиште Винча Бело брдо.

Посебно је истакла да постоји пројекат, који почиње са применом 2023.године, а то је Национална престоница културе.

"Увели смо националну престоницу културе. Нови Сад је захваљујући нашим тимовима добио да буде 2019. Европска престоница омладине и 2021, па се помера због пандемије на идућу годуну. Учили смо од тога, реплицирали. Наши градови и општине ће се такмичити и онда ћемо да уложимо тамо у све што су замислили. За 2023. то је Чачак, а циљ је да мало децентрализујемо нашу културу“, рекла је она.

Брнабић је истакла да Србија улаже значајна средства у здавство и да је циљ да до 2030. добијемо персонализовану медицину у Србији.

„Да када имамо центар секвенцирање генома да за сваког грађанима знамо које ризике има за здравље. Да идемо у превентивну медицину“, објаснила је она.

Када је реч о заштити животне средине, рекла је да је приоритет унапређење квалитета воде, ваздуха и земљишта.

У вези енергетске безбедности нагласила је да је план да Србија иде у зелену транзицију али на начин да никада не угрози своју стабилост и безбедност.

„Не можемо да зависимо од других, јер то онда има утицај на наш политички постулат о пуној самосталности у одлучивању. Када сте енергетски зависни, немате самосталност у одлучивању. Гледаћемо да балансирамо“, најавила је она.

Када је реч о спорту рекла је да је у ову област много уложено, али да је идеја да се уложи још више.

„Када причамо о младима, причамо о нашој странци. Причамо да морамо додатно да ојачамо младе у СНС. СНС је једина странка и тиме треба да се поносимо која инвестира озбиљно у младе кадрове. Имамо академију младих лидера“, указала је Брнабић.

Рекла је да функционери морају још више да се посвете Акадамији, и младима.

„Морамо увек бити спремни и охрабривати смену генерација. Морају људи да виде да имамо нову енергију, амбициозне планове“, истакла је Брнабић подсећајући да је 34 одсто народних посланика младе особе.

„Они можда некада погреше, али дају све од себе и уче. Тиме ће охрабрити и друге да иду даље“, казала је она.

Брнабић је закључила да је будућност СНС будућност Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести